NIP

Home Studenten Diensten Toekomstgids

Toekomstgids: van psychologie studeren naar psycholoog worden

WERKVELDEN, POSTMASTEROPLEIDINGEN, REGISTRATIES EN DE NORMEN VAN JE BEROEPSGROEP

Ben je bezig met een universitaire opleiding psychologie? Dan is het goed om nu alvast na te denken over de psycholoog die jij straks wilt worden en wat daarvoor nodig is.

In vier stappen naar jouw toekomst als psycholoog

Stap 1: Oriënteer je op verschillende werkvelden

Psychologen werken op veel verschillende plaatsen. Oriënteer je tijdens je studie alvast op de werkvelden die je interessant lijken. Houd je blik breed.

Stap 2: Volg een postmasteropleiding

Als je net van de universiteit komt, heb je een goede wetenschappelijke basis, maar nog bijna geen praktijkervaring. Het volgen van een postmasteropleiding is een goede manier om je vakbekwaamheid op te bouwen.

Stap 3: Laat je registreren

Met een diploma van een postmasteropleiding kun je je inschrijven in een beroepsregister. Met die beroepsregistratie laat je werkgevers en/of cliënten zien dat je aan bepaalde opleidingseisen voldoet, maar ook dat je je verbindt aan de normen van de beroepsgroep.

Stap 4: Werk volgens de normen van je beroepsgroep

Bij het uitoefenen van je beroep wordt er van je verwacht dat je op de hoogte bent van de gedeelde normen en waarden van de beroepsgroep, die samen de professionele standaard vormen.

Het NIP en SPS-NIP

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is al meer dan 80 jaar de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland met zo’n 17.000 leden. Het NIP zet zich in voor de psycholoog als professional én voor de psychologie als vak. De psychologiestudenten verzamelen zich in de sectie SPS-NIP. Zij zetten zich in voor de professionele en de persoonlijke ontwikkeling van psychologiestudenten.

Al voor enkele tientjes per jaar kun je als student lid worden. Zo kun je je netwerk opbouwen of uitbreiden. Ook krijg je alvast de kans om kennis te maken met psychologen die in verschillende werkvelden werken, door bijvoorbeeld bijeenkomsten bij te wonen of actief te worden in het bestuur van een van de secties. Daarnaast zijn er verschillende werkgroepen van het NIP waar je deel van kan uitmaken. Zo bereid je je optimaal voor op je toekomst. Meer dan 3.000 studenten gingen je al voor!