NIP

Boekenclub

Vakliteratuur lezen met korting? Dat kan met de NIP Boekenclub! De boekenclub is een initiatief van het NIP en uitgever Boom Psychologie. Samen maken we vakliteratuur toegankelijker voor leden. Naast het doorlopend aanbod voor NIP en NVGzP leden zijn er elke maand nieuwe acties voor gedrukte boeken en e-books.

Zie ook een overzicht van de meest recente boeken geschreven door NIP-leden.

Aanbiedingen oktober 2022

Handboek exposure

Arnold van Emmerik, Anja Greeven

Meer gebruik maken van exposure
Veel patiënten met angstgerelateerde problematiek hebben baat bij exposure, maar lang niet alle therapeuten voeren deze therapievorm uit, of ze passen hem niet adequaat toe, waardoor therapiesucces uitblijft.

Exposure beter begrijpen en uitvoeren
De schijnbaar eenvoudige theorie en praktijk van exposure is bedrieglijk. Dit boek faciliteert therapeuten in het beter begrijpen en uitvoeren van een interventie die niet alleen bij de patiënt soms spanning oproept, maar ook bij henzelf. Exposure aan exposure. Met als doel zowel effectievere en kortere behandelingen als meer werkplezier. Handboek exposure is een overzichtswerk waarin de theorie, evidentie en uitvoering van alle vormen van exposure beschreven staan. Het bevat registratieformulieren, behandelrationales en casuïstiek.

Van € 50,50 voor € 40,40

De essentie van psychotherapie

Moniek Thunnissen, Maurits Nijs

Terugvallen op psychotherapeutische principes
De psychiatrie kan niet zonder de psychotherapie. Juist bij complexe problemen, zoals die in de psychiatrie veel voorkomen, zijn psychotherapeutische vaardigheden essentieel. Behandelprotocollen en referentiekaders zijn belangrijk, maar de weerbarstige klinische praktijk vraagt geregeld dat wij terugvallen op algemeen toepasbare psychotherapeutische principes. Wat vereist dat aan kennis en basisvaardigheden? Hierover gaat De essentie van psychotherapie.

Overzicht van de basiskennis en vaardigheden van psychotherapie
Dit boek is geschreven door twee psychiaters met een grote affiniteit voor psychotherapie. Zij bieden jonge collega’s een handreiking met dit overzicht van de basiskennis en vaardigheden die een psychiater moet bezitten, wil hij zijn vak in de meest uiteenlopende behandelsettingen kunnen uitoefenen. Het boek is voorgeschreven literatuur voor psychiaters in opleiding. Ook voor gz-psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundig specialisten en klinisch psychologen is dit boek een rijke bron om uit te putten.

Van € 52,50 voor € 42,00

Onvolmaakt tevreden

Frans Schalkwijk

Grip op je innerlijke criticus

Als je onder je innerlijke stem lijdt, kun je daar wat aan doen. Die innerlijke criticus is namelijk geen ‘stemmetje’ of ‘mannetje in je brein: die ben je helemaal zelf. Frans Schalkwijk helpt je in dit boek om je innerlijke criticus milder te maken. In Onvolmaakt tevreden lees je relativerende adviezen die je helpen bewuster met je innerlijke criticus om te gaan.

Schaamte, schuld en trots
Dit boek gaat over het herkennen van zelfbewuste emoties als schaamte, schuld en trots, en over hoe belangrijk het is dat je die niet wegstopt, maar dat je ze toe-eigent. In de eerste twee hoofdstukken beschrijft de auteur wat zelfwaardering, zelfbewuste emoties en je innerlijke criticus precies zijn. Het daaropvolgende hoofdstuk helpt je onderzoeken of jij iemand bent die sterk geneigd is om schaamte of schuld te voelen. De tests in het boek helpen je hierbij.

Van € 19,95 voor € 15,00

E-books: 30% korting in oktober 2022

E-books worden aangeboden in ePub formaat. Als je e-reader de mogelijkheid ondersteunt om ePub bestanden vanaf de computer op de e-reader te plaatsen, kun je ze ook via je e-reader lezen.

 

Levensverhalen en psychotrauma (herziening)

Ruud Jongedijk

Geheel herziene editie

Deze geheel herziene editie van Levensverhalen en psychotrauma beschrijft hoe narratieve exposuretherapie uit te voeren en bevat veel voorbeelden en casuïstiek. Het toont de laatste inzichten en toepassingsmogelijkheden van NET: zo is er aandacht voor NET bij kinderen, NET bij daderproblematiek, NET bij traumatische rouw en voor de online toepassingen van deze behandelmethode.

