Sectiebestuur Forensische psychologie
- Contact: info@psynip.nl
Maak kennis met het bestuur:
Drs. Bianca Nieuwenhuizen
Vice-Voorzitter, gz-psycholoog in opleiding tot Specialist bij de Waag en het Pieter Baan Centrum, Supervisor VGCt, Pro Justitia rapporteur NIFPDrs. Sandrine Mikkers
Algemeen bestuurslid, gz-psycholoog, clustermanager patientenzorg LFPZ Zeeland, PompestichtingDrs. Nynke Alkema
Algemeen bestuurslid, gz-psycholoog, behandelcoördinator, Penitentiaire Inrichting Haaglanden (PPC), ScheveningenDrs. Elly van Laarhoven
Algemeen bestuurslid, klinisch psycholoog BIG, supervisor-gedragstherapeut VGCt , trainer, adviseur forensisch werkveld, docent en zzp’er, UtrechtDr. Thimo van der Pol
Algemeen bestuurslid, psychotherapeut, hoofd onderzoek Amsterdam UMC en Inforsa-ArkinBA Daan van Heertum
Student in Sectie (SiS), masterstudent Klinische Forensische Psychologie Universteit van TilburgMSc. Marlinde Lubbers
Algemeen bestuurslid, forensisch psycholoog, Inforsa-Arkin AmsterdamDrs. Lila van de Sande
Algemeen bestuurslid, klinisch psycholoog BIG, directeur overige forensische zorg (OFZ), Fivoor RhoonFlorentine Berkelbach
Algemeen bestuurslid, gz-psycholoog in opleiding tot Specialist, pro Justitia rapporteur, Pieter Baan Centrum NIFP en de Waag De Forensische ZorgspecialistenBSc Tjinta van Oosterhout
Student in Sectie (SIS), bachelor student Psychologie Erasmus Universiteit RotterdamDe bestuursleden stellen zich voor:
Anouk Reinders
Mijn naam is Anouk Reinders en sinds dit jaar de voorzitter van de forensische sectie. Ik ben 43 jaar en woon in het oosten van het land. Ik heb in verschillende werkvelden gewerkt, voordat ik, nu sinds 2,5 jaar, in FPA de Boog ben gaan werken als klinisch psycholoog en clusterhoofd.
Ik ben in 2005 afgestudeerd als psycholoog, met specifieke interesse in de forensische jeugd. Mijn eerste baan was aan de UvA (waar ik ook heb gestudeerd) o.a. om onderzoek te doen naar radicalisering. Vervolgens ben ik in de Achterhoek gaan werken als gedragswetenschapper op een VSO-ZMOK school, verbonden aan een jeugdzorginstelling. Het werken me de jongeren vond ik meteen erg leuk, maar ik wilde Amsterdam nog niet verlaten en ben toen gaan werken bij FORA, wat later onderdeel werd van de Bascule. Hier heb ik met collega’s veel forensische rapportages gemaakt, zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk, bij volwassenen en jongeren. Ik heb toen ook de rapporteursopleiding afgerond. Ik vond dat erg interessant en heb er veel geleerd van de specifieke eisen en druk binnen het forensisch werken. Om meer kans te maken op een GZ-opleidingsplek, ben ik overgestapt naar Arkin waar ik bij het psychodiagnostisch centrum werkte en in de OR zat. Daarnaast rapporteerde ik nog zo nu en dan. Omdat wij inmiddels kinderen hadden en het appartement wat krap werd, zijn we naar het oosten verhuisd. Daar heb ik bij Karakter de GZ-opleiding gedaan (KJ) en ben er nog blijven werken als GZ-psycholoog en heb ook in de OR gezeten. Vervolgens ben ik naar Pro Persona gegaan voor de KP opleiding (VO). Ik heb gewerkt bij het angst en trauma team, bij team persoonlijkheidsstoornissen en in de Pompe kliniek. Tijdens mijn opleiding ben ik begonnen met lesgeven o.a. aan de GZ-opleiding in Nijmegen, wat nog altijd met veel plezier doe.
Ik heb na de KP-opleiding gekozen voor het forensische werkveld omdat hierin samenkomt wat ik het leuks vind: intensief samenwerken met collega’s en systemen, creatief, flexibel en alert moeten zijn in contact met patiënten, en een dubbel resultaat van je behandeling (verbetering voor de patiënt én voor de samenleving).
