Panelbijeenkomst: Doorwerkingen van het slavernijverleden op de ggz-praktijk
Georganiseerd door De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), het Netwerk Mensenrechten & Psychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Je kunt de panelbijeenkomst Doorwerkingen van het slavernijverleden op de ggz-praktijk terugkijken.
Psychologen, psychiaters en orthopedagogen verenigen zich om tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij gezamenlijk aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan, zowel in Nederland als in Suriname, als op de Caribische eilanden. Op 2 juni 2023 startte het herdenkingsjaar en werd herdacht dat de trans-Atlantische slavernij in 1873 door Nederland werd afgeschaft. Op 1 juli – Keti Koti, verbreken van de ketenen-, werd dit officieel herdacht.
De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), het Netwerk Mensenrechten & Psychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) organiseren dit jaar paneldiscussies over de gevolgen van het traumatische slavernijverleden op identiteit van hulpvragers en zorgprofessionals; op praktijk van de hulpverlening en op gebied van educatie en onderwijs. Het doel van de bijeenkomsten is drieledig: erkenning, bewustzijn en zelfreflectie. Erkenning van het pijnlijk verleden. Bewustzijn van de gevolgen van het slavernijverleden op de huidige patiënten. Zelfreflectie op de impact van het gedeelde slavernijverleden op ons eigen verhaal en handelen. Deze tweede Panelbijeenkomst zal op bovengenoemde aspecten dieper ingaan, met boeiende lezingen en een interactieve dialoog met bezoekers.
Over de sprekers
Drs. Urmy Macnack (1952) , Transcultureel psychotherapeut en systeemtherapeut, andragoog
Urmy Macnack studeerde in 1988 af aan de Universiteit van Amsterdam met de studie Andragologie. In 1996 rondde zij haar systeemtherapie opleiding af bij het ISSOOH. Zij is erkend opleider en supervisor van de NVRG. Zij maakte vanaf 1996 deel uit van het Collectief van Transculturele Therapeuten (CTT), nu het CTTO, Centrum voor Transculturele Trainingen en Opleiding.
Momenteel is zij als hoofddocent transculturele systeemtherapie verbonden aan het CTTO en is parttime werkzaam als transcultureel systeemtherapeut in een eigen praktijk. Verder is zij adviseur bij diverse community organisaties, freelance projectontwikkelaar/projectmanager en voormalig lid van de Commissie van Toezicht van Penitentiaire inrichting Overamstel te Amsterdam.
Er zijn verscheidene artikelen van haar hand verschenen op het gebied van winti (transculturele psychiatrie en GGZ) in Culturen binnen Psychiatrie muren: Hulpverlener als spirituele coach. Verder zijn er diverse artikelen over systeemgericht werken met gezinnen met hiv, verwantschapssystemen bij afro-Surinamers, over zwarte mannen en over sjamanistische trainingsmethoden bij verwerking van trauma. Aan het boek Huiselijke Vrede, over mannelijkheid en eer bij allochtone mannen heeft zij als mede-onderzoeker een bijdrage geleverd. Ook heeft zijn er van haar enkele publicaties/artikelen over Huiselijk geweld binnen de Surinaamse gemeenschap verschenen.