E-book, van € 44,95 voor € 31,45

De kracht van mentaliseren

Rowan Bos, Frits Bovenberg, Koen Westen

Wat is mentaliseren?
Herken je dat je soms prikkelbaarder reageert dan je zelf zou willen? Vraag je je weleens af waarom je steeds opnieuw dezelfde discussie voert met je partner? En hoe zou het toch komen dat die ene collega steeds irritatie bij je opwekt, terwijl je het prima kunt vinden met andere collega’s? De kracht van mentaliseren legt op toegankelijke wijze uit wat mentaliseren betekent en hoe het kan helpen om in ons eigen leven maar ook in het leven van anderen een verschil te maken.

Relaties tussen mensen
Dit boek gaat over mensen en over de relaties tussen mensen. Soms verlopen relaties minder soepel dan we zouden willen. We kunnen ons niet altijd goed afstemmen op anderen, en omgekeerd voelen we ons zelf geregeld niet helemaal begrepen. Dat kan leiden tot misverstanden, onbegrip, frustratie, wrijving, en soms tot eenzaamheid. Als we meer en beter mentaliseren, als we met andere woorden meer aandacht geven aan onze eigen gevoelens, behoeften en bedoelingen en aan die van anderen, dan zullen onze contacten en relaties prettiger en veiliger verlopen. Dit geldt voor elke relatie – die met onze kinderen en leerlingen, en die met onze partners en collega’s.

E-book, van € 13,95 voor € 9,75

Drang naar samenhang

Rolf Zwaan

Complottheorieën, nepnieuws en bullshitting
Hoe kunnen we onze drang naar samenhang in goede banen leiden en onszelf beschermen tegen de verstrekkende gevolgen van complottheorieën en nepnieuws? Waarom vallen zo veel mensen ten prooi aan bullshitting en nepnieuws? En waarom vinden complottheorieën zo breed gehoor? Een belangrijke reden daarvoor is de menselijke drang naar samenhang, de drang om losse feiten tot ordelijke verhalen te smeden.

Omgaan met de dagelijkse stortvloed aan informatie
Aan de hand van talrijke voorbeelden uit cultuur, politiek, sport en wetenschap doet Rolf Zwaan op lichtvoetige wijze uit de doeken hoe we de wereld om ons heen begrijpen. Hij beschrijft niet alleen de voordelen van dat haast automatische proces, maar juist ook de valkuilen én hoe we die het best kunnen omzeilen. Dit boek is geschikt voor iedereen die zoekt naar een adequate omgang met de stortvloed aan informatie waarmee we dagelijks worden geconfronteerd.

E-book, van € 13,50 voor € 9,45

Doorlopend aanbod

NIP-leden kunnen de volgende folders gratis online bekijken (inloggen met je NIP-nummer). Liever een gedrukte versie bestellen? Dat kan via de NIP-Boekenclub.

 

De psycholoog in de veranderende verpleeghuiszorg

De verpleeghuiszorg in ons land is momenteel volop in beweging. De cliëntenpopulatie verandert: cliënten worden later opgenomen, met zwaardere problematiek, meer cognitieve en psychische stoornissen en meer onbegrepen gedrag. De brochure Psycholoog in de veranderende verpleeghuiszorg geeft een reflectie op de rol van de psycholoog in de verpleeghuiszorg. Wat is de plaats en taak van de psycholoog in de veranderende verpleeghuiszorg? Welke bijdrage kan hij of zij leveren aan de nieuwe opgaven en uitdagingen waar verpleeghuizen mee worden geconfronteerd?

 

Het psychologisch onderzoek

Deze brochure is bedoeld om mee te geven aan iedereen die deelneemt aan een psychologisch onderzoek. En bevat voorlichting over wat een psychologisch onderzoek precies behelst. Wetenschappers hebben geconstateerd dat psychologisch onderzoek een van de beste manieren is om te voorspellen hoe iemand een bepaalde functie zal vervullen. Daarom wordt bij studie- en beroepskeuze, sollicitaties en verandering van functie geregeld gebruik gemaakt van psychologische onderzoeksmethoden.

 

Beroepscode voor psychologen

Het NIP vindt het belangrijk dat het werk van psychologen van goede kwaliteit is. Daarom hebben we een beroepscode opgesteld. In de Beroepscode voor psychologen 2015 staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels vermeld die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld. Psychologen die lid zijn van het NIP en/of een NIP-registratie hebben, moeten zich houden aan deze beroepscode.

Word jij ook lid van het NIP?

  • Ontvang iedere maand het Tijdschrift De Psycholoog
  • Onderscheid jezelf als professional met onze dienstmerken
  • Deel en ontvang persoonlijk advies met andere aangesloten psychologen