Update arbeidsvoorwaarden en cao’s – april 2024
Mede namens het NIP sluit FBZ grote cao’s en sociale plannen af in de zorg. FBZ behartigt zo ook jouw belangen als NIP-lid. Elke maand publiceren we een update van de cao onderhandelingen die lopen en andere arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen. In het laatste nieuws over de arbeidsvoorwaarden o.a.:
Nieuwe Cao UMC
Met een ruime meerderheid heeft de achterban van FBZ (waaronder de leden van het NIP die werken bij de UMC’s) ingestemd met het onderhandelaarsakkoord van de Cao UMC. De nieuwe cao is daarmee een feit.
De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2024. In de nieuwe cao zijn afspraken opgenomen over een loonsverhoging van 7% in 2024 en 2025 (afgetopt op het maximum van schaal 11), een generatieregeling en balansverlof.
Het NIP is gematigd positief over de nieuwe cao. Veel van de punten die we hebben ingebracht in de onderhandelingen zijn opgenomen, zoals koopkrachtverbetering, een goede regeling voor reiskosten en aandacht voor de werk-privébalans. Wel is het NIP teleurgesteld over de gedifferentieerde loonsverhoging. Functiegroepen vanaf schaal 12 gaan er procentueel minder op vooruit dan andere functiegroepen.
Werk je in de ggz? Kies dan voor 1 juli hoe je je balansbudget wil inzetten!
Als je in de ggz werkt, moet je elk jaar voor 1 juli kiezen op welke manier je gebruik wil maken van je balansbudget. Dat budget is bedoeld voor een goede werk-privébalans. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je het balansbudget inzetten om:
- een opleiding of ontwikkeltraject te volgen
- nieuwe vaardigheden te leren
- interesses verder te ontplooien of
- te werken aan je loopbaan.
Ook kun je het balansbudget inzetten voor extra verlofuren, als je behoefte hebt aan meer tijd voor jezelf of om op adem te komen na een drukke periode op werk of in je privéleven. Ten slotte kun je het balansbudget op jaarbasis laten uitbetalen (je moet er belasting over betalen). Bespreek met je werkgever welke optie het beste bij jou past.
Meer weten?
Gratis webinars over de impact van hormonale klachten op het werk
De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) organiseert een reeks gratis webinars voor zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. De webinars gaan over de impact van hormonale klachten op het werk. Denk bijvoorbeeld aan menstruatie-, zwangerschaps-, of overgangsklachten. In de webinars komt onder andere aan bod hoe je klachten kunt herkennen en wat je zou kunnen doen om je fijner te voelen. De webinars zijn niet alleen voor vrouwelijke werknemers in de gehandicaptenzorg. Ook mannelijke collega’s, leidinggevenden, bestuursleden en het thuisfront zijn welkom. Schrijf jezelf, je collega of partner dus gerust in als je in de gehandicaptenzorg werkzaam bent.
Data van de webinars:
- 23 april: Hormonen: zijn mannen en vrouwen zo verschillend?
- 30 mei: Hormonale achtbaan tijdens de menstruatiecyclus en overgang
- 24 juni: Hormonale klachten
- 9 augustus: Hormonen en leefstijl
- 1 oktober: Hormonen en depressie
- 21 oktober: Hormonen en stress
- 28 november: Hormonale klachten en relatie
Alle webinars duren van 19.30-21.00 uur.