Toolkit stoppen met roken
Ook onder de beroepsgroep psychologen zijn veel mensen verslaafd aan roken. Aanleiding voor de sectie Verslavingspsychologie NIP om een toolkit samen te stellen voor collega’s die hiermee zelf aan de slag kunnen om hun verslaving aan te pakken. De toolkit is ook behulpzaam voor psychologen die verslavingsproblematiek signaleren bij collega’s. De richtlijnen en informatie bieden handvatten om verslavingsproblematiek onder psychologen bespreekbaar te maken.
Stopsprookje
Het is ontzettend moeilijk voor rokers om alleen te stoppen. Maar het is best makkelijk om rokers te helpen stoppen, vertellen zorgverleners in dit filmpje van het Trimbos instituut.
Stopsprookje: verbeter de rookstopzorg in uw regio from Trimbos-instituut on Vimeo.
Cijfers en nieuws
Iets meer dan 20% van de volwassenen rookte in 2020. Ruim 1 op de 3 heeft in 2020 een serieuze stoppoging gedaan. Dit blijkt uit gegevens van de Gezondheidsenquête van de Leefstijlmonitor 2020 (rivm.nl).
- World No Tobacco Day 2021 – Commit to quit (WHO, 31 maart 2021)
- 1 op de 3 rokers doet een stoppoging, maar dat is niet genoeg (Trimbos, 31 mei 2021)
- Roken bij personen van 18 jaar en ouder in 2020 (Leefstijlmonitor RIVM)
- Overheidscampagne PUUR rookvrij (radio en online). (Zorg)professionals die de campagne willen verspreiden kunnen terecht op puurvoorprofs.nl. Voor directe hulp bij stoppen met roken is er Ikstopnu.nl of de Stoplijn (0800-1995)
- WHO supports people quitting tobacco to reduce their risk of severe COVID-19 (WHO, 28 mei 2021)
Symposium Trimbos-instituut
Op Wereld Niet Roken Dag organiseerde het Trimbos-instituut een gratis online symposium over het inzetten van rookvrije zorg: ‘Maak de zorg rookvrij . Wanda de Kanter (longarts en oprichter stichting Rookpreventie Jeugd) bespreekt het effect van roken op het lichaam en gemoed.
Alliantie Maak de zorg rookvrij
Op 18 november 2020 ondertekenden 27 koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 medewerkers komt hiermee de beweging naar rookvrije zorg nog meer op gang en de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.
Deze toolkit is samengesteld door de sectie Verslavingspsychologie van het NIP.