Ik hoop dat we met de forensische sectie iets kunnen betekenen voor het forensische werkveld: interessante informatie delen met onze collega’s, mensen met elkaar kunnen verbinden en ook dat we meer zichtbaar worden in de media, om ons werk beter uit te leggen. In het bestuur zit een hele diverse club psychologen qua leeftijd, opleiding en werkplek. Zodat we zo goed mogelijk op de hoogte blijven van wat er speelt. We hebben jou daar ook voor nodig, dus heb je ideeën, laat graag van je horen!
Florentine Berkelbach
Mijn naam is Florentine Berkelbach van der Sprenkel en ik doe momenteel de opleiding tot Klinisch Psycholoog bij het Pieter Baan Centrum (PBC) en de Waag. Werken op het fascinerende snijvlak van psychologie en recht en de uitdagende zoektocht naar de juiste benaderingswijze van verdachte of cliënt geeft me veel energie. Een mooiere combinatie van werkplekken dan het PBC en de Waag bestaat voor mij niet. Enerzijds vind ik het een uitdaging te zoeken naar de balans tussen onafhankelijkheid en het winnen van vertrouwen van een verdachte voor een zo volledig mogelijk onderzoek. Anderzijds haal ik voldoening uit het opbouwen van een therapeutische relatie, naast de cliënt kunnen staan en interveniëren om stapjes vooruit te komen. Ik word enthousiast van het samen puzzelen en discussiëren in multidisciplinaire teams.
Naast diagnostiek en behandeling mag ik mij inzetten voor een wetenschappelijk onderzoek waarbij ik mij verdiep in de diagnoses die gesteld worden bij verdachten met en zonder een migratieachtergrond binnen pro Justitiarapportages. Voorts houd ik me bezig met aan elkaar gelieerde managementprojecten binnen het PBC: ‘Diversiteit en inclusiviteit in het PBC’ en ‘Cultuursensitief rapporteren in het PBC’. De integratie van alle aspecten van de KP-opleiding vind ik uitdagend en leuk.
Als psycholoog ben ik (professioneel gezien) ‘opgegroeid’ in het forensisch vakgebied: ik startte mijn carrière met stages bij de plekken waar ik nu ook werkzaam ben en maakte voor mijn GZ-opleiding een gedeeltelijk uitstapje naar de FPA in Den Dolder. Aansluitend aan de GZ-opleiding volgde ik de opleiding tot pro Justitiarapporteur. Daarna heb ik met veel plezier een aantal jaar (deels) bij Kade17 gewerkt, de forensische polikliniek van Fivoor.
Een thema waar ik me binnen de forensische sectie van het NIP extra voor inzet is de externe communicatie. De samenleving is regelmatig kritisch over de forensische zorg en daarmee ook over de psychologen. Dit beeld vind ik niet altijd terecht. Ik zie juist toegewijde psychologen die een cruciale rol vervullen (voor) forensische cliënten en de veiligheid van de samenleving. Ik vind het tijd om een eerlijk beeld te schetsen van dit prachtige vak in de media!
Naast mijn werkende leven speel ik graag altviool in kleinere ensembles of orkesten en houd ik van lezen. Ook ben ik een kook- en bakliefhebber en ik eet ik het liefst samen met vrienden en/of familie.
Tjinta van Oosterhout
Mijn naam is Tjinta van Oosterhout, 21 jaar en derdejaars bachelor student Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik start dit jaar met de master Klinische Forensische psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ik ben enorm geïnteresseerd in het Forensische werkveld met als voornaamste motivatie dat het zo bijzonder is deze groep mensen van de maatschappij te kunnen helpen. In mijn ogen is dit een groep die te vaak wordt afgeschreven door de meerderheid van de mensen.
Sinds januari 2023 ben ik gestart bij de Luisterlijn waar ik nu al ruim een jaar vrijwilligerswerk doe. Hier spreek ik af en toe ook cliënten in de gesloten zorg wat het werk erg varieert. Daarnaast ben ik sinds februari 2023 werkzaam in een Autismecentrum waar ik zwaar autistische kinderen begeleid en met ze aan doelen werk. De meerderheid van de kinderen is non verbaal en een deel kan ook fysiek agressief worden omdat ze vaak niet weten hoe ze anders hun frustraties kunnen uiten. Ik leer elke dag weer een stukje beter hoe ik hier het beste mee om kan gaan. In mijn ogen is dat hun vertrouwen winnen en ze streng, maar vooral duidelijk aan kunnen spreken wanneer nodig. Eind 2023 heb ik een maand vrijwilligerswerk gedaan in een rehabilitatie kliniek in Sri Lanka. Ik vond het erg bijzonder om te kunnen zien hoe de mentale zorg georganiseerd is in een land met zoveel minder financiële bronnen. Mensen in deze kliniek hadden voornamelijk schizofrenie wat ik ook erg opvallend vond. Ik heb hier groepstherapieën mogen geven.
