De Centrale commissie Culturele Diversiteit en Psychologie zet zich in voor het vergroten van de culturele competenties van psychologen en van de culturele diversiteit van de beroepsgroep. De commissie ziet voor de komende jaren de volgende algemene doelen:
Centrale commissie Culturele diversiteit en psychologie
De Centrale Commissie Culturele Diversiteit & Psychologie is een NIP-brede commissie, die zich richt op het vergroten van de culturele diversiteit in de psychologische praktijk, wetenschap en onderwijs. De commissie maakt zich hard voor samenwerking met de secties en nodigt leden uit vragen te stellen en actief de dialoog aan te gaan. Leden die zich bezighouden met culturele diversiteit in hun werk of binnen hun sectie worden aangemoedigd zich voor te stellen aan de commissie, om wederzijdse uitwisseling van expertise te bevorderen.
- Volg ons op LinkedIn, Facebook/DiversiteitNIP en Twitter
- Commissieleden
- Presentaties en handvatten (besloten)
- Cultural formulation of diagnosis (cfi) (besloten)
- Interculturele studiegids 2021-2022 (pdf)
Visie op culturele diversiteit en psychologie
Cultuur als een met anderen gedeeld en te delen betekenissysteem, is op vele wijzen verbonden met de psychologie. Cultuur stelt mensen in staat zich een beeld te vormen van hun leefwereld, om daarin te handelen en om er met anderen over te communiceren. Culturele diversiteit verwijst naar de aanwezigheid van verschillen en historische veranderingen in wereldbeeld, ervaringen, opvattingen en gedragingen binnen de (Nederlandse) samenleving. Bovendien verwijst culturele diversiteit naar meerderheden en minderheden, naar dominantie en ondergeschiktheid, naar insluiting en uitsluiting.
In lijn met de beroepsethiek dienen psychologen en zij die hiervoor in opleiding zijn, ongeacht hun specifieke werkveld en specialisatie, zich bewust te zijn van de betekenis en consequenties van culturele diversiteit voor de psychologie. Aansluitend hierop zullen culturele competenties nodig zijn om met deze diversiteit ook verantwoord en adequaat om te kunnen gaan.
Hoofdthema’s
De commissie heeft twee doelthema’s:
- Psychologen voldoende bewust laten worden van de consequenties van de multiculturele maatschappelijke realiteit voor zowel de theorie als de praktijk van de psychologie.
- Opleidingen en trainingen van psychologen voldoende laten aansluiten op het werk in een diverse samenleving.
Generieke Module Diversiteit
Een zorgaanbieder moet er zijn voor alle bewoners in de betreffende gemeente of regio, dus ook voor mensen met een andere culturele afkomst. De Generieke module Diversiteit helpt professionals en aanbieders om hier rekening mee te houden.
- De Generieke Module Diversiteit staat op ggzstandaarden.nl
- Bekijk ook de beknopte samenvattingskaart (pdf)
Missie
- de psychologie als wetenschap verruimen met onderwerpen die gerelateerd zijn aan de groeiende diversiteit in de samenleving. Op basis van onderbouwd advies vanuit het onderzoeksveld en praktijk betekent dat advies geven en zich actief inzetten om het onderwijscurriculum te verruimen met onderwijs op deze thema’s;
- de psycholoog als beroepsbeoefenaar helpen door de praktische toepasbaarheid van de aangereikte kennis en competenties te vergroten rondom verschillen in achtergronden van cliënten (de zogenaamde culturele sensitiviteit) , maar ook door initiatief te tonen in het wegwijzen op een terrein waar nog steeds veel vraagtekens en lacunes bestaan. De maatschappelijke rol (c.q. sociale verantwoordelijkheid) van de psycholoog i.v.m. het aspect culturele diversiteit helpen begrijpen en ontwikkelen;
- het NIP als vereniging van psychologen helpen ontwikkelen tot een opinieleider c.q. relevante gesprekspartner in het maatschappelijk debat over (culturele) diversiteit in de samenleving . De verbinding en samenwerking tussen leden bevorderen rondom deze thema’s.
Missie Centrale Commissie Culturele Diversiteit en Psychologie (pdf)
Doelen
- het toerusten van psychologen voor hun werk in een cultureel diverse context door opleiding en continue nascholing (life long learning) en bevorderen van universitaire curricula hierop aansluitend;
- het bevorderen van fairness en diversiteitsgevoeligheid in het gebruik van psychologische instrumenten en werkvormen;
- het bevorderen van een samenstelling van de beroepsgroep van psychologen die meer een afspiegeling is van de cultureel diverse bevolking van Nederland;
- het stimuleren van de NIP-brede discussie over inhoud en betekenis van culturele diversiteit voor de werkpraktijk van psychologen;
- het onderzoeken van mogelijkheden voor een leerstoel Culturele Diversiteit en Psychologie.
De praktische toepasbaarheid van kennis en competenties in verschillende werkvelden van psychologen staat hierbij centraal en de commissie wil dit nader invullen door systematisch verbindingen met de werkvelden te leggen.
Bij de uitvoering van haar taken zoekt de commissie zowel de samenwerking met andere commissies en secties van het NIP, als met de opleidingen en de academische wereld.