Boeken van collega-psychologen
Psychologen schrijven veel interessante boeken. Wij bieden leden graag een podium voor de boeken die leden hebben geschreven. Hieronder vind je de meest recente uitgaven.
Ben je NIP-lid en heb je ook een boek geschreven? Wij plaatsen deze er graag bij. Mail een tekst van max. 100 woorden en een afbeelding van de cover naar webredactie@psynip.nl.
Barsten In De Ziel
Sven Burgers
Barsten In De Ziel beschrijft het hartverscheurende verhaal van een veteraan die zijn innerlijke strijd met het leven, als gevolg van zijn ervaringen tijdens zijn vele uitzendingen, op tragische wijze verloren heeft. Het is het verhaal van Neil, een ervaren militair en vader, die wanhopig was en voor wie juiste hulp te laat kwam.
Zijn verhaal staat niet op zichzelf. Dagelijks zijn veel veteranen en professionals in de hoog-risicoberoepen in gevecht met hun psychische klachten waarmee zij kampen als gevolg van hun ervaringen tijdens het werk. Veel van hen lijden nog altijd in stilte. Dit boek wil ook hún strijd onder de aandacht te brengen.
Met nieuwe inzichten wordt in dit boek getracht een bijdrage te leveren aan het voorkomen van psychische klachten en de ontwikkeling van nieuwe manieren om hulp te bieden aan onze militairen en professionals in de andere hoog-risicoberoepen voor wie leven overleven is geworden.
Het boek is bedoeld als inspiratiebron voor politieke beslissers, beleidsmakers, zorgverleners, leidinggevenden, iedereen die werkzaam is (geweest) binnen hoog-risico beroepen en alle mensen die hen een warm hart toedragen.
Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ
Annemarie van den Brink, Erica Aldenkamp, Jannelien Wieland
Dit boekt geeft professionals in de GGZ praktische handvatten om met vertrouwen patiënten met zwakbegaafdheid te herkennen en hierop adequaat in te spelen bij de GGZ behandeling. Patiënten met zwakbegaafdheid vormen een kwetsbare groep in de GGZ. In tegenstelling tot mensen met een verstandelijke beperking, is deze kwetsbaarheid vaak meer verborgen. Voor een effectieve GGZ-behandeling is het noodzakelijk om in te spelen op de zwakbegaafdheid in bijvoorbeeld communicatie en bejegening. Dit is voor behandelaren minder ingewikkeld en minder ‘anders’ dan vaak wordt gedacht. Niet wát de behandelaar doet is anders, maar wel hoé het aangeboden wordt.
Relationele verleidingen: empathisch begeleiden van groepen
Karen Walthuis
Hoe krijg je een groep mee in een soepel proces? Hoe ga je verstandig om met je rolmacht? Hoe kun je voorkomen dat mensen onbedoeld beschadigd raken?
Het relationele aspect van het werk van een trainer, teamcoach of opleider staat centraal in dit boek vol praktijkverhalen, psychologische achtergronden, filosofische reflecties, doorleefde inzichten en vragen aan de lezer. Aan de hand van het model van de Zes Houdingen krijg je inzicht hoe je op verschillende manieren om kunt gaan met relationele uitdagingen als ‘weerstand’, overdracht en al die andere immateriële bagage, die de mensen in je groep en jijzelf meenemen.
Je leven in één herinnering
Jacky de Goor
Stel dat je na je dood één herinnering mee mag nemen, welke kies je dan?
Deze vraag stelde onderzoeker Jacky van de Goor stelde deze vraag aan honderden mensen. Hun antwoorden gaan over de zin van het leven. Jacku Goor doet verslag van haar voornaamste ontdekkingen. Opvallend genoeg blijkt dat veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken niet de dingen zijn waar het werkelijk om gaat.
‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid’, 7 stappenplan voor coaches die de natuur in willen
Hilde Backus
De beste gesprekken ontstaan vaak tijdens een wandeling in de buitenlucht. Wandelen werkt stressverlagend en de natuur doet ons goed. Dat geldt óók voor coachgesprekken. Hilde Backus, pionier in wandelcoaching, deelt in dit boek de nieuwste kennis over de kracht van de natuur en moedigt coaches in 7 stappen aan om de praktijkruimte te verruilen voor de natuur.
10 miljoen jaar leiderschap – leiderschap benaderd vanuit een schematherapeutisch perspectief
Leon Schaepkens
In dit boek wordt onder meer uitgelegd hoe je door te voorzien in de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften (veiligheid, verbondenheid, waardering,
autonomie, zelfexpressie en
leren omgaan met grenzen) met minder stress en met meer plezier succesvol kunt zijn als leidinggevende, hoe je kunt zorgen voor meer veiligheid, openheid, samenwerking, innovatie en eigenaarschap en waarom zelfreflectie als leider zorgt voor groei van je team of organisatie.
Hybride bijeenkomsten – hoe doe je dat?
Matthijs Steeneveld
Hybride bijeenkomsten is bestemd voor iedereen die bijeenkomsten ontwerpt en begeleidt en daarbij als doel heeft dat deelnemers actief meedoen, goede resultaten behalen en er energie van krijgen. Een must voor trainers, voorzitters, actieve teamleden, docenten en facilitators.
Human Rights Education for Psychologists
Polli Hagenaars, co-redacteuren: Marlena Plavšić, Nora Sveaass, Ulrich Wagner and Tony Wainwright
This ground-breaking book is designed to raise awareness of human rights implications in psychology, and provide knowledge and tools enabling psychologists to put a human rights perspective into practice. Psychologists have always been deeply engaged in alleviating the harmful consequences human rights violations have on individuals. However, despite the fundamental role that human rights play for professional psychology and psychologists, human rights education is underdeveloped in psychologists academic and vocational training. This book, the first of its kind, looks to change this.