NIP

Home Over ons

Over ons

Het NIP is met ruim 17.000 leden al meer dan 80 jaar de grootste vereniging van psychologen in Nederland. Wij ondersteunen psychologen, bewaken de professionele norm van ons vak en bevorderen een hoge wetenschappelijke standaard. We behartigen de belangen van psychologen, we bevorderen de inzet van de psychologie, versterken de positie van psychologen van alle beroepsniveaus en in alle werkvelden en we ondersteunen de leden in hun beroepsuitoefening. Zie ook onze missie en 3 kernwaarden.

Dit doen we in de volle breedte van de psychologie, zoals onder andere de ggz, somatische en forensische zorg, kinder- en jeugd psychologie, verslavingszorg, ontwikkelingspsychologie, sociaaleconomische psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie. Daarnaast verbinden wij onze psychologen en hun verschillende vakgebieden, zodat zij hun vakkennis kunnen vergroten en hun netwerk kunnen uitbreiden.

Nationale beeldbank

Missie van het NIP

Wij zijn de beroepsvereniging van alle wetenschappelijk opgeleide psychologen in Nederland, vanaf hun studie, tijdens hun hele loopbaan en in ieder werkveld. Wij verenigen en ondersteunen psychologen, bepalen de professionele norm van ons vak en positioneren de psychologen en de psychologie. Dit alles doen we ten behoeve van het leveren van kwaliteit aan hen die een beroep op ons doen.

We werken onder meer aan deze missie door:

 • Het verenigen en ondersteunen van psychologen die zich actief inzetten voor hun vak en beroepsgenoten.
 • Het versterken van de positie en de zichtbaarheid van de psychologen en de psychologie.
 • Het zijn van een wetenschappelijke beroepsvereniging en het bepalen van de professionele standaard, bestaande uit onze Beroepscode, Wegwijzer wet- en regelgeving, geautoriseerde kwaliteitsstandaarden en normen.
 • Het behartigen van de beroepsmatige en maatschappelijke belangen van psychologen en er zo voor zorgen dat psychologen hun werk goed kunnen doen.
 • Te informeren over belangrijke ontwikkelingen via het informatiecentrum, nieuwskanalen, factsheets en handreikingen, ons tijdschrift en video’s.
 • Vakinhoudelijke kennis uitwisselen via congressen, symposia, dialoogsessies en de diverse verenigingsorganen.
 • Het borgen van de vakbekwaamheid van onze beroepsgroep met de diverse kwaliteitsinstrumenten van het NIP, het houden van eigen verenigingsregisters en een actieve rol te spelen in het BIG-register en SKJ-register..
 • Psychologische expertise in te zetten bij maatschappelijke vraagstukken.

Hierbij werken we waar mogelijk samen met andere relevante partijen uit het veld.

Kernwaarden NIP

Het NIP handelt volgens de volgende drie kernwaarden:

 1. Trots: We zijn trots op het vak en de psychologen en dat laten we zien en horen (zichtbaarheid, profileren, krachtig)
 2. Toegewijd: Psychologen zetten zich met passie in voor mens en maatschappij (maatschappelijke ontwikkelingen, mens centraal, passie, behulpzaam, veiligheid)
 3. Bekwaam: Psychologen zijn zelfbewuste professionals die weten wat ze doen en wat ze kunnen (omvat de kwaliteit en de wetenschap)

Word jij ook lid van het NIP?

 • Ontvang iedere maand het Tijdschrift De Psycholoog
 • Onderscheid jezelf als professional met onze dienstmerken
 • Deel en ontvang persoonlijk advies met andere aangesloten psychologen