Beroepsgeheim en privacy
Het fundament van de professionele relatie van jou als psycholoog met je cliënt is gelegen in de vertrouwensrelatie. Als psycholoog moet je goed op de hoogte zijn van de regels rondom je beroepsgeheim en privacy van je cliënten. De informatie op deze pagina helpt je daarbij.
Volgens de Beroepscode voor psychologen (art. 71), de wet (art. 88 Wet BIG en art. 457 Wgbo) en de Jeugdwet (artikel 7.3.11) heeft de psycholoog een beroepsgeheim. Oftewel geheimhoudingsplicht van hetgeen hen uit hoofde van hun beroep ter kennis komt. Cliënten vertrouwen erop dat zij vrijelijk kunnen spreken met de psycholoog, zonder dat hun informatie op straat komt te liggen.
De beroepscode is een van de onderdelen van de professionele standaard waartoe de psycholoog zich op grond van wet- en regelgeving moet verhouden. Ieder NIP-lid heeft de beroepscode onderschreven. Het beroepsgeheim is echter begrensd en moet op grond van wet- en regelgeving soms doorbroken worden. Daarnaast is voor goede hulpverlening ook het delen van informatie soms noodzakelijk. Je vindt hier informatie over het omgaan met cliëntgegevens.
Word lid of log in
- Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
- Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
- Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
- Ontvang Tijdschrift de Psycholoog
- En meer