Visitatie en reflectie
Op dit moment biedt het NIP visitatie aan voor (vrijgevestigde) psychologen in de ggz en psychologen (en orthopedagogen) in de gehandicaptenzorg. Zowel masterpsychologen als BIG geregistreerde psychologen kunnen deelnemen.
Op deze pagina o.a.:
- Aanmelden voor de verschillende visitatietrajecten
- Lees meer over hoe deze trajecten eruitzien
- Wat houdt visitatie in
- Wat levert visitatie op
Let op: In verband met het grote aantal aanmeldingen voor visitatie, zijn alle visitatiedata in 2024 volgeboekt. Je kunt je wel opgeven voor 2025. Op dit moment zijn een paar data beschikbaar of je kan je aanmelden op “reserveringen”. Dan word je z.s.m. gemaild met data die beschikbaar komen.
Actueel
Wat is visitatie?
Visitatie (of reflectie) biedt zicht op de aansluiting van het professioneel handelen met de professionele standaard. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering en kan de professionele identiteit versterken. Visitatie helpt daarmee bij het blijven leren en ontwikkelen. Het is gericht op de individuele psycholoog die zelf verantwoordelijk is voor zijn professioneel functioneren.
Waarom biedt het NIP visitatie aan?
Het NIP is een brede beroepsvereniging en is er voor alle WO en BIG opgeleide psychologen, ongeacht werkveld. Het NIP stelt dat je als psycholoog je vakbekwaamheid opbouwt door middel van opleiding en ervaring. Je vakbekwaamheid maak je zichtbaar en onderhoud je via (her)registratie. Maar de kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt ook bepaald door het ontwikkelen van beroepsidentiteit en professionele autonomie. Daarbij horen ethische afwegingen, reflectie op je handelen, en het kunnen verantwoorden wat je doet. Dit geldt niet alleen voor vrijgevestigde psychologen, maar voor alle psychologen. De Beroepscode geldt immers voor alle NIP psychologen. Het NIP vindt het belangrijk om hier instrumenten voor aan te bieden.
Voor welke werkvelden is visitatie beschikbaar?
Op dit moment biedt het NIP een visitatie instrument voor de (vrijgevestigde) psychologen in de ggz en voor gedragswetenschappers in de gehandicaptenzorg. We hopen dit de komende jaren verder uit te breiden.
Wat kost een visitatietraject?
Aan een visitatietraject zijn de volgende kosten verbonden:
- Visitatie basis: 148,00 euro
- Visitatie certificaat (alleen voor (vrijgevestigde) psychologen in de ggz): 360,00 euro
Hoe ziet het visitatietraject eruit?
Visitatie is een cyclisch proces, dat je elke 5 jaar herhaalt. Visitatie basis is beschikbaar voor (vrijgevestigde) psychologen in de ggz en voor psychologen en orthopedagogen in de gehandicaptenzorg.
Visitatie Basis (totaal ongeveer 4 uur)
- Vul de online vragenlijst in. Hierin komen belangrijke thema’s binnen je professie aan bod, denk aan de professionele relatie, behandeling, kwaliteit van zorg, professionalisering en een werkveld specifiek thema (duurt ongeveer 1 à 1,5 uur).
- Je kunt een feedbackrapport met de uitkomsten afdrukken of downloaden.
- Je bespreekt dit met minimaal twee en maximaal vier collega’s. In dat feedbackgesprek zoek je samen de discussie- en ontwikkelpunten op om daarop verdiepende inzichten te krijgen (ongeveer 1 à 1,5 uur).
- Op basis daarvan stel je een persoonlijk ontwikkelplan op.
Het is ook mogelijk om de basisvisitatie met je team te doen (TeamOntwikkelMeter, Tom).
(Vrijgevestigde) psychologen in de ggz kunnen, nadat zij enige tijd met het ontwikkelplan hebben gewerkt, nog een gesprek met een visiteur aanvragen. Bij voldoende lerend opstellen ontvangen zij het NIP Visitatie Certificaat.
