Op kantoor én op de bank: waarom hybride werken werkt
De manier waarop we werken heeft de afgelopen jaren een fundamentele transformatie ondergaan, met hybride werken als één van de meest veelbesproken en invloedrijke veranderingen. Aangejaagd door de covidpandemie heeft dit flexibele werkmodel zich snel ontwikkeld tot een blijvende realiteit in veel organisaties.
Hybride werken biedt werknemers de vrijheid om hun werkplek en werktijden flexibel in te richten. Veel arbeids- en organisatiepsychologen herkennen instinctief de voordelen hiervan. Toch is het cruciaal verder te kijken dan intuïtie: de vraag hoe en waarom hybride werken daadwerkelijk werkt, vraagt om een stevige onderbouwing vanuit de wetenschap.
In dit artikel verken ik de inzichten uit de literatuur die laten zien hoe hybride werkmodellen niet alleen bijdragen aan meer productiviteit en werktevredenheid, maar ook aan het welzijn van werknemers. Deze wetenschappelijke basis biedt organisaties waardevolle handvatten om hybride werken effectief vorm te geven.
De productiviteit blijft op peil
Een vraag die jullie ongetwijfeld herkennen, is wat het effect van hybride werken op de productiviteit van medewerkers is. Bloom et al (2024) hebben aangetoond dat de prestaties van medewerkers er niet onder lijden als mensen hybride werken.[1] Terwijl managers voorafgaand aan het experiment een negatief effect verwachtten op de productiviteit, bleken ze na afloop van het experiment juist positief te zijn hierover.
Dit sluit goed aan bij de praktijk waarin mensen aangeven geconcentreerd en in stilte te kunnen werken als zij thuis werken. Bovendien kunnen het ervaren vertrouwen en de autonomie die hiermee gepaard gaan, leiden tot een groter gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij het werk.
Positief effect op verloop
Uit het eerdergenoemde onderzoek van Bloom et al (2024) komt ook overtuigend naar voren dat veel minder mensen ontslag nemen als ze hybride kunnen werken. Het verschil was significant voor niet-managers en vrouwelijke werknemers. In de huidige krappe arbeidsmarkt kan dit op twee manieren gunstig uitpakken voor werkgevers. Enerzijds door hybride werken in te zetten om meer mensen te behouden. Anderzijds door hybride werken als aantrekkelijke voorwaarde in te zetten bij het werven van nieuw personeel.
Nooit meer in de file
Een voor de hand liggend voordeel van hybride werken is het ervaren van een betere werk-privébalans, doordat medewerkers zelf kunnen kiezen wanneer en waar zij werken. Dit geeft meer flexibiliteit, waardoor bijvoorbeeld tijd bespaard kan worden op woon-werkverkeer. Want laten we eerlijk zijn, niemand zit erop te wachten om weer iedere dag in de file aan te sluiten op weg naar kantoor. Het onderzoek van Bloom et al (2024) bevestigt dit: mensen met een lange reistijd nemen minder vaak ontslag als zij hybride kunnen werken.
Goed voor je gezondheid
In een tijd waarin 1,6 miljoen mensen kampen met burn-outklachten (TNO-Factsheet-Werkstress-2023) zijn de uitkomsten van een Brits onderzoek dat Campbell aanhaalt in The Guardian uitermate bemoedigend: hybride werken maakt mensen gezonder en gelukkiger. Ze voelen zich minder uitgeput (79%), ervaren minder stress (72%) en zijn minder angstig (72%). Dat is op de eerste plaats natuurlijk heel positief voor de medewerker zelf. Daarbij levert het organisaties veel op doordat het verzuim daalt, de kosten voor begeleiding verminderen en het de productiviteit laat stijgen.
Succesfactoren voor hybride werken
Hybride werken wordt niet automatisch een succes, zo blijkt uit een rondgang langs verschillende organisaties. De praktijk laat zien dat de succesfactoren van hybride werken liggen in goede communicatie, vertrouwen en flexibiliteit. Regelmatig overleg tussen teams en leidinggevenden, zowel over werkafspraken als over persoonlijke ontwikkeling, is cruciaal. Een cultuur van vertrouwen waarin medewerkers zelf hun werk kunnen indelen en waarin zij zich gesteund voelen, zorgt voor hogere tevredenheid en motivatie.
Ook het stimuleren van sociale interactie, bijvoorbeeld door fysieke bijeenkomsten te organiseren of online informele momenten in te plannen, draagt bij aan het werkplezier van medewerkers. Daarnaast is aandacht voor ergonomie, zowel op kantoor als thuis, belangrijk om fysieke klachten te voorkomen. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het inrichten van een werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund en gewaardeerd voelen, ongeacht waar zij werken.
Daarin liggen genoeg aanknopingspunten voor ons als arbeids- en organisatiepsychologen om de handschoen op te pakken en organisaties te faciliteren. Want een ding is duidelijk: hybride werken werkt!
[1] Bloom, N., Han, R. & Liang, J. Hybrid working from home improves retention without damaging performance. Nature 630, 920–925 (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07500-2
Word lid of log in
- Krijg exclusief toegang tot een schat aan informatie: van vakinhoudelijke webinars en evenementen tot aan kosteloos advies bij beroepsethische dilemma’s
- Onderscheid jezelf als professional met onze registraties en merknamen
- Je belangen worden behartigd in Den Haag en je draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de positie van de psychologen
- Ontvang Tijdschrift de Psycholoog
- En meer