NIP

Toolbox Artificial Intelligence en personeelsselectie

Artificial Intelligence (AI) is bezig met een stormachtige groei. Je ziet toepassingen op websites, in telefoons en in koelkasten. Je komt AI ook tegen in de toepassingen voor psychologie: als A&O psycholoog krijg je vroeg of laat met AI te maken. De aanleiding kan verschillen: een leverancier kan instrumenten aanbieden met AI, een werkgever of opdrachtgever kan met een AI-toepassing gaan werken, of een werkgever vraagt om advies over een AI-toepassing. De A&O psycholoog kan zorgen dat er goede, psychologisch onderbouwde keuzes worden gemaakt.

Deze toolbox bevat een paper ‘AI en Personeelsselectie: het Psychologische Perspectief’ met 6 eisen waaraan AI moet voldoen, 4 perspectieven op een AI-toepassing en een 9 stappenplan om een AI-toepassing te beoordelen.

Paper

In het paper ‘AI en Personeelsselectie: het Psychologische Perspectief’ staan 6 eisen waaraan een AI-toepassing moet voldoen:

  1. De AI-toepassing is gebaseerd op theorie.
  2. De AI-toepassing is uitlegbaar.
  3. De AI-toepassing levert consistente scores op.
  4. De AI-toepassing voorspelt relevant gedrag.
  5. De AI-toepassing is gebaseerd op een grote en representatieve steekproef.
  6. De AI-toepassing discrimineert niet.

In dit paper geven we uitleg over deze eisen van psychologische tests en waarom deze eisen ook van toepassing zijn bij verantwoord gebruik van AI.

Word lid of log in

  • Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
  • Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
  • Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
  • Ontvang iedere maand Tijdschrift de Psycholoog