In mijn vrije tijd hou ik er vooral van om bezig te zijn. Ik ben graag met vrienden en familie en het allerliefste ga ik wat met ze eten. Ik ben dol op lekker eten en kan ook erg genieten van een avondje uiteten te gaan (maar ook lekker thuis koken). Dit tweede past vaak ook beter in mijn studentenbudget. Daarnaast houd ik van hardlopen, heel fijn om je hoofd leeg te maken. Ik ben graag onder de mensen en dat is ook mijn favoriete manier om mijn vrije tijd te spenderen!
Bianca Nieuwenhuizen
Mijn naam is Bianca Nieuwenhuizen, 38 jaar en al lange tijd werkzaam in het forensische veld. In 2010 ben ik als sociotherapeut begonnen in de TBS (van der Hoevenkliniek), waarna ik sinds 2013 werkzaam ben als behandelaar bij de Waag, binnen de zorglijn Huiselijk Geweld. In 2017 heb ik mijn gz-opleiding afgerond en sinds 2020 ben ik PJ-rapporteur. Sinds vorig jaar ben ik VGCt supervisor waarbij het me inspireert om supervisie te geven en tevens nieuwe inzichten te krijgen op zowel het gebied van diagnostiek als behandeling.
In januari 2024 ben ik gestart met de opleiding tot Klinisch Psycholoog bij de Waag, in combinatie met het Pieter Baan Centrum. Deze twee plekken bieden naar mijn idee het beste van twee werelden. Enerzijds de mogelijkheid om diagnostisch te snappen wat een verdachte beweegt en anderzijds het opbouwen van een therapeutische relatie. De dynamiek van de cliënten met hun diversiteit en problematiek maakt het werken in de forensische wereld voor mij uitdagend. Sinds de fusie van de NVGzP en het NIP ben ik in contact gekomen met de forensische sectie van het NIP, en voelde ik me al snel op mijn plek. Het zorgen voor verbinding met elkaar staat voor mij hoog in het vaandel. Thema’s waar ik affiniteit mee heb binnen de forensische sectie zijn het organiseren van webinars, de jaarlijkse studiedag, en het meedenken met relevante beleidsstukken en richtlijnen, waarin we een belangrijke rol uitoefenen.
Naast de forensische werkzaamheden vind ik het in mijn vrije tijd heerlijk om uit eten te gaan met vrienden en mijn gezin. Mijn studententijd heb ik doorgebracht in het bourgondische Maastricht, een heerlijke stad met vele culinaire plekken, daar is de liefde voor lekker eten dan ook zeker gegroeid! Ik ben ook regelmatig op de tennisbaan te vinden waarin ik de competitie zeker niet uit de weg ga.
Lila van de Sande
Mijn naam is Lila van de Sande, 52 jaar en al bijna mijn hele werkende leven forensisch werkzaam. Mijn forensische carrière is ooit begonnen in het toenmalige Penitentiair Selectie Centrum in Scheveningen (nu opgegaan in het PPC) en ik heb toen ook een aantal jaren gerapporteerd voor het NIFP. In 2009 ben ik overgestapt naar de Kijvelanden waar ik de KP-opleiding heb gedaan in de TBS. Daarna heb ik gewerkt op de FPA. Een klein uitstapje naar de reguliere GGZ resulteerde in een terugval in forensische neigingen, zodat ik terugkeerde naar Fivoor. Daar ben ik directeur patiëntenzorg OFZ klinisch, wat me uitstekend bevalt.
Een aantal jaar terug ben ik van het NIP overgestapt naar de NVGzP, omdat ik het belangrijk vond dat de BIG-geregistreerde professionals goed worden vertegenwoordigd. Door de fusie tussen NVGzP en het NIP ben ik weer terug als NIP-lid en sinds begin 2023 heb ik me laten overhalen om toe te treden tot het bestuur van de forensische sectie. Ik vind het belangrijk dat er vanuit verschillende invalshoeken inbreng is zodat het bestuur een afspiegeling is van ons gevarieerde, dynamische en brede werkveld. Met collega bestuursleden uit alle hoeken van de forensische zorg en in verschillende fases van hun loopbaan doen we ons best om dat te waarborgen. Thema’s waar ik affiniteit mee heb zijn de doorontwikkeling van de beroepenstructuur/extra specialismen en het voorkomen van extra regeldruk bij het ontwikkelen van richtlijnen, kwaliteitskaders enzovoorts.
