NIP

Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP

Arbeid- en Organisatiepsychologen zijn professionals en deskundigen op het gebied van mens, werk en organisatie. Je houdt je bezig met personeelsselectie, loopbaanontwikkeling, training, coaching, management, werkstress, ziekteverzuim, counseling, sociale werkvoorziening en beroepskeuze. Door je te laten registreren als Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP kun je je kwaliteiten laten zien. Inschrijving in het NIP register geeft recht op het voeren van de merkenrechtelijk beschermde titel Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie.

Vind een A&O-psycholoog NIP

Wat houdt de registratie tot Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP in?

Om je te laten registreren als Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP volg je een tweejarig postmaster opleidingstraject dat voldoet aan de vakbekwaamheidsnorm van het NIP. Je houdt je aan de Beroepscode. Om je kennis en vaardigheden actueel te houden moet je je elke vijf jaar herregistreren.

Toelatingseisen

Als je je wilt laten registreren moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent lid van het NIP
  • Je onderschrijft de Beroepscode voor psychologen van het NIP
  • Je werkt minimaal 16 uur per week in het werkveld arbeid- en organisatiepsychologie
  • Je hebt een afgeronde bachelor- en masterprogramma psychologie

De uitgebreide toelatingseisen vind je in het Registratiereglement Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP (pdf).

 

Hoe werkt het registratietraject?

Bij het registratietraject tot Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP doorloop je onderstaande stappen. Bij al deze stappen maak je gebruik van het digitale platform PE-online.

  1. Je meldt je aan via een aanmelddossier in PE-online. In dit dossier toon je aan dat je voldoet aan de toelatingseisen. Ook maak je een supervisieplan. Vind hier een goedgekeurde A&O supervisor.
  2. De registratiecommissie beoordeelt je plannen. Als je aanmelddossier is goedgekeurd krijg je een registratiedossier.
  3. Je kunt nu aan de slag met het registratietraject: je volgt scholing en supervisie. Je doet werkervaring op en vult het registratiedossier met stukken die je ontwikkelingen onderbouwen. Je hebt daar vijf jaar de tijd voor.
  4. Als je registratiedossier compleet is, dien je het in.
  5. De registratiecommissie beoordeelt je dossier en of je bent toegelaten tot het register.

 

Aanmelden / inloggen

Aanmelden kan door in te loggen in Mijn NIP. Kies voor PE-online.

 

Kosten

Aan het laten registreren zijn kosten verbonden.

Twee kwaliteitsregisters arbeid

Op het gebied van arbeid zijn er twee soorten registratieregisters: het register Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP (A&O) en het register Arbeid- & Gezondheidspsycholoog NIP (A&G). A&O-psychologen richten zich op team- en organisatieniveau. A&G-psychologen bevorderen het welzijn en de gezondheid binnen (individuele) arbeidssituaties.

Wist je dat…

Een aantal opleidingsinstellingen een scholingstraject aanbieden voor de 480 uur scholing voor het individuele traject?
Zie bijvoorbeeld het postmastertraject A&O/A&G Psycholoog van de PAO waarmee je 180-380 punten geaccrediteerde scholing kunt behalen van de in totaal 480 uur benodigde scholing voor het individuele traject.

Vind een A&O-psycholoog

Ben je werknemer, zzp’er, leidinggevende en/of werk je op een HR afdeling en zoek je een Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie? Bijvoorbeeld organisatieadvies, leiderschap, werving & selectie of loopbaan? Kijk dan bij Vind een psycholoog en selecteer bij registratie psycholoog de registratie ‘NIP – Arbeid- en Organistiepsycholoog NIP’