NIP

Home Nieuwskamer Nog geen helderheid aanleveren gegevens zorgvraagtypering ggz/fz

Geschreven op:

Nog geen helderheid aanleveren gegevens zorgvraagtypering ggz/fz

Het NIP heeft privacy altijd hoog in het vaandel staan. We staan dan ook achter het besluit van de NZa om de verplichte aanlevering voor zorgvraagtypering met antwoorden van HoNOS+ vragen tot 1 januari 2023 uit te stellen.

Begin september heeft de NZa hierover het veld geïnformeerd, zoals wij eerder schreven. Dit uitstel en de nadere advies aanvraag aan de Autoriteit Persoonsgegevens kwam mede na vragen en signalen en de onrust in het veld. Naar verwachting verschijnt het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens half december.

Op 29 november hebben tweede kamerleden Maarten Hijink (SP) en Linda Westerveld (Groen Links) een motie ingediend over dit onderwerp. Deze motie is in de Tweede Kamer ook aangenomen. In de motie roepen partijen op om voor de start opvolging te geven aan het komende advies van de Autoriteit Persoonsgegeven. Tevens is in de motie gevraagd om bij het eventueel verzamelen van gegevens binnen dit traject geen persoonsgegevens, (zoals naam, BSN, geboortedatum, geslacht, woonplaats en postcode, informatie met data van de verblijfsdagen, zorgtrajectnummer en datum en type consult) op te laten vragen of te laten ontvangen en andere vormen van data (ter behoeve van controle en handhaving) na ontvangst en controle te verwijderen.

Wij houden het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens en de verdere uitwerking van de motie in de gaten en informeren jullie zodra er meer bekend is.