NIP

Home Studenten De week van de voorzitter

De week van de voorzitter

De afgelopen negen maanden heb ik mij als voorzitter van het Landelijk Bestuur mogen inzetten voor SPS-NIP. Zowel op persoonlijk- als professioneel vlak heb ik veel mogen leren. Het coachen van mijn bestuursgenoten, het schrijven van beleid en het bijwonen van vele meetings met externen zijn voorbeelden van leerzame dingen die ik tijdens mijn studie nog nooit had ervaren. Het maakte de afgelopen maanden een uitdagende periode, waar ik veel van heb genoten.  

Wat je tijdens een bestuursjaar precies doet, is vooraf moeilijk voor te stellen. Wegens de grote verscheidenheid aan taken en projecten is het werk zeer divers. Geen dag is hetzelfde! Ben je benieuwd hoe mijn week als voorzitter eruitziet? Lees dan vooral verder! 

Maandag:

Een nieuwe week! Om 09:00 uur kruip ik samen met mijn kop thee thuis achter mijn werklaptop. Ik schrijf het wekelijkse maandagmailtje naar de rest van het bestuur en bereid me voor op de wekelijkse ‘stand-up’, die om 10:00 uur plaatsvindt. We bespreken onze projecten en presenteren beurtelings onze taken en prioriteiten voor de nieuwe week om zo weer op de hoogte te zijn van elkaars werkzaamheden en daarmee de efficiëntie te verbeteren. Samen met Bodine, de secretaris, en Aniek, de pr-functionaris, heb ik daarna een meeting met een extern iemand over hoe we een eventuele samenwerking zouden kunnen vormgeven. Hierna is het alweer tijd voor pauze en fiets ik snel naar de supermarkt om boodschappen te halen voor mijn lunch. 

Na de lunch start ik een meeting in onze ‘Teams’-omgeving. Deze online kantoortuin geeft ons, ondanks dat we niet fysiek bij elkaar zijn, het gevoel toch samen te werken en maakt het makkelijk om snel iets aan elkaar te vragen. Ik beantwoord een aantal vragen en ga vervolgens met mijn eigen taken aan de slag, waaronder het opstellen van de agenda voor onze wekelijkse vergadering en het voorbereiden op de ‘beleidsmiddag’ van de dag erna. Elke maand hebben wij een dagdeel aandacht voor het beleid van onze sectie door middel van brainstorming, evaluatie en discussie. Zo blijven we scherp op onze plannen en doelen van het jaar. Om 17:00 uur beantwoord ik nog wat laatste mails en dan is het alweer tijd om mijn werklaptop en werktelefoon uit te zetten. Op naar mijn huisgenoten voor huisavond!  

 Dinsdag: 

Vandaag is het tijd om naar kantoor te gaan! Om 8:30 uur fiets ik naar het station en stap ik in de trein naar Utrecht. Samen met de andere LB’ers lopen we gezellig naar het kantoor toe. Om 10:00 uur start ik daar meteen met een fysiek ‘afstemmingsoverleg’ met Bodine en een aantal medewerkers van het NIP-bureau. Dit keer bespreken we het onderwerp mentale gezondheid. Waar is iedereen de laatste tijd mee bezig geweest en hoe zit het met studentenwelzijn? Ik vind het interessant dat ik allerlei actuele maatschappelijke thema’s terugzie in mijn bestuurswerk. Na dit uur rol ik al snel mijn volgende meeting samen met Lianne, de stedelijk bestuurcoördinator, in. Samen met een aantal NIP-medewerkers houden wij ons bezig met de informatievoorziening omtrent post-master onderwijs en –registraties. We ronden onze to do’s af die uit de vorige vergadering naar voren zijn gekomen en mailen dit weer naar de anderen toe. Vervolgens lunchen we samen in de keuken en kletsen we bij over van alles en nog wat.  

Om 13:00 uur beginnen we aan de lange, nuttige vergadering. Het is namelijk tijd voor de beleidsmiddag. Deze vergadering leid ik en hier bespreken we drie onderwerpen waar we al langer mee zitten en waar we nu goed de tijd voor kunnen nemen, bijvoorbeeld over de verschillende taken binnen de bestuursfuncties en het werkplan. Vier uur lang vergaderen kan behoorlijk intens zijn en daarom houden we voldoende pauze, hebben we lekkere snacks erbij en drinken we liters thee. Na de vergadering lopen we samen naar het station om allemaal naar huis te reizen. En vervolgens spring ik op de fiets om samen te eten met een vriendin! 

 Woensdag: 

Ook vandaag weer op naar Utrecht! Op elke woensdag zijn we standaard op het kantoor van het NIP voor de wekelijkse bestuursvergadering. Deze dag zijn we ook echt allemaal op locatie. De andere kantoordag in de week wisselt en hoeft ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn, maar we zijn er nooit alleen! Ik zit de vergadering voor, waarbij ik check hoe het met iedereen gaat, hoe het staat met de voortgang van onze werkzaamheden, de discussies leid en eventuele knopen doorhak als er beslissingen gemaakt moeten worden. Hierbij houd ik het beleid en de visie en missie van de sectie uiteraard in mijn achterhoofd.  

