Publicatie handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid
Op 19 december is de SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid in de langdurige zorg gepubliceerd. Bekijk hier de richtlijn.
Doel van de richtlijn
Wilsbekwaamheid is geen eenvoudig onderwerp omdat het beoordelen ervan grote gevolgen kan hebben voor wat iemand wel of niet zelf mag bepalen. Voor zorgverleners voelt dit vaak als een grote verantwoordelijkheid. De handreiking biedt handvatten om cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het nemen van beslissingen. Het ondersteunen van beslisvaardigheid staat in deze handreiking voorop. In de praktijk zullen zorgverleners uitgaan van de wilsbekwaamheid van cliënten. Maar als een keuze voor een traject voor het beoordelen van wilsbekwaamheid nodig blijkt, dan is het van belang hier zorgvuldig mee om te gaan. De handreiking voorziet zorgverleners van een duidelijk stappenplan om dit te traject goed te beoordelen en vast te leggen.
Specifiek voor de handreiking is de beslisboom die gebruikt kan worden om de keuze af te wegen voor het wel of niet laten uitvoeren van een formele wilsbekwaamheidsbeoordeling
Bijdrage NIP
Het NIP is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. Het NIP is in de werkgroep vertegenwoordigd door:
• Dr. Saskia Teunisse, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, hoofdopleider profielopleiding ouderenpsychologie
Het NIP is in de klankbordgroep vertegenwoordigd door:
• Drs. Henk Geertsema, GZ-psycholoog, docent beroepsethiek
Ook in de commentaarfase zijn we betrokken geweest. Op 27 november heeft het Algemeen Bestuur van het NIP deze richtlijn geautoriseerd. Wij willen de betrokken secties en leden via deze weg nogmaals heel hartelijk danken voor de inbreng en bijdrage aan deze kwaliteitsstandaard!