Oh ja, ik krijg wel eens de vraag of ik alleen maar met mijn vak bezig ben maar dat valt best mee. Om mijn hoofd leeg te maken ga ik graag sporten (fietsen of sportschool) en ik kan (heel mindful) genieten van tuinieren.
Marlinde Lubbers
Mijn naam is Marlinde Lubbers, werkzaam als masterpsycholoog op een forensisch psychiatrische polikliniek en sinds 2023 mag ik mijzelf onderdeel noemen van het forensische sectiebestuur. Het geeft mij energie om met deze bevlogen groep mensen mee te mogen denken, evenementen te organiseren en bij te dragen aan wat mij betreft het leukste en boeiendste vakgebied binnen de psychologie. Al voor mijn studententijd trok de wereld van de forensische psychologie mij aan en dat is nooit veranderd. De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan op een forensisch psychiatrische afdeling, in het gevangeniswezen en binnen de forensische ambulante zorg. Voor mij is de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk belangrijk. Binnen het bestuur houd ik mij voornamelijk bezig met de organisatie van webinars en studiemiddagen, en de uitreiking van de scriptieprijs. Naast dat ik mij hiervoor met enthousiasme inzet, tennis en voetbal ik in mijn vrije tijd en ga ik graag naar theater, film en musea.
Elly van Laarhoven-Aarts
Mijn naam is Elly van Laarhoven-Aarts. In 2019 heb ik mijn loopbaan binnen het forensisch veld afgesloten en ging ik met vervroegd pensioen. Gedurende 16 jaar was ik verbonden aan de Justitiële Jeug Inrichting Eikenstein- De Lindenhorst. Met de brede praktijkkennis die ik heb opgedaan, samen met de registratie-trajecten ben ik als docent daarna 15 jaar verbonden geweest aan de Universiteit Utrecht. Het Ambulatorium bood me alle ruimte om naast mijn onderwijsactiviteiten de klinische praktijk te blijven beoefenen. Ook kreeg ik volop gelegenheid om me te focussen op de vraagstukken van de jeugd binnen het forensisch veld.
Daarnaast heb ik mijn eigen praktijk: ELA-consultancy, en geef ik supervisie. Het omgaan met jonge ambitieuze vakgenoten heeft me altijd enorm aangesproken.
Dat is een van de belangrijkste reden waarom ik graag deel uitmaak van een bestuur van een beroepsvereniging. Na een aantal termijnen binnen het bestuur van andere forensische beroepsverenigingen (EFCAP en forensische sectie VGCT) kon ik mijn bestuurswerk voortzetten en vanaf 1 januari 2021 ben ik aangesloten bij de forensische sectie van het NIP!
Het lid zijn van een team met bevlogen psychologen die dezelfde missie hebben, namelijk het verbeteren van de kwaliteit van ons forensisch vakmanschap, vormt voor mij ook binnen dit bestuur een inspiratiebron actief te blijven.
Het interessante aan mijn lidmaatschap van de forensische sectie van het NIP vind ik vooral de mogelijkheid om mee te kunnen praten over relevante, beleidsmatige onderwerpen die de kwaliteit van het forensisch werken vooruit kunnen stuwen. Zo heb ik mijn bijdrage kunnen leveren aan een aantal richtlijnen, waarbij vooral het perspectief van de forensisch psycholoog door mij kritisch kon worden bekeken. Ik ga dit beslist nog meer doen en wil me met name gaan focussen op richtlijnen en andere kwaliteits-notities gericht op de minderjarigen-problematiek binnen dit werkveld.
Ook heb ik een interessante portefeuille, nl. het opzetten van het Expert Panel: het doorontwikkeling van dit panel vraagt om een steviger kader en duidelijke doelformulering. En bovenal om het nog actiever betrekken van ervaren collega’s bij onderwerpen die het forensisch veld raken.
Graag zet ik me daarom nog een poos in om mijn ervaring dienstbaar te maken voor onze achterban. Aandacht voor jeugd is nog een thema dat ik de komende tijd graag nog extra onder de aandacht wil brengen.
En hoewel mijn vrije tijd – nu ik de pensioengerechtelijke leeftijd al lang heb bereikt – nog steeds wat schaars is, heb ik genoeg bezigheden om die te vullen. Wandelen (voor de 4daagse), zingen en op vakantie gaan zijn een greep uit mijn vele hobby’s. Maar bovenal houd ik me veel bezig met mijn drie kleinkinderen en die vormen voor mij de grootste hobby die er bestaat.