NIP

Home Thema’s Curatieve GGZ (zorgverzekeringswet) Contracten met zorgverzekeraars

Contracten met zorgverzekeraars

Contracten afsluiten met zorgverzekeraars

Je kan ervoor kiezen zorg en diensten aan te bieden die vergoed worden in het kader van de Zorgverzekeringswet. Wanneer je een contract met een zorgverzekeraar aangaat dien je te beschikken over de minimale kwalificaties die een zorgverzekeraar stelt, zoals aan de eisen rondom regiebehandelaarschap en een eigen AGB-code.

Nagenoeg alle zorgverzekeraars in Nederland bieden de mogelijkheid aan psychologen, zolang die voldoen aan kwalificaties en registraties, contractuele afspraken aan te gaan over de zorg die aan verzekerden geboden wordt.

Heb je al zicht op jouw ggz omzetplafond?

Verzekeraars en gemeenten hanteren soms een omzetplafond voor zorgaanbieders met wie zij een contract hebben. Bij overschrijding van dit plafond wordt het teveel teruggevorderd en worden resterende nota’s niet meer vergoed. Het is dus verstandig om tijdig te controleren of je dit plafond hebt bereikt en of je nog nieuwe cliënten van deze verzekeraars of gemeente in behandeling kunt nemen. Lees hier meer over het omzetplafond.

Ongecontracteerd werken

Een psycholoog krijgt de mogelijkheid om met de zorgverzekeraar een contract af te sluiten. Doet de psycholoog dit, dan biedt hij of zij naturazorg. Werkt de psycholoog zonder contract, dan biedt hij of zij restitutiezorg.

Contractvrije psychologen die de voorkeur geven aan restitutie zijn er in het algemeen niet van overtuigd dat de inmenging van verzekeraars ten goede komt aan de uitoefening van de psychologische praktijkvoering.

Word lid of log in

  • Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
  • Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
  • Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
  • Ontvang iedere maand Tijdschrift de Psycholoog