Sectiebestuur Ouderenpsychologie
Het sectiebestuur bestaat uit de volgende personen.
Lees ook over hun werkzaamheden en motivatie om deel uit te maken van het bestuur.
Drs. Hilke van Cuylenborg
Algemeen bestuurslid, gezondheidszorgpsycholoogIngrid Rietkerk, MSc
Algemeen bestuurslid, gezondheidszorgpsycholoogDr. Anna-Eva Prick
Algemeen bestuurslid, psycholoog en onderzoekerMerle Kersten
Algemeen bestuurslid, gezondheidszorgpsycholoogIne Eisinga
Algemeen bestuurslid, gezondheidszorgpsycholoogMathieu Klein Nienhuis
Algemeen bestuurslid, gezondheidszorgpsycholoogProf. dr. Debby Gerritsen
Adviseur bestuurProf. dr. Bas van Alphen
Adviseur bestuurGiulia Tramontana
Student in sectieAmy van Doormaal
Al tijdens mijn studie neuropsychologie wist ik dat mijn hart in de ouderenzorg ligt. Ik werk met veel plezier als gz-psycholoog en manager in dit mooie werkveld. De laatste jaren bij Surplus en daarvoor bij ZorgSpectrum. Vooral de afwisseling en het interdisciplinaire werken geven me energie. Ik heb gewerkt op allerlei intramurale afdelingen, geriatrische revalidatie, het mobiel geriatrisch team en de dagbehandeling. Als manager geef ik leiding aan verschillende vakgroepen waaronder psychologen en vaktherapeuten. Daarnaast ben ik Wzd-functionaris, regiebehandelaar en supervisor. De afgelopen jaren heb ik me ook gericht op het ontwikkelen van een multidisciplinair behandelaanbod voor verschillende dagbehandelingsgroepen (o.a. Parkinson) en het uitdragen van hoe je als extramuraal werkende psycholoog je werk vorm kunt geven.
Werken vanuit een goede visie vind ik belangrijk en ik hou ervan om op verschillende niveaus bij te dragen aan een betere kwaliteit van zorg en behandeling. Dus zowel met de voeten in de klei als meedenken over het beleid binnen mijn organisatie en op landelijk niveau. Het is ontzettend leuk om dit samen met een enthousiaste groep collega-bestuursleden, actieve leden en collega’s van het NIP-bureau te doen.
Binnen het bestuur houd ik me bezig met belangenbehartiging, opleiding en beroepenstructuur, de oprichting van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie, de ontwikkeling van het specialisme klinisch ouderenpsycholoog, extramuraal werken, profilering en probeer ik verbinding te leggen tussen het beleid en het werkveld.
Ik ben te bereiken via voorzitter.ouderenpsychologie@psynip.nl.
Hilke van Cuylenborg
Ik werk als Klinisch Psycholoog in opleiding (GioS) in het Maasstad Ziekenhuis en als GZ & Ouderenpsycholoog bij Careyn. Sinds kort behoor ik qua leeftijd tot mijn eigen doelgroep, wat een nieuwe kijk op het vak geeft. Ik heb gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit daar heb ik de overstap gemaakt naar de ouderenzorg. Omdat het in de ouderenzorg maar heel beperkt mogelijk is om opgeleid te worden tot Klinisch Psycholoog, heb ik een uitstapje naar de GGZ (persoonlijkheidsstoornissen) en momenteel dus in het ziekenhuis.
Samen met de andere bestuursleden wil ik de ouderenpsychologie meer aandacht en bekendheid geven. Binnen het bestuur houd ik me voornamelijk bezig met de beleidsmatige zaken. Zoals het Integraal Zorgakkoord en de gevolgen hiervan voor de ouderenpsychologie. Met het beschrijven/ontwikkelen van een standaard voor de ouderenpsycholoog als regiebehandelaar. En tot slot met het opleidingsbeleid via de afstemming met collega-docenten in de gz-opleidingen, via het programma APV en via het ontwikkelen van het specialisme klinisch ouderenpsycholoog.
Ik hoop dat mijn bemoeienis met het opleidingsbeleid uiteindelijk leidt tot meer tijd en aandacht in de gz-opleiding voor de ouderenpsychologie, meer gz-opleidingsplekken in de ouderenzorg en een betere overgangsregeling (via EVC-trajecten) voor masterpsychologen in de ouderenzorg. Gezien ons bijzondere werkveld vind ik het zeker gerechtvaardigd om een apart specialisme te ontwikkelen: de klinisch ouderenpsycholoog.
