Een ‘katoenen huwelijk’: een jaar na de fusie van NVGzP en NIP
Op 1 oktober 2022 fuseerden de NVGzP en het NIP en gingen we verder als één nieuwe, krachtige beroepsvereniging. Hoogste tijd dus voor een terugblik: is er veel veranderd, hoe werken we nu als één vereniging samen, wat zijn misschien zelfs onverwachte mooie bijkomstigheden en ook: wat kan er nog beter?
Nieuwe kansen
We kozen gedurende de fusie voor een inrichting die ‘best of both worlds’ zou zijn, daarmee gingen we het overgangsjaar (2023) in met onder andere zowel kamers (oud-NVGzP) en secties (oud-NIP). Na een jaar kunnen we zeggen dat de structuur werkt, maar natuurlijk ook uitdagingen biedt. De kamers (specialisten, gz-psychologen en opleidelingen) zijn goed zichtbaar in- en extern en er is een heldere samenwerking vastgelegd tussen secties en kamers, zodat zij op de beste manier de belangen van de leden kunnen behartigen. Zo zet bijvoorbeeld een betrokken groep psychologen zich enthousiast in via de kamer- en sectiebesturen voor het vak en de vakgenoten.
Samen maakten we nieuwe producten, zoals de Wegwijzer wet- en regelgeving voor gz-psychologen. We zijn tal van dialoogsessies, over het nieuwe meerjarenplan van het NIP, over de Beroepenstructuur, over specialismen en diverse inhoudelijke onderwerpen verder. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de klachtenregelingen van beide verenigingen geïntegreerd. Er wordt door veel leden dankbaar gebruik gemaakt van deze nieuwe (en gezamenlijke goedkopere) regeling. Ook de visitatie-instrumenten worden onder de loep genomen: komend jaar wordt dit verder doorontwikkeld. Dit jaar is daarbij de Centrale Commissie Psychodiagnostiek opgericht, waarmee de psychodiagnostiek veel steviger dan eerst wordt gepositioneerd in het hart van de beroepsvereniging.
1+1=3
Monique Rook, directeur van het nieuwe NIP: “We werken in goede harmonie in het nieuwe NIP samen, weten echt de kracht die beide verenigingen hadden te bundelen voor een mooie, nóg sterkere beroepsvereniging waar de leden echt iets aan hebben. Ook extern, in de positionering en belangenbehartiging, merken we enorm voordeel van het feit dat er nu nog maar één grote en stevige beroepsvereniging is voor psychologen. Ik zeg altijd: wees een zelfbewuste beroepsgroep, laat je horen en doe dat binnen en via je beroepsvereniging!’
Zichtbaarder dan ooit
Het NIP is sinds de fusie zichtbaarder dan ooit. Zo hebben we samen een verkiezingspamflet opgesteld. En we maakten een nieuw meerjarenplan, want er is geen schaarste aan ambities voor de komende jaren.
Hans de Veen, voorzitter NIP: “Natuurlijk is er nog ruimte voor verdere verbetering, dat kan niet anders in een jaar tijd. Een post-fusiejaar leidt ook altijd tot veel werk in de vereniging. Komende jaren willen we graag de mogelijkheden van cross-overs over de diverse vakgebieden nog beter benutten, zodat psychologen nog meer van elkaar kunnen leren. We staan daarnaast niet stil, onze ambities zijn groot: samen ontwikkelen we verder door. Het is een spannende tijd voor de psychologie: zowel maatschappelijk als politiek spelen diverse spannende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Beroepenstructuur Psychologische Zorg. Ook daarin blijven we het goede gesprek voeren. Kortom, nog vele interessante, hoopvolle en vast en zeker spannende tijden komen eraan!”
Samen groeien we verder. De komende tijd besteden we op verschillende manieren aandacht aan wat de fusie ons bracht.