NIP

Home Beroepsethiek en -kwaliteit Visitatie en reflectie

Visitatie en reflectie

Visitatie (of reflectie) biedt zicht op de aansluiting van het professioneel handelen met de professionele standaard. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering en kan de professionele identiteit versterken. Visitatie helpt bij het blijven leren en ontwikkelen. Het is gericht op de individuele psycholoog die zelf verantwoordelijk is voor zijn professioneel functioneren. Zowel masterpsychologen als BIG-geregistreerde psychologen kunnen deelnemen.

Platform Visitatie vernieuwd in 2025!

In januari 2025 gaat het NIP over naar een nieuw platform voor Visitatie GGZ Basis en Visitatie GGZ Certificaat.

Heb je nog een visitatie in Exata? Bekijk dan de FAQ of neem contact op via visitatie@psynip.nl.

Het NIP en partner NVO beraden zich momenteel op de visitatie (reflectie) voor psychologen en orthopedagogen in de gehandicaptenzorg. Deze mogelijkheid wordt per januari 2025 (tijdelijk) niet meer aangeboden. Heb je hier interesse in, laat het ons dan alsjeblieft weten via visitatie@psynip.nl.

 

Inschrijven

Om je in te schrijven voor Visitatie GGZ Basis ga je naar Mijn NIP (tekstlink rechtsboven op de website). Log in bij Mijn NIP.

Zodra je bent ingelogd kun je via de tegel “Mijn visitatieaanvraag” naar jouw visitaties. Je kan ook in het menu op “Mijn…” klikken, en dan “Visitatie” in het dropdownmenu selecteren om naar dezelfde pagina te gaan.

Op deze pagina kun je kiezen voor welke visitatie je je gaat inschrijven.

Let op: je moet eerst de Visitatie GGZ Basis hebben afgerond voordat je je kan inschrijven voor Visitatie GGZ Certificaat.

Waarom biedt het NIP visitatie aan?

Het NIP is een brede beroepsvereniging en is er voor alle wo- en BIG-opgeleide psychologen, ongeacht het veld waarin zij werkzaam zijn. Het NIP stelt dat je als psycholoog je vakbekwaamheid opbouwt door middel van opleiding en ervaring. Enerzijds maak je je vakbekwaamheid zichtbaar en onderhoud je deze via (her)registratie, anderzijds wordt de kwaliteit van de beroepsuitoefening ook bepaald door het ontwikkelen van beroepsidentiteit en professionele autonomie. Daarbij horen ethische afwegingen, reflectie op je handelen, en het kunnen verantwoorden wat je doet. Dit geldt niet alleen voor vrijgevestigde psychologen, maar voor alle psychologen. De Beroepscode geldt immers voor alle NIP psychologen. Het NIP vindt het belangrijk om hier instrumenten voor aan te bieden. Lees hier meer over de kwaliteit van de beroepsuitoefening.

Wat kost een visitatietraject?

In 2025 zijn aan het visitatietraject de volgende kosten verbonden:

  • Visitatie GGZ Basis: 155,00 euro (incl. btw)
  • Visitatie GGZ Certificaat: 378,00 euro (incl. btw)

Hoe ziet het visitatietraject eruit?

Visitatie is een cyclisch proces, dat je elke 5 jaar herhaalt. Je start altijd met Visitatie Basis en krijgt hiermee snel en op een toegankelijke wijze inzicht op welke vlakken je je professioneel kan ontwikkelen. Wil je nog een extra stap zetten in jouw professionele ontwikkeling, dan kun je door naar het NIP Visitatie Certificaat.

