NIP

Home Nieuwskamer Maandelijkse update arbeidsvoorwaarden en cao’s – mei 2024

Geschreven op:

Mede namens het NIP sluit FBZ grote cao’s en sociale plannen af in de zorg. FBZ behartigt zo ook jouw belangen. Elke maand publiceren we in de zorgspecial een update van de cao onderhandelingen en andere ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt. In het laatste nieuws o.a.:

Derde overleg Cao Nederlandse Universiteiten uitgesteld

Het derde overleg over de Cao Nederlandse Universiteiten dat in april gepland stond is niet doorgegeven. In de plaats daarvan gaan de eerst met hun achterban in overleg over het verschil in ambitie van de vakbonden en de werkgevers en om te bepalen hoe verder te gaan. Het gesprek met de werkgevers loopt al vanaf het begin stroef. Terwijl de vakbonden aan de hand van de input van hun achterban een inzet hebben geschreven ook op inhoudelijke thema’s, beperkt de ambitie van de werkgevers zich tot afspraken over looptijd en salaris. Ze zijn van mening dat de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen dusdanig onzeker zijn dat universiteiten nu al alle zeilen bij moeten zetten om alles in goede banen te leiden. De vakbonden zijn niet blind voor de ontwikkelingen, maar dat wil niet zeggen dat we geen afspraken moeten maken over onderwerpen als sociale veiligheid, werkdruk en zekerheid van werk. FBZ plant op korte termijn een webinar over de onderhandelingen.

 

Dialoogsessie FBZ over de toekomst van de zorg

Op woensdag 5 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur in NBC Nieuwegein organiseert FBZ een dialoogsessie tussen werknemers en werkgevers over de toekomst van de zorg. Leden van het NIP zijn van harte uitgenodigd om aan de sessie deel te nemen. Je kunt je hier opgeven.

De komende jaren verdubbelt de zorgvraag, terwijl het personeelstekort verder toeneemt. Hoe moeten we met die uitdaging omgaan en welke rol hebben werkgevers daarbij? Herkennen zij zich in de zorgen van hun werknemers? Welke veranderingen zijn nodig zodat zorgprofessionals ook in de toekomst met plezier hun werk kunnen blijven doen en goede zorg kunnen leveren? Er zijn ambities te over, maar hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden en beloning? Wat kunnen werkgevers en zorgprofessionals zelf doen en wat hebben ze daarvoor nodig van de overheid en vooral van elkaar?

Zorgmedewerker meest ontevreden over loon

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die CBS en TNO is naar voren gekomen dat zorgprofessionals het meest ontevreden over hun salaris van alle werknemers. Slechts 73 procent van hen is (heel) tevreden over hun loon. De onvrede daalde vorig jaar wel ten opzichte van het jaar ervoor: in 2022 was slechts 65 procent (heel) tevreden over hun loon. Ook in dat jaar was zorgpersoneel het minst positief in vergelijking met alle vijftien onderzochte sectoren.

Zorgmedewerker zijn wel redelijk positief over hun cao. 81 procent van het personeel in de gezondheids- en welzijnssector was positief over hun cao, wat een gemiddelde waardering is in de enquête.

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

Demissionair minister van Volksgezondheid, Conny Helder, heeft aangekondigd dat zorgmedewerkers met langdurige covid een hogere financiële tegemoetkoming zullen krijgen. De tegemoetkoming wordt verhoogd 15.000 euro naar 24.010 euro, op verzoek van de Tweede Kamer.

De regeling wordt ook uitgebreid. In eerste instantie kwamen zorgmedewerkers in aanmerking die in de eerste coronagolf (maart tot en met juni 2020) ziek werden. De nieuwe regeling geldt ook voor zorgmedewerkers die ziek zijn geworden tussen 1 juli 2020 en 31 december 2020. De nieuwe regeling wordt, naar verwachting, rond de zomer opengesteld.

Nieuwe baan? Pas het aan in mijn NIP!

Als je van baan verandert of overstapt naar een andere sector, is het belangrijk dat je dit doorgeeft.

Vakbond FBZ behartigt namens het NIP ook jouw werknemersbelangen bij het overleg met de werkgever. Vooral bij ingrijpende wijzigingen zoals het afstoten van afdelingen waarbij de werkgelegenheid van bepaalde functiegroepen op het spel staat, is het belangrijk dat we je kunnen bereiken/raadplegen over de afspraken met je werkgever. Dat kan alleen als je actuele gegevens bij je beroepsvereniging bekend zijn.

Pas je gegevens dus op tijd aan in mijn NIP!