Herziening richtlijn Psychiatrisch onderzoek en rapportage in strafzaken
De richtlijn Psychiatrisch onderzoek en rapportage in strafzaken is herzien. Deze richtlijn is bestemd voor psychiaters die onderzoek in een strafzaak doen. De richtlijn functioneert als kwaliteitsinstrument voor de rapportage in strafzaken door de psychiater en de arts in opleiding. Daarnaast biedt deze richtlijn aan andere betrokkenen in het strafproces inzicht in de psychiatrische pro Justitia rapportage. Sinds 2012 hebben zich ontwikkelingen voorgedaan in onder andere wettelijke regelgeving, wetenschappelijke inzichten over risicotaxatie en wijzigingen in de (veiligheids-) praktijk binnen instellingen. Daarom is de richtlijn herzien.
De herziene richtlijn is nog beter afgestemd op de uitvoeringspraktijk, nieuwe wetenschappelijke inzichten rondom risicotaxatie, de gezondheidsrechtelijke en juridische ontwikkelingen en de geactualiseerde NVvP-richtlijn Psychiatrische diagnostiek (2015). Bij module 6 (Het advies over Toerekenen) is een stroomschema ontwikkeld voor psychiatrische evaluatie ter ondersteuning van de beoordeling van toerekenbaarheid van een verdachte.
Bekijk hier de richtlijn.
Samenwerking
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft de richtlijn geactualiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidspsychologie en de Vereniging van Pro Justitia Rapporteurs. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid.
Bijdrage NIP
Het NIP was betrokken bij de ontwikkeling van de richtlijn Psychiatrisch onderzoek en rapportage in strafzaken. Het NIP is in de werkgroep vertegenwoordigd door:
- F.A. Jonker, klinisch neuropsycholoog
- J. Meijers, Universitair docent en gezondheidszorgpsycholoog (NVGzP, tot juni 2021)
- U.W. Nabitz, gz-psycholoog
Het NIP is in de adviesgroep vertegenwoordigd door:
- E. van Laarhoven-Aarts, klinisch psycholoog
Ook in de commentaarfase waren we betrokken. Op 5 februari heeft het Algemeen Bestuur van het NIP deze richtlijn geautoriseerd. Wij willen de betrokken secties en leden via deze weg nogmaals heel hartelijk danken voor de inbreng en bijdrage aan deze kwaliteitsstandaard!