NIP

Registratie en scholing

Lees meer over de RINO modules Lichaamsgerichte Psychologie (opgezet in samenwerking met de sectie), de intervisiegroepen of ga naar de geaccrediteerde scholing (PE-online).

Postmaster opleiding Lichaamsgerichte psychologie bij RINO Amsterdam

Sinds 2017 wordt er bij de RINO Amsterdam een postdoctorale opleiding aangeboden over lichaamsgerichte psychologie en therapie, geaccrediteerd door zowel de LWP-scholingscommissie van het NIP als door de FGZPt. Het onderwijs is gericht op integratie van lichaamsgerichte doelstellingen en interventies in de reguliere GGZ-praktijk.

De opleiding bestaat uit drie modules: Module A & B betreft resp. 2 x weekenden = 8 cursusdagen, Module C betreft een individueel traject in overleg met de hoofddocent ). De opbouw van het onderwijs biedt gelegenheid voor een persoonlijk leerproces waarin zowel het integreren van kennis en ervaring als toepassingsmogelijkheden voor het werken met cliënten samenkomen.

De opleidingsroute Lichaamsgerichte Psychologie biedt eigentijdse scholing over de invloed en rol van ons lichaam in psychische processen. Naast hedendaagse body-mind-theorieën & onderzoeksbevindingen, komt ook diagnostiek & indicatiestelling aan de orde, alsmede ervaringsgerichte interventie-mogelijkheden. De geboden literatuur betreft zowel theoretische visies als casusbeschrijvingen en wetenschappelijke bevindingen.

Het onderwijs is afgestemd op de praktijk en (her-)registratie-eisen van GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten.

Deelnemers

De opleiding is toegankelijk voor BIG-geregistreerden GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen. In overleg zijn Modulen A en B ook toegankelijk voor (basis-)psychologen en mensen afgestudeerd in de HBO-opleiding toegepaste psychologie, of een vergelijkbare universitaire of HBO-studie.

Inhoud

  • Module A: het lichamelijke zelf, de ‘embodied mind’, lichaamsgerichte ontwikkelingstheorieën , diagnostische modellen,emotieregulatie, neurobiologie en de therapeutische relatie & lichaamsgericht werken.
  • Module B: per lesdag komen diverse methoden en richtingen aan de orde, zoals Focussing, PMT, Sensorimotor Psychotherapy , Somatic Experiencing en Pesso therapie.en yoga en ademhaling.
  • Module C: verdieping middels de combinatie van leertherapie, supervisie over casuïstiek, terugkomdagen en het volgen van minimaal 4 dagen geaccrediteerde lichaamsgerichte cursussen.

Module A start doorgaans in het najaar, Module B in het voorjaar.

Meer informatie

Intervisiegroepen

 

 Regio  Contactpersoon  E-mail
 Groningen  Cateleyne Deodatus  deodatus@cene.demon.nl
 Groningen – Drenthe  Lilian Moget  lilian.moget@gmail.com
 Overijssel  Addy Korteweg  addy@addykorteweg.nl
 Lelystad – Putten – ’t Harde  Jou Ting Ling  ling@center4humandevelopment.nl
 Epe – Amsterdam  Marlies Rekkers  mrekkers@cs.com
 Arnhem – Nijmegen  Jan-Willem de Goeij  jwdegoeij@planet.nl
 Nijmegen-Oisterwijk-Eindhoven  Ko Bakker  ko_bakker@hetnet.nl
 Utrecht e.o.  Annet van Laar  info@burovanlaar.nl
 Bilthoven e.o.  Annemiek Volker  a.volker@planet.nl
 Leiden  Mattea Spatharakis  info@movingbalance.com
 Amsterdam  Jeanet van de Riet  j.vd.riet@zonnet.nl
 Amsterdam  Olga van der Schoot  olgavanderschoot@therapiepraktijkamsterdam.nl
 Alkmaar  Meinou Bos  meinou.bos@wxs.nl