NIP

Home Kinder- en Jeugdpsycholoog en NIP-lid? Zet je expertise in voor vluchtelingenkinderen

Training: K&J-psycholoog en NIP-lid? Zet je expertise in voor vluchtelingenkinderen

NIP en NVO werken al jaren samen met het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, gericht op de belangen van vluchtelingenkinderen in migratieprocedures. (Kinder- en Jeugd)psychologen en orthopedagogen (NIP/NVO-lid) voeren op vrijwillige basis diagnostische onderzoeken (Best Interest of the Child-assessments) uit bij kinderen in migratieprocedures. Ter voorbereiding worden orthopedagogen en psychologen getraind in de BIC-Methodiek.

Het doel van de BIC-assessments is om de belangen van kinderen mee te laten wegen in migratieprocedures. De onderzoekers beschrijven in een BIC-rapportage wat de mogelijke uitkomsten van de migratieprocedure betekenen voor de ontwikkeling van het kind. De advocaat brengt het BIC-rapport in de migratieprocedure in en maakt een juridische vertaalslag.

Op maandag 15 april 2024 verzorgt het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht opnieuw een training voor een groep (kinder- en jeugd)psychologen en orthopedagogen. De training is bedoeld voor NIP en NVO-leden die bereid zijn de genoemde onderzoeken te gaan uitvoeren.

Pool gedragswetenschappers

Het volgen van de training is een voorwaarde om te worden opgenomen in de pool van vluchtelingenkinderen-onderzoekers. Voor de toelating tot de training is lidmaatschap van NVO of NIP een voorwaarde. Verder wordt gelet op niveau van vakbekwaamheid/beroepsregistratie (NIP/NVO/SKJ/BIG), affiniteit/ervaring met de doelgroep, en relevante werkervaring, kennis en vaardigheden op het gebied van diagnostisch onderzoek.

Aanmelden

Heb je interesse in het volgen van de training en uitvoeren van diagnostisch onderzoek bij kinderen in migratieprocedures? Meld je dan aan vóór 19 februari 2024.

Stuur hiervoor een e-mail met je telefoonnummer, een korte motivatie (met daarin bovenstaande onderdelen verwerkt) en een CV naar Ingeborg van Impelen: i.vanimpelen@nvo.nl

Achtergrond rapportages
De pool bestaat sinds het voorjaar 2016 en telt nu 130 (kinder- en jeugd)psychologen en orthopedagogen. De leden van de pool stellen BIC-rapportages op conform de BIC-methodiek en beroepsnormen. In het migratierecht is er geen instantie die onderzoek doet bij welk besluit het belang van kind gediend is. Dat is niet in lijn met artikel 3 uit het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind waarin bepaald is dat het belang van het kind een eerste overweging moet zijn in besluiten die het leven van kinderen raakt. Het Expertisecentrum heeft veel waardering voor de inzet, betrokkenheid en bevlogenheid van de leden van deze pool en voor de kwaliteit van de onderzoeken. Met deze pool van deskundigen kunnen veel meer kinderen bereikt worden en wordt de positie van het belang van het kind in het migratierecht versterkt.

Gevraagde inzet
Als je je aanmeldt voor de training wordt verwacht dat je daarna beschikbaar bent voor minimaal twee onderzoeken. Een onderzoek kost ongeveer een dag (voorbereiding en onderzoeksgesprek) en het uitwerken en rapporteren kost twee à drie dagen. De onderzoeken vinden plaats door heel Nederland, vaak mogelijk in je eigen regio. Je kiest in overleg met het Expertisecentrum zelf uit welke onderzoeken je wilt opstarten en waar. Je voert de onderzoeken samen met een co-onderzoeker uit. Medewerkers van het Expertisecentrum trainen je in de BIC-Methodiek en zijn beschikbaar tijdens het onderzoek voor vragen. Voor de training wordt accreditatie aangevraagd bij het NIP en de NVO.

Vergoeding
De leden van de pool werken in principe op vrijwillige basis en de reiskosten van en naar onderzoeksgesprekken kunnen bij NIP of NVO gedeclareerd worden. Ook is er een beperkte financiële vergoeding per afgerond onderzoek beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie over het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen- en Vreemdelingenrecht, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.