Nieuw meerjarenplan en missie NIP
Nu het NIP in 2022 gefuseerd is met de NVGzP is het tijd om als nieuwe, gezamenlijke vereniging de koers voor de komende jaren uit te zetten. In de afgelopen maanden is er gewerkt aan het nieuwe meerjarenplan 2024 – 2028, inclusief missie en kernwaarden. Nadat het algemeen bestuur een eerste opzet gemaakt had is hier tijdens een dialoogavond met actieve leden uit kamers, secties, commissies en ledenraad uitgebreid bij stil gestaan en uitgewisseld. Dit heeft zijn beslag gekregen in de meerjarenambities, welke door het algemeen bestuur en de ledenraad zijn goedgekeurd. De ambities vormen de basis van de werkzaamheden van het NIP de komende jaren.
Lees de nieuwe missie en 3 kernwaarden.
Lees het meerjarenplan 2024 – 2028 (pdf)
Hans de Veen, voorzitter NIP, deelde tijdens het NIP Jaarcongres al een korte impressie van de ambities uit het meerjarenplan met de aanwezigen:
“Daarin staat kwaliteit voorop: als NIP willen we echt bijdragen aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Het is van belang voor de beroepsgroep, maar ook voor de maatschappij en onze cliënten. Kortom: dat komt in alles naar voren, dragen we actief uit en maken we zichtbaar. Een van de gevolgen daarvan is dat we de komende jaren meer wetenschappelijk onderbouwde visiedocumenten willen ontwikkelen, uiteraard op basis van dialoog binnen de vereniging. We willen niet alleen de kwaliteit en inhoud borgen, we vinden het ook belangrijk de beroepsgroep goed te positioneren en zichtbaarder te maken. Zo is direct duidelijk wat onze rol in de maatschappij kan zijn, en waar we wat toe kunnen voegen. We laten onze expertise en visie graag horen, we duiden ontwikkelingen en laten zien dat psychologische expertise bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijk vraagstukken.
Zo groeit en bloeit onze moderne en professionele vereniging, samen geven we het vorm.
We willen een inclusieve en diverse vereniging zijn, van en voor onze leden. Wij als bestuur vinden dat erg belangrijk, daarom stelden we de centrale commissie Culturele Diversiteit en Psychologie in. Zij schreven onlangs een artikel in De Psycholoog over de relevantie van de excuses van de APA voor het promoten, faciliteren en niet aanpakken van racisme voor de Nederlandse psychologie. Als je het nog niet hebt gelezen, zeker doen! Want ja, ook in Nederland is dit relevant, en het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de betekenis en consequenties van culturele diversiteit voor ons vakgebied. Het NIP wil zich inzetten voor een verantwoord toepassing van de psychologie op iedereen, met perspectief op cultuur, afkomst, sociaaleconomische situatie, gender en andere eigenschappen. Die tools moeten in je gereedschapskist zitten als psycholoog. De centrale commissie helpt ons daarbij.
En er gebeuren ook al mooie dingen binnen de vereniging, zoals onlangs nog het symposium over diversiteit en inclusie van de sectie A&O. En volgende maand start het herdenkingsjaar waarin stilgestaan wordt bij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Ons netwerk Mensenrechten en psychologie besteedt hier het komende jaar ook aandacht aan met als start later deze maand een paneldiscussie. Ruim aandacht voor dit belangrijke onderwerp dus.
Vraag is echter ook: “Is het NIP zelf een representatieve afspiegeling van de psychologen werkzaam in Nederland?” “Is iedere wetenschappelijk opgeleide psycholoog welkom bij het NIP?” Het antwoord van het bestuur hierop is ja, zeker. We zien het echter nog te weinig terug in de vereniging, en ook daar brengen we graag verandering in.
Het bestuur wil ook graag van een bredere groep leden horen of en hoe dit onderwerp leeft, wat zij tegenkomen in hun werkveld en welke rol zij daarin zien voor het NIP. Daarom organiseren we in het najaar een dialoogsessie hierover. Hou de NIP-agenda en -nieuwsbrieven dus in de gaten!
Voldoende ambities, ideeën en uiteraard ook concrete plannen die we per jaar, middels het jaarplan, met de secties, kamers, commissies en ondersteund vanuit het bureau verder invulling zullen geven.”