NIP

Home Secties Sectie Verslavingspsychologie Toolkit stoppen met roken

Toolkit stoppen met roken

Ook onder de beroepsgroep psychologen zijn veel mensen verslaafd aan roken. Aanleiding voor de sectie Verslavingspsychologie NIP om een toolkit samen te stellen voor collega’s die hiermee zelf aan de slag kunnen om hun verslaving aan te pakken. De toolkit is ook behulpzaam voor psychologen die verslavingsproblematiek signaleren bij collega’s. De richtlijnen en informatie bieden handvatten om verslavingsproblematiek onder psychologen bespreekbaar te maken.

Stopsprookje

Het is ontzettend moeilijk voor rokers om alleen te stoppen. Maar het is best makkelijk om rokers te helpen stoppen, vertellen zorgverleners in dit filmpje van het Trimbos instituut.

Stopsprookje: verbeter de rookstopzorg in uw regio from Trimbos-instituut on Vimeo.

Cijfers en nieuws

Iets meer dan 20% van de volwassenen rookte in 2020. Ruim 1 op de 3 heeft in 2020 een serieuze stoppoging gedaan. Dit blijkt uit gegevens van de Gezondheidsenquête van de Leefstijlmonitor 2020 (rivm.nl).

Symposium Trim­bos-in­sti­tuut

Op Wereld Niet Roken Dag organiseerde het Trim­bos-in­sti­tuut een gratis online sym­po­si­um over het in­zet­ten van rook­vrije zorg: ‘Maak de zorg rook­vrij . Wan­da de Kan­ter (longarts en oprichter stichting Rookpreventie Jeugd) be­spreekt het ef­fect van ro­ken op het li­chaam en ge­moed.

Alliantie Maak de zorg rookvrij

Op 18 november 2020 ondertekenden 27 koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 medewerkers komt hiermee de beweging naar rookvrije zorg nog meer op gang en de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.

Deze toolkit is samengesteld door de sectie Verslavingspsychologie van het NIP.