NIP

Home Thema’s Vrijgevestigde praktijk

Vrijgevestigde praktijk

Ben je als BIG-geregistreerde psycholoog werkzaam in een vrijgevestigde praktijk of ben je zelfstandig? Op deze pagina vind je als NIP-lid informatie en praktische handvatten.

Vrijgevestigd zijn, betekent aan de slag gaan als zzp’er, zelf een praktijk starten of toetreden tot een maatschap. De keuze om je bij de Kamer van Koophandel in de schrijven als vrijgevestigde is een belangrijk keuze in je loopbaan als gz-psycholoog. Je krijgt te maken met allerlei zaken waar je nog geen ervaring mee hebt. Het is belangrijk om je uitgebreid te laten informeren en adviseren. Om je daarbij op weg te helpen, hebben we de nodige stof tot nadenken met de bijbehorende tips op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraars

Als zelfstandige praktijk kun je contracten aangaan met zorgverzekeraars. Hieronder vind je de linkjes naar meer info per zorgverzekeraar.

Volgens de NZa zijn aanbieders in de basis ggz verplicht een prijslijst te hanteren als zij ongecontracteerde zorg aanbieden. Bekijk de voorwaarden van de standaardprijslijst.

 

Eisen aan jouw factuur

De NZa stelt eisen waaraan de factuur moet voldoen. Klik hier voor deze eisen in de Basis GGZ (art. 8.1) en hier voor de eisen in de gespecialiseerde GGZ (art. 5.4).

Zorgprestatiemodel (ZPM)

Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe bekostigingssystematiek ingevoerd in de curatieve ggz en de forensische zorg (fz): het zorgprestatiemodel (ZPM). Het zorgprestatiemodel is een model voor prestatiebekostiging, en heeft de dbc’s, dbbc’s en zzp’s vervangen. De ‘prestaties’ bepalen welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. Een prestatie is bijvoorbeeld een consult, of een overnachting in de kliniek.

Meer informatie over het zorgprestatiemodel, diverse documenten en handige factsheets, vind je op website zorgprestatiemodel.

 

Vrije artsenkeuze

De mogelijkheid om zelf een behandelaar te kiezen is een recht en essentieel voor de geestelijke gezondheidszorg. In onze position paper brengen we vier punten onder de aandacht. Lees meer over deze punten.

Word lid of log in

  • Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
  • Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
  • Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
  • Ontvang iedere maand Tijdschrift de Psycholoog