Sectie Jeugd
De sectie Jeugd richt zich op een combinatie van kwaliteitsbevordering en -bewaking en belangenbehartiging. Dat betekent dat we zo veel mogelijk kinder- en jeugdpsychologen ondersteunen bij het behalen van een hoog niveau van vakbekwaamheid. En dit niveau onder de aandacht brengen van werkgevers, zorgverzekeraars en collega’s uit andere disciplines. Bij de sectie Jeugd zijn ruim 3.000 leden aangesloten.
Over de sectie Jeugd
De sectie Jeugd stimuleert, erkent en beschermt de professionele beroepsuitoefening van kinder- en jeugdpsychologen. De VN-rechten van het Kind vormen de uitgangspunten van onze missie. Hierbij staat het belang van het kind altijd voorop.
Documentatie
Actief worden binnen de sectie?
Als actief lid kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je vakgebied vanuit jouw praktijkervaring. Zo kun je je stempel drukken op het mooie vak psychologie. Vragen of aanmelden? Stuur een mailtje naar info@psynip.nl.
De Kinder- en Jeugdpsycholoog vind je overal
De werkvelden van de Kinder- en Jeugdpsycholoog bevinden zich in de (Jeugd)gezondheidszorg, het onderwijs, Jeugdzorg, Justitie, maar ook bij Beleid, onderzoek en management. Deze domeinen zijn continu aan verandering onderhevig.
De inbreng van kinder- en jeugdpsychologen is in de samenleving niet meer weg te denken. Kinder- en jeugdpsychologen leveren een onmisbare bijdrage aan het welzijn, de gezondheid, dynamiek en creativiteit van kinderen en families overal ter wereld. Die bijdrage bestaat uit wetenschappelijk onderzoek, advisering, onderwijs, voorlichting, behandeling en begeleiding op het gebied van de zintuiglijke, motorische, cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jeugdigen. Kinder- en jeugdpsychologen hanteren methoden om de (kinderlijke) ontwikkeling te peilen, te verklaren en te bevorderen.
1001 Kritieke dagen
De periode van conceptie tot en met het tweede levensjaar van een kind duurt ongeveer 1001 dagen. Onderzoek laat zien dat deze periode zeer bepalend is voor lichamelijke, sociale en emotionele gezondheid tijdens de rest van het leven. Kennis over de eerste levensfase is dus van levensbelang.
Het NIP lanceerde daarom in 2021 samen met de DAIMH, Babywerk en de NVO een nieuwe website: 1001kritiekedagen.nl. De website bevat een kennisbank met wetenschappelijk onderbouwde informatie voor professionals. De site is gevuld met bestaand materiaal, wetenschappelijke artikelen, verwijzingen naar onderzoek (ook internationaal) en filmpjes.
Het materiaal is ingedeeld naar vier kernbegrippen: het brein, relaties, regulatie en stress. Met de website willen NIP, DAIMH, Babywerk en NVO interdisciplinaire (wetenschappelijke) kennis over de eerste levensfase toegankelijk maken. De website is primair gericht op professionals, maar is ook interessant voor opleiders, beleidsmakers en andere belangstellenden.
- Ga naar www.1001kritiekedagen.nl
Platform Scheiden zonder Schade – eindrapport
Het NIP heeft, samen met de NVO, deelgenomen aan het platform Scheiden zonder Schade (2018 – 2021). Doel van dit programma was:
Professionals die werken met ouders en kinderen zijn op de hoogte van de noden voor kinderen en ouders bij scheiding en zijn in staat mogelijke scheiding gerelateerde problematiek te signaleren, hierin ondersteuning te bieden (juridische ondersteuning, maar ook bemiddeling, diagnostiek of behandeling) en weten waar zij ouders en kinderen naar toe kunnen verwijzen.
Het programma heeft diverse pilots en producten opgeleverd. Een overzicht daarvan vind je in de eindrapportage Scheiden zonder Schade.
Webinar over herziene richtlijn Scheiding
Het NIP organiseerde op 8 oktober 2020 samen met NVO en BPSW en het Programmateam Richtlijnen Jeugdhulp en jeugdbescherming een webinar over de herziene richtlijn Scheiding, de belangrijkste aanpassingen en de toepassing van deze richtlijn in de praktijk. Kijk het webinar terug.