Geestelijke gezondheidszorg (ggz)
Ben je als psycholoog werkzaam in de curatieve ggz voor volwassenen (18+) onder de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Dan werk je in een stelsel dat bestaat uit de POH-ggz via de huisarts en de curatieve geestelijke gezondheidszorg (generalistische basis ggz en de gespecialiseerde ggz). Het NIP biedt praktische handvatten en achtergrondinformatie over het stelsel en de bijbehorende regelgeving.
Integraal Zorgakkoord (IZA)
Iedereen moet kunnen rekenen op toegankelijke, goede en betaalbare geestelijke gezondheidszorg. Mensen met psychische problemen moeten tijdig de zorg of ondersteuning krijgen die bij hen past. Daarom is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ontwikkeld. Het doel: de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Dat bereiken we met passende zorg door intensievere regionale en meer digitale samenwerkingen.
Bekostiging (ZPM)
Ben je een professional in de geestelijke gezondheidszorg of de forensische zorg? Dan heb je sinds 2022 te maken met het zorgprestatiemodel (ZPM). Dit model heeft de prestaties voor basis-ggz, DB(B)C’s en ZZP’s vervangen. Het is een model met heldere regels en nota’s, en het zorgt ervoor dat de zorg sneller en met minder administratie kan worden afgerekend. Bovendien sluit de zorgnota beter aan bij de zorg die iemand heeft gekregen.
Kwaliteit (LKS)
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ beschrijft kwaliteitsnormen. Het richt zich op de organisatie van individuele cliëntenzorg in de ggz, met de nadruk op de rollen, taken en verantwoordelijkheden van regiebehandelaars en andere zorgverleners in het zorgproces. Het bevordert samen leren en verbeteren via kwaliteitseisen die samen reflecteren op verleende zorg en het delen van kennis via lerende netwerken stimuleren.
Nieuws ggz
Vragen?
Als NIP-lid kun je contact opnemen met ons Informatiecentrum. Of geef je bijdrage via LinkedIn.