NIP

Home Boekenclub Boeken van collega-psychologen (NIP lid)

Boeken van collega-psychologen

Psychologen schrijven veel interessante boeken. Wij bieden leden graag een podium voor de boeken die leden hebben geschreven. Hieronder vind je de diverse uitgaven.

Ben je NIP-lid en heb je ook een boek geschreven? Wij plaatsen deze er graag bij. Mail een tekst van max. 100 woorden en een afbeelding van de cover naar webredactie@psynip.nl.

Je stress in Balans

Mariska Verduijn

Je stress in balans: ontdek jouw manier om in balans te blijven is een lees-, leer en doeboek gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en ervaring in de praktijk. Het is geschikt als zelfhulpboek, naslagwerk of als onderdeel van begeleiding of training.

De persoonlijke doelen van de lezer staan centraal. Onderwerpen als leefstijl, werk, privé en persoonlijkheid komen aan bod en lezers krijgen inzicht in hun eigen stress. Het boek biedt acht methoden met oefeningen om uit te proberen. Aan het einde van het boek maken lezers de balans op en weten ze hoe ze het beste weer in balans kunnen komen en blijven.

Meer informatie en bestellen

ACT met hoofd en hart

Lieve Bruyninx, co-redacteuren: Roy Thewissen en Marjolien Vleugel

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die sterk leunt op concepten uit de Relational Frame Theory (RFT). Met ACT met hoofd en hart gaan de auteurs terug naar de basis: ACT weer verbinden met haar gedragstherapeutische roots en met de belangrijkste basisconcepten uit de RFT.

ACT wordt voor steeds meer problematieken gebruikt, zoals chronische pijn, depressie, eetbuien en psychose. Het protocol voert daarbij steeds vaker de boventoon en dat vormt een belemmering om ACT in zijn volle reikwijdte te kunnen inzetten. De context van de cliënt moet centraal staan. Dit boek gaat daarom terug naar de basis en stelt een procesgerichte benadering van ACT voor waarbij het welzijn van zowel cliënt als therapeut het uitgangspunt is.

Meer informatie en bestellen

Boost je eigenwaarde

Mirjam Engelkes

Grenzen stellen, nee zeggen of conflicten aangaan is voor veel mensen moeilijk uit angst niet aardig gevonden te worden, geen waardering te krijgen of afgewezen te worden. Waardering van anderen lijkt bijna van levensbelang als mensen geen waardering kunnen voelen voor zichzelf.

Mirjam Engelkes ziet in haar praktijk dat achter overbelasting, burn-out of somberheid vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde schuilgaat. Met Boost je eigenwaarde wil ze mensen die dit bij zichzelf herkennen helpen hun gevoel van eigenwaarde te versterken zodat ze beter voor zichzelf gaan zorgen en leven zoals zij zelf willen.

Meer info en bestellen

Behandeling bij stress en burn-out

Anita Roelands, Henriëtte Deckers

Behandeling van mensen met chronische stress en burn-out vergt naast specifieke kennis en ervaring, een heldere route. Omdat klachten zich niet alleen psychisch, maar vooral ook lichamelijk uiten, richt de in dit boek beschreven behandeling zich allereerst op het fysieke herstel. Psychische oorzaken, naast duurzame reïntegratie, thuis en op het werk, komen eveneens aan bod.

Door het accent op alle onderdelen van herstel is de behandeling uitstekend aanvullend in te zetten bij andere ziektebeelden waarbij stress en uitputting een rol spelen.

Een handige leidraad voor (aanstaande) hulpverleners zoals psychologen, coaches, (fysio)therapeuten, huisartsen en POH-GGZ en eveneens een nuttig naslagwerk voor bedrijfs- en verzekeringsartsen en HR-managers.

Meer info en bestellen

De therapeutische relatie in de ggz

Anja de Bok

Tien intieme verhalen uit de spreekkamer van de eerstelijnpsycholoog

De therapeutische relatie is het essentiële instrument in iedere psychologische behandeling. Aan de hand van tien pakkende verhalen, zet de auteur haar vak in de schijnwerpers. Met humor en op basis van jarenlange ervaring belicht zebeide perspectieven, dat van de cliënt en van de behandelaar. Ze schetst hoe intensief, intiem en uniek die relatie kan zijn. Er wordt gelachen, gehuild en gevloekt: een eerlijke en persoonlijke inkijk in het werk van een zelfstandig gevestigde eerstelijnspsycholoog.

Net voor het inleveren van De therapeutische relatie in de ggz brak het coronavirus uit, en daarmee veranderde de therapeutische relatie. Een verhaal daarover mocht niet ontbreken en is als epiloog toegevoegd.

Lees ook de recensie van dr. Karel Soudijn

Meer info en bestellen

Barsten In De Ziel

Sven Burgers

Barsten In De Ziel beschrijft het hartverscheurende verhaal van een veteraan die zijn innerlijke strijd met het leven, als gevolg van zijn ervaringen tijdens zijn vele uitzendingen, op tragische wijze verloren heeft. Het is het verhaal van Neil, een ervaren militair en vader, die wanhopig was en voor wie juiste hulp te laat kwam.
Zijn verhaal staat niet op zichzelf. Dagelijks zijn veel veteranen en professionals in de hoog-risicoberoepen in gevecht met hun psychische klachten waarmee zij kampen als gevolg van hun ervaringen tijdens het werk. Veel van hen lijden nog altijd in stilte. Dit boek wil ook hún strijd onder de aandacht te brengen.