Heb je vragen, dan ben ik te bereiken via hilkevancuylenborg@gmail.com.
Ingrid Rietkerk
Ik werk als gz-psycholoog bij Noorderbreedte (Friesland). Ook werk ik bij Noorderbreedte als Wet zorg en dwang functionaris. Ik houd me graag bezig met thema’s als psychotrauma, lichamelijke klachten en slaap. Ook ben ik druk met de ontwikkeling en professionalisering van de vakgroep psychologie.
Dat sluit aan bij mijn motivatie om zitting te nemen in het bestuur: volgens mij kunnen ouderenpsychologen veel van elkaar leren als we kennis en ervaringen breder met elkaar delen. Ik vind het belangrijk dat onze stem gehoord wordt wanneer er bijvoorbeeld WZD-wetswijzigingen overwogen worden, wanneer men overlegt over de landelijke aanpak van corona in verpleeghuizen of wanneer er multidisciplinaire richtlijnen en handreikingen geschreven worden. Ik hoop dat ouderenpsychologen zich aansluiten bij onze sectie van onze sterke, landelijke beroepsvereniging. Zo ontwikkelen we een sterk netwerk van professionals. Mijn speerpunten voor de komende periode zijn het neerzetten van een structuur samen met de regiogroepen, betrokken blijven bij de WZD en kennis op laagdrempelige wijze aanbieden aan leden. Voor vragen kun je me contacten via de mail: ingrid_rietkerk13@hotmail.com.
Anna-Eva Prick
Ik werk met veel passie op het gebied van de ouderenpsychologie in onderzoek, praktijk en onderwijs. In 2017 ben ik gepromoveerd op het gebied van psychosociale ondersteuning bij mensen met dementie en hun mantelzorgers aan de afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit. In het verleden ben ik als psycholoog werkzaam geweest binnen diverse intramurale afdelingen, geriatrische revalidatie en medische psychologie (ziekenhuizen). Momenteel werk ik als universitair docent klinische psychologie aan de Open Universiteit, hoofddocent en senior onderzoeker bij het Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën (KenVaK) aan Zuyd Hogeschool en zie ik clienten binnen mijn eigen ouderenpsychologie praktijk (www.ouderentherapie.nl). In mijn wetenschappelijk onderzoek richt ik mij op de ouderenpsychologie en vaktherapie voor ouderen.
Binnen het bestuur houd ik me bezig met wetenschappelijke zaken, beleidsmatige zaken, opleiding en beroepenstructuur, hoofdredactie van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie en de ontwikkeling van het specialisme klinisch ouderenpsycholoog,. Binnen het bestuur wil ik vooral een bijdrage leveren aan de vele ontwikkelingen die gaande zijn binnen ons mooie vakgebied op het snijvlak van de klinische praktijk, wetenschap en onderwijs. Ik ben bereikbaar op anna-eva.prick@ou.nl of info@ouderentherapie.nl.
Mathieu Klein Nienhuis
Tijdens mijn bachelor Bewegingswetenschappen was ik al erg geïnteresseerd in de oudere mens. Gedurende mijn master Klinische Neuropsychologie is deze gebleven en nog verder versterkt. Na een praktijkstage in het verpleeghuis ben ik sinds 2018 met veel plezier en passie werkzaam in de ouderenzorg. Eerst bij stichting De Hoven en nu bij Zorggroep Tangenborgh waar ik eerst werkte als masterpsycholoog en sinds april 2024 als GZ-psycholoog. Naast deze werkzaamheden participeer ik in de WZD-commissie binnen mijn huidige organisatie. Als lid van de Wetenschaps- en Onderzoekscommissie binnen mijn organisatie probeer ik actief een brug te slaan tussen de werkvloer en wetenschappelijk onderzoek binnen de ouderenzorg. Door onze werkzaamheden aan te passen aan de nieuwste inzichten is het mogelijk de zorg voor de cliënt zo goed mogelijk in te richten.