Visitatie Certificaat
- Je werkt aan je ontwikkelplan.
- Je bespreekt dit in een groep van maximaal 5 personen met je visiteur. In dit gesprek bespreekt de visiteur je leer- en ontwikkeltraject, waarin kritisch wordt meegekeken naar hoe je je verhoudt tot de professionele standaard, je wordt geadviseerd en (zo nodig) wordt bijgestuurd.
- Bij voldoende lerend opstellen ontvang je het NIP Visitatie Certificaat. Die is vijf jaar geldig. Wil je na vijf jaar opnieuw een visitatie certificaat behalen? Dan moet je opnieuw de visitatiecyclus doorlopen.
Voorbeeld van casus uit de vragenlijst Visitatie Basis
Vraag: Wat geef je door aan de huisarts over een cliënt die je in behandeling hebt?
Antwoord: Als behandelend psycholoog informeer je de huisarts in principe alleen over wat hij of zij nodig heeft om diens eigen werk ten opzichte van de cliënt goed te kunnen doen. Zie ook de Notitie Huisartsenbrief (pdf).
Wat levert visitatie op?
Het visitatie instrument werkt als een spiegel en helpt om te leren en te ontwikkelen. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering. Het geeft inzicht in sterke- en ontwikkelpunten en geeft richting aan de professionele ontwikkeling en kan de professionele identiteit versterken. Met visitatie krijg je inzicht op de aansluiting van je professioneel handelen op de professionele standaard en de impact van je gedrag en samenwerking met anderen.
Dit betekent voor:
(Basis)visitatie:
- Met collega’s reflecteren op de kern van je professioneel handelen en daarvan leren is inspirerend en versterkend.
- Visitatie geeft je een handvat voor een op maat gesneden persoonlijk ontwikkelplan.
- Het helpt je om je beroepsidentiteit te versterken.
- Kosten voor deskundigheidsbevordering zijn fiscaal gunstig. Vraag ernaar bij je belastingadviseur of accountant.
Visitatie certificaat
Let op: alleen voor (vrijgevestigde) psychologen in de ggz.
- Een visiteur die kritisch meekijkt en je adviseert in je leer- en ontwikkeltraject.
- Het NIP Visitatie Certificaat kun je opvoeren bij de herregistraties van alle NIP-registraties en de herregistratie van klinisch psycholoog bij de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt).
- Met het NIP Visitatie Certificaat toon je cliënten dat je professioneel bent en gericht bent op continu leren en verbeteren.
- Voorwaarde voor contract of voor een tariefopslag bij Zorgverzekeraars. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de Zorgverzekeraars.
Aanvullend op de individuele visitatie: de TeamOntwikkelMeter
Als alle psychologen van een (sub)team, praktijk of vakgroep meedoen, kan de TeamOntwikkelMeter (TOM) interessant zijn. De TOM maakt een quick scan van de teamsamenwerking; in hoeverre zit de groep op één lijn rond zaken als afstemming en doelgerichtheid?
Als de hele groep de TOM heeft ingevuld (duurt circa 10 minuten), wordt automatisch een rapport met de uitkomsten samengesteld. Het rapport is een uitgangspunt voor een groepsgesprek (circa 1 tot 1,5 uur) over de onderlinge samenwerking en een Teamontwikkelplan.
Aanmelden TOM
Iedereen uit het (sub)team, praktijk of vakgroep meldt zich aan voor de individuele reflectie via het reguliere aanmeldformulier voor visitatie (voor (vrijgevestigde) psychologen in de ggz of voor gedragswetenschappers in de gehandicaptenzorg). Op het aanmeldformulier vult iedereen bij ‘Groepsnaam’ dezelfde naam van jullie groep/team in. Dan maakt het systeem de koppeling tussen de verschillende groepsleden.