Visitatie Basis (duur: totaal ongeveer 4 uur)

  1. Je vult de online vragenlijst in. Hierin komen belangrijke thema’s binnen je professie aan bod: denk aan de professionele relatie, behandeling, kwaliteit van zorg, professionalisering en een werkveld specifiek thema (duur: ongeveer 1 à 1,5 uur).
  2. Je kan een feedbackrapport met de uitkomsten downloaden en/of afdrukken.
  3. Je bespreekt dit met minimaal twee en maximaal vier collega’s. In dit feedbackgesprek zoek je samen de discussie- en ontwikkelpunten op om daarop verdiepende inzichten te krijgen (ongeveer 1 à 1,5 uur).
  4. Op basis van het feedbackgesprek stel je een persoonlijk ontwikkelplan op. Je kan meteen aan de thema’s in jouw ontwikkelplan werken.

Indien je de Visitatie GGZ Basis hebt afgerond kun je, nadat je enige tijd actief bezig bent geweest met de thema’s uit jouw ontwikkelplan, nog een gesprek met een visiteur aanvragen. Je gaat dan door voor het Visitatie GGZ Certificaat.

Visitatie GGZ Certificaat (duur gesprek: 90 minuten)

Je moet eerst de Visitatie GGZ Basis hebben afgerond voordat je je kan inschrijven voor Visitatie GGZ Certificaat. Let op: je moet je inschrijven voor het Visitatie GGZ Certificaat binnen één jaar na inschrijving Visitatie GGZ Basis, anders start je opnieuw met Visitatie GGZ Basis.

  1. Je werkt aan je ontwikkelplan.
  2. Je bespreekt het ontwikkelplan met een visiteur in een groep van maximaal 5 personen. In dit gesprek bespreek je ook je leer- en ontwikkeltraject met de visiteur, waarbij kritisch wordt meegekeken naar hoe jij je verhoudt tot de professionele standaard, je wordt geadviseerd en (zo nodig) wordt bijgestuurd.
  3. Bij voldoende lerend opstellen ontvang je het Visitatie GGZ Certificaat. Het certificaat is vijf jaar geldig. Wil je na vijf jaar opnieuw een visitatiecertificaat behalen? Dan moet je opnieuw de visitatiecyclus doorlopen.

Voorbeeld van een casus uit de vragenlijst Visitatie GGZ Basis

Vraag: wat geef je door aan de huisarts over een cliënt die je in behandeling hebt?

Antwoord: als behandelend psycholoog informeer je de huisarts in principe alleen over wat hij of zij nodig heeft om diens eigen werk ten opzichte van de cliënt goed te kunnen doen. Zie ook de Notitie Huisartsenbrief (pdf).

Wat levert visitatie op?

Het visitatie-instrument werkt als een spiegel en helpt om te leren en te ontwikkelen. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering. Het geeft inzicht in sterke punten en ontwikkelpunten, geeft richting aan de professionele ontwikkeling en kan de professionele identiteit versterken. Met visitatie krijg je zicht op de aansluiting van je professioneel handelen op de professionele standaard en de impact van je gedrag en samenwerking met anderen.

Concreet betekent dit:

Visitatie Basis:

  • Met collega’s reflecteren op de kern van je professioneel handelen en daarvan leren is inspirerend en versterkend.
  • Visitatie geeft je een handvat voor een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan.
  • Het helpt je om je beroepsidentiteit te versterken.
  • Kosten voor deskundigheidsbevordering zijn fiscaal gunstig. Vraag ernaar bij je belastingadviseur of accountant.

Visitatie GGZ Certificaat:

  • Een visiteur die kritisch meekijkt en je adviseert in je leer- en ontwikkeltraject.
  • Het Visitatie GGZ Certificaat kun je opvoeren bij de herregistraties van alle NIP-registraties en de herregistratie van klinisch psycholoog bij de Federatie van Gezondheidszorg­psychologen en Psychotherapeuten (FGzPt).
  • Met het Visitatie GGZ Certificaat toon je cliënten dat je professioneel bent en gericht bent op continu leren en verbeteren.
  • Een voorwaarde voor contractering of voor een tariefopslag bij zorgverzekeraars. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de zorgverzekeraars.

Veelgestelde vragen over Visitatie

Er is een nieuw platform voor de NIP visitatie. Wat verandert er?

