Kwaliteitsstandaarden
Van jou als psycholoog wordt verwacht dat je bij je werkzaamheden de zorg van een goed hulpverlener in acht neemt. Je handelt in overeenstemming met de op jou rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de voor jou geldende professionele standaard. Daaronder vallen ook zorgstandaarden en richtlijnen.
Wat zijn zorgstandaarden, richtlijnen en generieke module?
Richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten (evidence based) en gebundelde klinische ervaring (practice based). Een richtlijn bestaat uit aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling. Richtlijnen bieden professionals houvast en kunnen cliënten helpen om de juiste keuzes te maken. Uitgangspunt is dat de professional de richtlijn toepast, of er (gemotiveerd) van afwijkt (pas toe of leg uit). Richtlijnen kunnen door of in samenwerking met verschillende disciplines (bijvoorbeeld psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, huisartsen, bedrijfsartsen, etc.), cliënten en zorgaanbieders zijn opgesteld.
Een zorgstandaard beschrijft in algemene termen, vanuit het perspectief van de cliënt, wat goede zorg is voor mensen met een bepaalde psychische aandoening; de patient journey. In de zorgstandaard staat wat de patiënt kan verwachten in het gehele spectrum van zorgverlening (zorgcontinuüm): de behandeling, organisatiestructuur van het zorgproces (de ketenorganisatie) en de bijbehorende kwaliteitsindicatoren. Met aandacht voor participatie en de omgeving. Aan één zorgstandaard kunnen meerdere richtlijnen ten grondslag liggen. Bij onderdelen waarvoor geen richtlijn beschikbaar is, maken de opstellers van een zorgstandaard hun eigen keuze. De zorgstandaard en de bijpassende richtlijnen vormen een integrale eenheid. Die stelt de zorgverlener in staat kennis te nemen van de beoogde inhoud en de organisatie van het zorgproces én vervolgens de praktische toepassing daarvan te beoordelen.
Zorgstandaarden en richtlijnen worden periodiek geactualiseerd.
Een zorgstandaard kan ook componenten of onderwerpen beschrijven die relevant zijn voor meerdere aandoeningen. Afhankelijk van de aandoening kan dit in één of meerdere fases van het proces met de cliënt van toepassing zijn. De zorgstandaard kan gericht zijn op vroegtijdige onderkenning en preventie, behandeling, ondersteuning van zelfmanagement, e-health, herstelzorg en participatie. Een voorbeeld is de zorgstandaard Arbeid als medicijn, die helpt bij het op gang brengen van het gesprek over werk tussen mensen met psychische problemen en hun behandelaar en/of andere betrokken professionals.
Word lid of log in
- Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
- Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
- Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
- Ontvang Tijdschrift de Psycholoog
- En meer