NIP

Home Thema’s Vrijgevestigde praktijk Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Per 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) van kracht geworden, de opvolger van de WTZi. Als je als zelfstandig gevestigd psycholoog aan de slag gaat dan krijg je automatisch te maken met de Wtza. De Wtza is namelijk van toepassing op álle zorgaanbieders in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Dus instellingen én solistisch werkende zorgverleners. Hier leggen we uit hoe en wanneer deze wet invloed heeft op jou als psycholoog.

Doel Wtza

Het hoofddoel van de Wtza is het verbeteren van zorgkwaliteit. Door te voldoen aan de eisen van de Wtza laat je als zorgaanbieder zien dat je staat voor goede zorg, dat je transparant bent naar alle betrokkenen en dat je daarop kan worden aangesproken. Daarom leggen aanbieders van zorg en jeugdhulp hierover in het openbaar verantwoording af.

Vier onderwerpen

In grote lijnen raakt de Wtza de volgende 4 onderwerpen:

  1. Meldplicht
  2. Vergunning en intern toezicht
  3. Transparantie financiële bedrijfsvoering
  4. Jaarverantwoording

Deze onderwerpen zijn echter niet van toepassing op álle psychologen en álle soorten psychologenpraktijken. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat wanneer van toepassing is. Kijk voor meer informatie, uitgebreide veelgestelde vragen en een kwaliteitscheck op toetredingzorgaanbieders.nl. Hier staat ook een overzichtelijke infographic met korte uitleg.

Word lid of log in

  • Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
  • Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
  • Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
  • Ontvang Tijdschrift de Psycholoog
  • En meer