Met ingang van 9 januari 2025 gaat het NIP over naar een nieuw platform voor Visitatie GGZ Basis en Visitatie GGZ Certificaat. Na deze datum wordt het platform Exata uitgefaseerd.

Om je in te schrijven voor Visitatie GGZ Basis ga je naar Mijn NIP (link rechtsboven op de website). Log in bij Mijn NIP. Zodra je bent ingelogd kun je via de tegel “Mijn visitatieaanvraag” naar jouw visitaties. Je kan ook in het menu op “Mijn…” klikken, en dan “Visitatie” in het dropdownmenu selecteren om naar dezelfde pagina te gaan.

Je moet eerst de Visitatie Basis hebben afgerond voor je je kan inschrijven voor het Visitatie GGZ Certificaat. Let op: je moet je inschrijven voor het Visitatie GGZ Certificaat binnen één jaar na inschrijving Visitatie GGZ Basis, anders start je opnieuw met Visitatie GGZ Basis.

 

Het NIP en partner NVO beraden zich momenteel op de visitatie (reflectie) voor psychologen en orthopedagogen in de gehandicaptenzorg. Deze mogelijkheid wordt per januari 2025 (tijdelijk) niet meer aangeboden. Heb je hier interesse in, laat het ons dan alsjeblieft weten via visitatie@psynip.nl.

Ik heb mijn Visitatie GGZ Basis op het platform Exata gedaan; hoe kom ik bij mijn vragenlijst?

Per 9 januari 2025 gaat het NIP over naar een nieuw platform voor het aanvragen en uitvoeren van het visitatietraject. Na deze datum wordt het platform Exata uitgefaseerd.

Als je bijna klaar bent met de vragenlijst Visitatie GGZ Basis, rond deze dan af in Exata en mail ons als je klaar bent (via visitatie@psynip.nl). Je maakt dan de afspraak voor het Visitatie GGZ Certificaat op het nieuwe platform.

Indien je niet doorgaat met het Visitatie GGZ Certificaat , dan hoef je verder niks te doen.

Ik ben bezig met mijn Visitatie GGZ Basis. Moet ik overstappen naar het nieuwe platform?

Per 9 januari 2025 stapt het NIP over naar een nieuw platform voor het aanvragen en uitvoeren van het visitatietraject. Na deze datum wordt het platform Exata uitgefaseerd.

Als je bijna klaar bent met de vragenlijst Visitatie GGZ Basis op het platform Exata, maak je de vragenlijst daarin af en mail je ons als je klaar bent (via visitatie@psynip.nl). Je gaat dan verder met het Visitatie GGZ Certificaat in het nieuwe systeem.

Ben je nog niet begonnen, dan kun je de vragenlijst starten op het nieuwe platform. Log in op Mijn NIP en klik op de tegel “Mijn visitatieaanvraag”. Hier kun je de vragenlijst invullen via de knop “Visitatie GGZ Basis” onder het kopje Lopende Visitaties. Zie je die knop niet, schrijf je dan niet opnieuw in, maar neem contact met ons op via visitatie@psynip.nl.

Ik heb mijn Reflectie Gehandicaptenzorg op het platform Exata gedaan; hoe kom ik daar weer bij?

Per 9 januari 2025 stapt het NIP over naar een ander platform voor het aanvragen en uitvoeren van het visitatietraject. Na deze datum wordt het platform Exata uitgefaseerd. Je kan jouw afgeronde visitatie niet meer inzien.

Ik wil me inschrijven voor de Visitatie Basis Gehandicaptenzorg, maar ik kan de inschrijving hiervoor niet vinden?

De vragenlijst voor psychologen en orthopedagogen in de gehandicaptenzorg is momenteel niet beschikbaar. Het NIP en partner NVO beraden zich op het aanbieden van deze visitatie. Deze mogelijkheid wordt in januari 2025 (tijdelijk) niet meer aangeboden. Heb je hier interesse in, laat het ons dan alsjeblieft weten via visitatie@psynip.nl.