NIP

Home Vind een psycholoog

Vind een psycholoog

Vind een psycholoog in je buurt die betrouwbaar is een een bepaalde kwaliteit levert.
Zoek een psycholoog op naam, plaats, registratie of NIP-lidmaatschapsnummer. Hieronder vind je tips voor het gebruik van de zoekmachine en hoe je weet wat voor soort psycholoog je nodig hebt. De gegevens in Vind een Psycholoog mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Zijn er veel psychologen die aan jouw zoekcriteria voldoen? Dan kan het even duren voordat de zoekresultaten zichtbaar zijn.

Alle psychologen die lid zijn of geregistreerd zijn bij het NIP zijn hier vindbaar. Standaard worden naam, NIP-nummer en NIP-registraties getoond. Psychologen kunnen zelf aangeven of zij dit willen aanvullen met hun werkgegevens. Student-leden zijn niet vindbaar. De psychologen die gevonden worden vallen onder de Beroepscode van Psychologen en moeten zich aan deze code houden.

Tips voor gebruik

 • Zoek je een NIP-psycholoog bij jou in de buurt? Vul je plaatsnaam in of zoek op postcode en maximale afstand. Geen resultaten? Maak de zoekstraal groter.
 • Zoek op registratie als je weet wat voor soort psycholoog je zoekt.
 • Wil je controleren of een psycholoog lid is van het NIP en/of welke NIP- of BIG-registraties de psycholoog heeft? Zoek dan op achternaam (zonder tussenvoegsels) of op NIP-nummer. Bekijk de disclaimer onderaan de zoekmachine.
 • Ben je zelf psycholoog en wil je meer weten over bijvoorbeeld je vindbaarheid? Log in en bekijk de veelgestelde vragen.

Wat voor soort psycholoog heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van je situatie en je klachten. Onderstaande punten kunnen helpen bij het vinden van de juiste psycholoog:

 • Overleg met je huisarts of verwijzer. Verzekeraars stellen als voorwaarde dat je voor de behandeling door een psycholoog een verwijzing van een arts moet hebben.
 • Lees de informatie over de registraties om te bekijken welke psycholoog het beste bij je hulpvraag past.
 • Neem contact op met de psycholoog en leg je hulpvraag voor. Hij of zij kan je vertellen of je aan het juiste adres bent.
 • Vraag vooraf bij  je zorgverzekeraar voor welke zorg je bent verzekerd (en voor hoeveel behandelingen).

Als je een psycholoog hebt gevonden, kun je zelf met hem of haar contact opnemen

Wat betekenen de registraties?

NIP-registraties
Het NIP bewaakt en borgt de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de psycholoog. Een NIP-registratie laat de professionaliteit van de psycholoog zien en geeft vaak aan met welke deelgebied de psycholoog zich bezighoudt. Psychologen die in zo’n register zijn ingeschreven, moeten aan bepaalde eisen voldoen en hij/zij moet regelmatig aantonen dat hij/zij nog voldoet aan die eisen. Lees meer wat een Registerpsycholoog NIP is.

PSYCHOLOOG NIP®
PSYCHOLOOG NIP® is een dienstmerk. Daaraan kun je zien dat de psycholoog lid is van het NIP, een universitair diploma in de psychologie heeft én ervaring heeft als psycholoog. Kortom: een kenmerk voor kwaliteit. Lees meer over het merk PSYCHOLOOG NIP®.

Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)
De BAPD garandeert dat afgestudeerde psychologen een basisniveau aan kennis en ervaring hebben in de algemene psychodiagnostiek. Lees meer over BAPD.

BIG-register
BIG-geregistreerde psychologen hebben een meerjarige postmasteropleiding gevolgd en zijn gehouden aan het wettelijk tuchtrecht. Voert je psycholoog één van deze beroepstitels?:

 • gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog)
 • klinisch psycholoog
 • klinisch neuropsycholoog
 • psychotherapeut

Dan moet hij/zij zijn ingeschreven in het BIG-register.

 

Disclaimer

In de resultaten van de zoekfunctie vind je alleen psychologen die aangesloten zijn bij het NIP. Voor de juistheid van de gegevens is het NIP voor een groot deel afhankelijk van de gegevens aangeleverd door de psychologen zelf. Het NIP kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de volledigheid en de juistheid van de zoekresultaten.

Het NIP is voor het tonen van de BIG-registraties afhankelijk van de gegevens verstrekt door het BIG-register. Hierin kan een vertraging zitten van enkele maanden. Het NIP kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor de volledigheid en juistheid van deze gegevens.