De leden van het NIP-CINS maken bij de ondersteuning gebruik van recente en internationaal gedeelde inzichten. De multidisciplinaire Richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises (pdf) worden onderschreven en de werkwijze sluit aan bij deze richtlijnen. Er wordt uitgegaan van het principe ‘help de helper’.
In de eerste plaats wordt ondersteuning geboden aan directie, docenten en ouders, zodat zij weten hoe zij moeten handelen. De school blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het verwerken van gebeurtenissen. Juist schoolpsychologen kunnen door hun kennis van de schoolcultuur efficiënt met crisissituaties binnen scholen omgaan. Waar nodig en mogelijk wordt samengewerkt met andere instellingen en organisaties, zoals Slachtofferhulp, GGZ, GGD en politie.
Internationaal netwerk
De schoolpsychologen van het NIP-CINS zijn op Europees niveau getraind om scholen te begeleiden in een crisissituatie. Het NIP-CINS is aangesloten bij het International Crisis Response Network (ICRN). Dit internationale netwerk werd in 1999 opgericht door schoolpsychologen van de ISPA, de International School Psychology Association, omdat deze psychologen in hun werk werden geconfronteerd met calamiteiten binnen scholen, waarbij onvoldoende efficiënte hulp plaats vond. Soms ging het hierbij om ernstige gebeurtenissen die binnen de school plaatsvonden. Soms ging het om schokkende voorvallen buiten de muren van de onderwijsinstelling, waarbij leerlingen betrokken waren. In alle gevallen bleek de school een belangrijke rol te spelen in het reageren op en het verwerken van de gebeurtenissen.
In Nederland is het buitenlandse initiatief opgepakt door de sector Jeugd van het NIP. De scholing door het European School Psychology Centre for Training wordt onder bepaalde voorwaarden gesubsidieerd door Erasmus+ . Het NIP faciliteert het werk van de leden van het NIP-CINS. We streven naar een netwerk dat het hele land dekt.
Methode en werkwijze
Een calamiteit in of om de school confronteert de schoolleiding en de docenten vaak met gevoelens van spanning en onzekerheid. De school kan, naast de calamiteitenteams van bijvoorbeeld de GGD/GGZ en Slachtofferhulp Nederland, specifieke op de schoolsituatie afgestemde ondersteuning vragen van het NIP-CINS. De schoolpsychologen die deel uitmaken van dit netwerk hebben kennis van de manier waarop kinderen van verschillende leeftijden schokkende gebeurtenissen verwerken. Daarnaast hebben ze kennis van het schoolsysteem, ervaring met het begeleiden van leerlingen, docenten en ouders, en het werken met groepen.
De schoolpsychologen van het NIP-CINS respecteren de privacy van scholen. Zij zijn gebonden aan de geheimhoudingsplicht, die is vastgelegd in de Beroepscode voor psychologen van het NIP.