Ik ben onderdeel geworden van het bestuur van de Sectie Ouderenpsychologie omdat ik graag actief een bijdrage wil leveren aan het mooie vakgebied dat we hebben. Vanuit de beroepsvereniging ben ik er van overtuigd dat de discipline van psycholoog in de ouderenzorg nog sterker ingebed kan worden. Als lid van de beroepsvereniging kunnen we veel van elkaar leren door elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Ik hoop daarnaast startende psychologen te inspireren tot het werken in de ouderenzorg. Het is namelijk een prachtig en dynamisch vakgebied. Voor vragen ben ik bereikbaar op mathieukleinnienhuis@gmail.com
Merle Kersten
Ik werk sinds 2018 in het mooie vakgebied van de ouderenzorg. Na enkele jaren werken met een andere doelgroep voelde dit als thuiskomen na de studierichting neuropsychologie. Ik ben werkzaam als GZ-psycholoog bij Novicare. Hier heb ik verschillende rollen waaronder kartrekker van de vakgroep psychologie, multidisciplinaire kartrekker en WzD functionaris. Verder geef ik met veel plezier werkbegeleiding aan collega’s.
Binnen het bestuur wil ik mij inzetten voor de verdere profilering van de psychologen werkzaam in de ouderenzorg. Ik vind het belangrijk dat beleid en richtlijnen vanuit het werkveld komen. De sectie ouderenpsychologie is al een mooie weg ingeslagen en ik wil hier mijn steentje verder aan bijdragen. Daarbij ook kijkend naar hoe we ons vak toekomstbestendig maken. Met belangrijke thema’s als de leerlijn (van master naar specialisme), kennis op laagdrempelige manier aanbieden en een steeds groter wordende doelgroep kwalitatief goed blijven bedienen. Ik ben er enthousiast over om mij op deze manier aan te sluiten bij een sterke, landelijke vakgroep. Ik ben bereikbaar op mkersten@novicare.nl.
Ine Eisinga
Mijn interesse in de ouderenpsychologie is ontstaan tijdens mijn studie psychologie aan de RUG, en na mijn stage in een verpleeghuis wist ik het zeker; mijn hart ligt bij de ouderenzorg. Mijn passie voor deze doelgroep is altijd gebleven. Na mijn afstuderen ben ik in diverse settingen werkzaam geweest met veel verschillende doelgroepen, zowel in zorginstellingen als in de ouderenpsychiatrie. Om mijn kennis over het werken met ouderen verder te verdiepen heb ik na de GZ-opleiding ook nog de Profielopleiding Ouderen gedaan.
Het werken met ouderen is dynamisch, veelzijdig en complex. En hoe moeilijk en uitzichtloos een situatie ook lijkt, ook bij ouderen zijn er krachtbronnen die ingezet kunnen worden om doelen te bereiken en weer een waardevol bestaan te ervaren.
Vanaf de start maak ik deel uit van de werkgroep Lunch en Learn Webinars van het NIP, een laagdrempelig middel om kennis en nieuwe ontwikkelingen te delen. Ik ben nu lid geworden van het bestuur van de Sectie Ouderenpsychologie omdat ons vakgebied sterk in ontwikkeling is, en ik daar graag een actieve bijdrage aan wil leveren.
Thema’s die ik belangrijk vind zijn onder andere de GZ-psycholoog als regiebehandelaar in de V en V, ontwikkeling van de GZSP, taakherschikking en de kracht van kennisdeling. Bovenal wil ik er graag aan bijdragen dat de ouderenpsycholoog steeds meer als een vanzelfsprekende gesprekspartner wordt gezien, bij complexe vraagstukken in de eigen werkomgeving en bij landelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het aanpassen van richtlijnen, handreikingen of wetswijzigingen.
Wie vragen heeft of meer wil weten kan mij bereiken via ine.eisinga@gmail.com
Giulia Tramontana
Mijn naam is Giulia, ik ben een derdejaars psychologie student aan de universiteit in Maastricht. In 2023/2024 heb ik al een bestuursjaar mogen doen in het Stedelijk Bestuur Maastricht van SPS-NIP, hier had ik de rol van secretaris. Deze ervaring was zo leuk dat ik aan het einde van mijn bestuursjaar besloot om door te gaan als één van de studenten in de sectie Ouderenpsychologie. Mijn interesse ligt voornamelijk in de neurowetenschappen en de neuropsychologie, en dan meer specifiek op het gebied Alzheimer en dementie in het algemeen. Ik vind het menselijk brein ontzettend interessant en wil in de toekomst dan ook als klinisch neuropsycholoog te werk gaan, het liefst zou ik met ouderen te werk willen gaan. Op het moment werk ik al iets langer als een jaar in de Thuiszorg als thuishulp en kom ik dus regelmatig bij ouderen in huis. Ook al is het maar een bijbaantje, ik vind het super mooi werk om te doen en ben er zo ook achtergekomen dat ik werken met ouderen heel leuk vind. Ik ben bereikbaar via mijn giuliatramontana98@gmail.com en via linkedin.