Drs. Angelle Stamper (1993), psychiater
Angelle Stamper is op Aruba geboren en op haar 18de naar Nederland gekomen om geneeskunde te studeren aan de Maastricht University. Na haar studie geneeskunde is zij begonnen aan de opleiding tot psychiater in Maastricht. Zij heeft deze in september 2023 in Eindhoven afgerond. Angelle is voorzitter van de Nederlandse Caraïbische schrijversgroep Simia Literario (Literaire zaad). Ze is actief in Toastmasters Nederland en heeft meerdere bestuursfuncties vervuld over de jaren heen. Angelle heeft vaker gedichten voorgedragen bij verschillende culturele evenementen, kunstexposities en formele activiteiten, zowel op Aruba, Nederland en als in het buitenland. Ze heeft deelgenomen aan verschillende wedstrijden van “Arte di Palabra” (Woordenkunst) op Aruba en Curaçao. Met haar gedichten “Garnachi di Speransa” (“Kruimels van hoop”) en “Bo no mag di bay” (“Je mag niet gaan”) wint ze eerste en tweede plaats op verschillende momenten. Ook kreeg ze in 2011, samen met 25 andere jongeren, een erkenning in het kader van viering van 25 jaar Status Aparte, door middel van de expositie Aruba Dushi Tera “Chikito y simpel bo por ta pero si respeta” (“Klein en simpel kun je zijn, maar wel gerespecteerd”; strofe uit het volkslied). In hetzelfde jaar presenteerde ze haar gedicht “Freedom Within” bij de onthulling van het standbeeld van Anne Frank in het Wilhelminapark op Aruba in aanwezigheid van o.a. de zoon van dr. Martin Luther King Jr. In 2016 debuteerde Angelle als dichteres met haar boek getiteld “Cicatriz di Mirada” (Blik vol littekens). Ze schrijft nog altijd gedichten en doet graag mee aan Poetry Slams. In oktober 2023 begint Angelle haar carrière als psychiater bij De Woenselse Poort, een TBS-kliniek in Eindhoven. Ze heeft een speciale interesse in de forensische, transculturele en kinder- en jeugdpsychiatrie. Haar visie is dat iedereen recht heeft op een veilig gevoel altijd en overal.
Dr. Ramón Karamat Ali (1970), Transcultureel en Systemisch Professional.
Ramón is een Nederlands-Surinaamse psycholoog, relatie- en gezinstherapeut, opleider en systemisch supervisor werkzaam in Engeland. In Nederland (Amsterdam) geeft hij ook supervisie en leertherapie als erkend ST, leertherapeut, Supervisor, Leersupervisor (NVRG-erkend).
Hij heeft zijn basisopleiding in Nederland gevolgd (1997) en de rest in Engeland. Hij heeft zijn Masters opleiding in Psychotherapie aan de Tavistock Kliniek waar hij een trainingsvideo maakte voor professionals “Talking About ‘Race’” (2003). Zijn artikel over tweetaligheid in gezinnen kwam uit in 2004 en hij is bezig met een reflectief stuk voor het 20-jarig jubileum daarvan.
Hij promoveerde in 2013 (Birckbeck, London) op hechtingsdynamieken en driehoeken in gezinnen met een adolescent die aan zelfverwonding doet. Momenteel is hij ook een boek aan het schrijven over automutilatie, adolescenten en hun gezinnen.
Ramón heeft een echte passie voor het vak en houdt zich bezig met verschillende onderwerpen, m.n. opleiden, supervisie (incl. live en groeps-), trauma- en hechtingsproblematiek in gezinnen en koppels, macht en invloed in relaties, en therapie & diversiteit. Hij was mede-auteur van een artikel met zijn Zuid-Afrikaanse partner waarin ze reflecteren op hun relatie- en hoe hun verleden en heden ook doorwerkt in hun werk en in de persoonlijke sfeer.
Door de jaren heen heeft hij in verschillende redacties gezeten: Clinical Child Psychology and Psychiatry en Journal of Family Therapy. Hij heeft onlangs met Dr Yvonne Ayo een korte cursus ontwikkeld en gegeven aan “Global Majority” Systeemtherapeuten en Supervisoren over hoe voor publicatie te schrijven. De tweede groep zal binnenkort weer beginnen.
In October 2023 zal Ram mede-hoofd redacteur worden van het vaktijdschrift “Human Systems: Therapy, Culture and Attachments” (https://journals.sagepub.com/home/hus). Hij is hier erg enthousiast over omdat hij hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de ‘dekolonisatie’ van kennis en de verspreiding hiervan. Ramón geeft opleidingen en trainingen in Engeland, Nederland en Zuid-Afrika.
Word lid of log in
- Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
- Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
- Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
- Ontvang Tijdschrift de Psycholoog
- En meer