Met nieuwe inzichten wordt in dit boek getracht een bijdrage te leveren aan het voorkomen van psychische klachten en de ontwikkeling van nieuwe manieren om hulp te bieden aan onze militairen en professionals in de andere hoog-risicoberoepen voor wie leven overleven is geworden.
Het boek is bedoeld als inspiratiebron voor politieke beslissers, beleidsmakers, zorgverleners, leidinggevenden, iedereen die werkzaam is (geweest) binnen hoog-risico beroepen en alle mensen die hen een warm hart toedragen.

Meer info en bestellen

Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

Annemarie van den Brink, Erica Aldenkamp, Jannelien Wieland

Dit boekt geeft professionals in de GGZ praktische handvatten om met vertrouwen patiënten met zwakbegaafdheid te herkennen en hierop adequaat in te spelen bij de GGZ behandeling. Patiënten met zwakbegaafdheid vormen een kwetsbare groep in de GGZ. In tegenstelling tot mensen met een verstandelijke beperking, is deze kwetsbaarheid vaak meer verborgen. Voor een effectieve GGZ-behandeling is het noodzakelijk om in te spelen op de zwakbegaafdheid in bijvoorbeeld communicatie en bejegening. Dit is voor behandelaren minder ingewikkeld en minder ‘anders’ dan vaak wordt gedacht. Niet wát de behandelaar doet is anders, maar wel hoé het aangeboden wordt.

Relationele verleidingen: empathisch begeleiden van groepen

Karen Walthuis

Hoe krijg je een groep mee in een soepel proces? Hoe ga je verstandig om met je rolmacht? Hoe kun je voorkomen dat mensen onbedoeld beschadigd raken?

Het relationele aspect van het werk van een trainer, teamcoach of opleider staat centraal in dit boek vol praktijkverhalen, psychologische achtergronden, filosofische reflecties, doorleefde inzichten en vragen aan de lezer. Aan de hand van het model van de Zes Houdingen krijg je inzicht hoe je op verschillende manieren om kunt gaan met relationele uitdagingen als ‘weerstand’, overdracht en al die andere immateriële bagage, die de mensen in je groep en jijzelf meenemen.

Meer info en bestellen

Je leven in één herinnering

Jacky de Goor

Boek: je leven in één herinnering

Stel dat je na je dood één herinnering mee mag nemen, welke kies je dan?

Deze vraag stelde onderzoeker Jacky van de Goor stelde deze vraag aan honderden mensen. Hun antwoorden gaan over de zin van het leven. Jacku Goor doet verslag van haar voornaamste ontdekkingen. Opvallend genoeg blijkt dat veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken niet de dingen zijn waar het werkelijk om gaat.

 

 

‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid’, 7 stappenplan voor coaches die de natuur in willen

Hilde Backus

Boek-Wandelcoaching

De beste gesprekken ontstaan vaak tijdens een wandeling in de buitenlucht. Wandelen werkt stressverlagend en de natuur doet ons goed. Dat geldt óók voor coachgesprekken. Hilde Backus, pionier in wandelcoaching, deelt in dit boek de nieuwste kennis over de kracht van de natuur en moedigt coaches in 7 stappen aan om de praktijkruimte te verruilen voor de natuur.

Meer info en bestellen

10 miljoen jaar leiderschap – leiderschap benaderd vanuit een schematherapeutisch perspectief

Leon Schaepkens

Boek: 10 miljoen jaar leiderschap

In dit boek wordt onder meer uitgelegd hoe je door te voorzien in de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften (veiligheid, verbondenheid, waardering,
autonomie, zelfexpressie en
leren omgaan met grenzen) met minder stress en met meer plezier succesvol kunt zijn als leidinggevende, hoe je kunt zorgen voor meer veiligheid, openheid, samenwerking, innovatie en eigenaarschap en waarom zelfreflectie als leider zorgt voor groei van je team of organisatie.

Hybride bijeenkomsten – hoe doe je dat?

Matthijs Steeneveld

Boek: hybride_bijeenkomsten_Boom

Hybride bijeenkomsten is bestemd voor iedereen die bijeenkomsten ontwerpt en begeleidt en daarbij als doel heeft dat deelnemers actief meedoen, goede resultaten behalen en er energie van krijgen. Een must voor trainers, voorzitters, actieve teamleden, docenten en facilitators.

Meer info en bestellen

Human Rights Education for Psychologists

Polli Hagenaars, co-redacteuren: Marlena Plavšić, Nora Sveaass, Ulrich Wagner and Tony Wainwright

Boek: Polli Hagenaars, co-redacteuren: Marlena Plavšić, Nora Sveaass, Ulrich Wagner and Tony Wainwright

This ground-breaking book is designed to raise awareness of human rights implications in psychology, and provide knowledge and tools enabling psychologists to put a human rights perspective into practice. Psychologists have always been deeply engaged in alleviating the harmful consequences human rights violations have on individuals. However, despite the fundamental role that human rights play for professional psychology and psychologists, human rights education is underdeveloped in psychologists academic and vocational training. This book, the first of its kind, looks to change this.

Cookies op NIP
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in ons privacy-statement.
Necessary
Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.
Preferences
Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.
Statistics
Statistic cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.
Marketing
Marketing cookies are used to track visitors across websites. The intention is to display ads that are relevant and engaging for the individual user and thereby more valuable for publishers and third party advertisers.