Nieuwe richtlijn Aanhoudende klachten na licht hoofd/hersenletsel
Er is een nieuwe richtlijn over aanhoudende klachten na licht traumatisch hoofd/hersenletsel verschenen. Deze is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met licht traumatisch hoofd/hersenletsel
Jaarlijks melden zich meer dan 50.000 mensen met een hoofdtrauma. Van deze patiënten ervaart 15% langdurige klachten, zonder te zoeken naar medische hulp. Deze groep loopt vaak vast in het dagelijks leven.
Momenteel is er geen eenduidige werkwijze in Nederland voor de zorg van patiënten met licht hoofd/hersenletsel en aanhoudende klachten. Dit zijn patiënten die drie maanden na een val of klap of het hoofd nog klachten houdt en waarbij er geen aanwijzingen zijn voor matig tot ernstig traumatisch hersenletsel.
De nieuwe richtlijn richt zich op diagnostiek, triage en behandeling van hoofdtrauma patiënten met aanhoudende klachten drie maanden na het ongeval en streeft naar minder praktijkvariatie, waarbij er een nauwe afstemming plaatsvindt met huisartsen, eerstelijnstherapeuten en de betrokken medisch specialisten in de tweede lijn. Hierbij dient een interdisciplinaire benadering voor de behandeling overwogen te worden.
Bekijk hier de richtlijn.
Samenwerking
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de revalidatieartsen, neurologen, neuropsychologen, sportartsen, fysiotherapeuten, een huisarts, een bedrijfsarts en een ergotherapeut.
Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl ten aanzien van communicatie met de patiënt. Daarnaast is de richtlijn ter commentaar opgestuurd naar Patiëntenfederatie Nederland en Stichting Hersenschudding. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid.
Bijdrage NIP
Het NIP was betrokken bij de ontwikkeling van de richtlijn Aanhoudende klachten na Licht Traumatisch Hersenletsel. Het NIP is in de werkgroep vertegenwoordigd door:
- N.L. Frankenmolen, i.o. tot klinisch neuropsycholoog (vanaf augustus 2022)
- dr. R.W.H.M. Ponds, klinisch neuropsycholoog
- dr. J.M. Spikman, klinisch neuropsycholoog, hoogleraar klinische neuropsychologie
- Melloney Wijenberg, gz-psycholoog i.o., afdeling neurologie, Adelante (tot september 2022)
Ook in de commentaarfase waren we betrokken. Op 5 februari autoriseerde het Algemeen Bestuur van het NIP deze richtlijn. Wij willen de betrokken secties en leden via deze weg nogmaals heel hartelijk danken voor de inbreng en bijdrage aan deze kwaliteitsstandaard!