Om 12:30 uur is het weer tijd voor een gezamenlijke lunch. Daarna hebben we als Landelijk Bestuur samen met een aantal NIP-medewerkers een vergadering over de nieuwe huisstijl van het NIP. Aangezien wij een sectie van het NIP zijn, betekent dat automatisch ook dat wij met de nieuwe huisstijl gaan werken. Wij krijgen handvatten om met de nieuwe huisstijl aan de slag te gaan en daarbij is het ook super interessant om te zien welk proces er voorafgaat aan zo’n verandering. De meeting duurt wat korter dan gepland en daardoor is er nog een gaatje om met Britt, de financieel coördinator, mee te kijken naar de begroting. Zo blijf ik, als tweede verantwoordelijke, betrokken bij de financiën. Om 15:00 uur staat de laatste meeting van de dag gepland. Deze vergadering is weer met het gehele Landelijke Bestuur Vorige week hebben wij de derde Actieve Leden Dag van het collegejaar gehad, namelijk het ‘Forum’. Dit is een moment waarop onze actieve leden feedback kunnen geven op hun taken, op SPS-NIP en op ons als Landelijk Bestuur. Tijdens deze vergadering nemen we de feedback door en kijken we naar wat we concreet met deze aandachtspunten kunnen doen. Wij willen immers altijd verbeteren wat wij doen en wat wij voor anderen kunnen doen! 

Al snel is het 17:00 uur. Echter betekent dat vandaag niet dat we al klaar zijn en naar huis kunnen. Om 19:00 uur hebben we namelijk nog een bijeenkomst met de Adviesraad. De Adviesraad bestaat uit oud LB’ers en oud actieve leden en zij geven ons advies over zaken waar wij als Landelijk Bestuur hulp bij kunnen gebruiken. Daarom bestellen we pokébowl en genieten we even van een gezelliger dinertje. Vervolgens zetten we de vergaderruimte klaar om iedereen te kunnen ontvangen, leuk om iedereen weer te zien! Ik zit de vergadering voor waarin we advies vragen over drie verschillende onderwerpen. We krijgen veel bruikbare tips en positieve feedback, wat uiteraard erg prettig is. Als het officiële deel klaar is, verplaatsen we nog even naar de keuken voor een korte borrel om met iedereen bij te kletsen. Om 22:00 uur lopen we met een grote groep richting het station en na een sprintje voor de trein reis ik samen met mijn voorganger terug naar Leiden.  

 Donderdag: 

Vandaag start ik mijn werkdag op een externe locatie. Samen met Lianne en de voorzitter van het Stedelijk Bestuur Leiden heb ik een afspraak met een studieadviseur van de Universiteit Leiden. We hebben een gesprek over wat we voor elkaar kunnen betekenen en hoe we de band tussen SPS-NIP en de universiteit kunnen versterken. Hierna gaan Lianne en ik naar het station om samen naar kantoor te reizen. We zien elkaar veel vandaag, want mijn vorige afspraak is ook weer met haar. We sluiten aan in een online meeting van de ‘SSPN’, de samenwerkende studieverenigingen psychologie Nederland. Vanuit elke studievereniging zijn hier mensen aan verbonden. Een maandje eerder heb ik de ‘Mastergids’ uitgebracht en momenteel werken we samen aan de organisatie van ons evenement: de ‘Mastermarkt’.   

Om 13:00 uur lunchen we samen met wat NIP-medewerkers die toevallig ook op dat moment in de keuken zitten. Na een wat kortere pauze werk ik snel verder aan mijn taken voor onder andere de werving van het Landelijk Bestuur en schrijf ik mijn maandelijkse update over wat ik allemaal gedaan heb in maart. Zo blik ik terug op mijn taken van de afgelopen maand en breng ik ook de rest van het bestuur op de hoogte van mijn afgelopen werkzaamheden. Het geeft veel voldoening om je harde werk zo onder elkaar te zien staan. Om 16:00 uur komt het gehele NIP-kantoor bij elkaar voor het NIP-Key moment. Hierin wordt iedereen bijgepraat over wat er gaande is door de Monique, de directeur van het NIP. Ook geven Aniek en Marieke, de netwerkcoördinator, een presentatie over het Nationaal Psychologie Congres dat recent door SPS-NIP is georganiseerd. Na een uurtje updates over en weer, verplaatst iedereen zich naar de keuken en daar wordt de dag afgesloten met een borrel. Aangezien het al 18:30 uur blijkt te zijn op het moment dat we weer naar de klok kijken, bedenken we om met een aantal uit eten te gaan vlakbij het station. We genieten van heerlijke Aziatische gerechten bij Wagamama voor we allemaal naar huis reizen om weekend te vieren! We hoeven elkaar echter niet lang te missen, want zondagavond komen we alweer bij elkaar om daarna het vliegtuig te pakken richting Portugal, op naar het EFPSA Congres samen met een heleboel anderen uit heel Europa!  

 

SPS-NIP is er voor álle psychologiestudenten. Wij willen dat iedereen zich welkom voelt bij ons, ongeacht gender, etniciteit, religie, geaardheid en gezondheid.