NIP

Home NIP webinars NIP-webinar: Ouderen en verslavende middelen; een risicovolle combinatie?

NIP-webinar: Ouderen en verslavende middelen; een risicovolle combinatie?

Dit webinar werd georganiseerd door de NIP-sectie Ouderenpsychologie en het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie.

Er is weinig onderzoek gedaan naar (problematisch) middelengebruik bij ouderen. Het wordt minder goed herkend dan bij jongere volwassenen en daardoor onderbehandeld. Door middel van dit webinar wordt er praktische kennis en informatie delen over middelengebruik en verslaving bij ouderen en zo bijdragen aan goede multidisciplinaire herkenning, begeleiding en behandeling van (problematisch) middelengebruik bij ouderen in verschillende zorgsettings.

Sprekers

Tijdens het webinar zal Lisette de Graaf (science practitioner bij Tranzo / Mijzo en psycholoog in opleiding tot gz-psycholoog bij Mijzo) stilstaan bij alcohol en tabak gebruik in het verpleeghuis. Wat zijn de opvattingen van bewoners, professionals en naasten hierover en welke dilemma’s brengt dit met zich mee in de praktijk? Iefke Ankersmit (gz-psycholoog werkzaam bij Noorderbreedte) en Nynke Sopers (preventiemedewerker Verslavingszorg Noord Nederland) vertellen over de effecten en risico’s van alcohol bij ouderen en hoe de behandeling en begeleiding van problematisch alcoholgebruik eruit ziet. Rozemarijn Janssen (ouderenpsychiater werkzaam bij Altrecht) zal vertellen over benzodiazepinegebruik bij ouderen; de bijwerkingen en gevaren en de methodes voor afbouw.

 

Word lid of log in

  • Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
  • Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
  • Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
  • Ontvang iedere maand Tijdschrift de Psycholoog