Registratie Arbeids- en Gezondheidspsycholoog NIP
Je bent een specialist op het vlak van arbeid en gezondheid en je oefent je beroep op kwalitatief hoog niveau uit. Maar weten anderen dat ook? En beschik je nog steeds over alle juiste kennis en benodigde vaardigheden? Registreer je als Arbeids- en Gezondheidspsycholoog NIP en jij én je cliënten en opdrachtgevers weten zeker dat het goed zit.
Waarom registreren?
Als Psycholoog Arbeid en Gezondheid (A&G) bevorder je het welzijn en de (individuele) gezondheid binnen arbeidssituaties. Je biedt zorg gericht op motivatie, vitaliteit, effectiviteit, productiviteit en werkplezier. Voor organisaties is het van belang dat ze kunnen rekenen op kwaliteit en een ervaren en kundige professional die evidence based zorg en advies biedt. Jouw registratie zorgt daarvoor.
Als je geregistreerd bent, dan mag je je Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid NIP noemen en het bijbehorende logo gebruiken. Je registratie is ook zichtbaar op de website van het NIP onder Vind een psycholoog. Je laat zien dat je je beroep serieus neemt en op het hoogste niveau uitoefent. Maar het traject houdt je ook een spiegel voor: beschik je als professional over de juiste kennis en vaardigheden? Door je iedere vijf jaar te herregistreren, heb je regelmatig de kans om te reflecteren en feedback te krijgen op hoe jij in de wedstrijd zit.
Twee kwaliteitsregisters arbeid
Op het gebied van arbeid zijn er twee soorten registers: het register Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP (A&O) en het register Arbeids- & Gezondheidspsycholoog NIP (A&G).
A&O-psychologen richten zich onder meer op het verbeteren van werkprocessen, het optimaliseren van werving en selectie, psychologische veiligheid en leiderschapsontwikkeling.
A&G-psychologen bevorderen het welzijn in de arbeidssituatie. Zij kijken naar psychische gezondheid en naar hoe uitval voorkomen kan worden op individueel, team- en organisatieniveau. Ook behandelen ze werkgerelateerde mentale klachten en begeleiden ze werknemer, team én leidinggevende bij terugkeer.
Hoe werkt het?
- Je meld je aan via het aanmelddossier in het digitale platform PE-online. Dat kan via Mijn NIP.
- In dit dossier toon je aan dat je voldoet aan de toelatingseisen en je maakt een supervisieplan (je werkt met een goedgekeurde A&G supervisor). De secretaris controleert je dossier op volledigheid en stuurt het door naar de registratiecommissie. Deze beoordeelt vervolgens je plannen. Mogelijk komen ze nog bij je terug met aanvullende vragen.
- Als je aanmelddossier is goedgekeurd, krijg je een registratiedossier; je bent toegelaten tot het opleidingstraject. Je kunt nu aan de slag: je volgt scholing (zie onder) en supervisie en je doet werkervaring op. Zo vul je het registratiedossier met stukken die je ontwikkelingen onderbouwen. Je hebt daar vijf jaar de tijd voor.
- Als je registratiedossier compleet is, dien je het in. De registratiecommissie beoordeelt je dossier en of je bent toegelaten tot het register.
- Iedere vijf jaar vraag je herregistratie aan. Daarvoor toon je in je registratiedossier aan dat je aan de eisen van tussentijdse scholing en reflectie (intervisie) hebt voldaan.
- Tussentijds kun je in PE-online steeds zien hoe ver je bent in het traject.
Opties voor scholing
Om je te kunnen registreren als A&G psycholoog NIP moet je voldoen aan de vakbekwaamheidsnorm die het NIP daarvoor stelt. Dat betekent dat je een postmastertraject van scholing en supervisie hebt doorlopen. Je hebt daarvoor een aantal opties.
- Je volgt een volledig tweejarig postmaster opleidingstraject. Deze opleiding wordt aangeboden door de NSPOH. Je kunt ook losse modules van de opleiding volgen.
- Je kiest voor andere door het NIP geaccrediteerde modules over de thema’s en vaardigheden waar jij nog versterking op nodig hebt.
- Ben je al A&O psycholoog NIP? Dan kun je een verkort traject tot A&G psycholoog NIP volgen. Neem hiervoor contact op met het NIP via info@psynip.nl.
Heb je vragen over scholing? Misschien vind je je antwoorden op de website van NSPOH of PAO. Je kan met hen verder contact opnemen.
Toelatingseisen
Als je je wilt laten registreren, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Je hebt een afgerond bachelor- en masterdiploma psychologie
- Je werkt minimaal 16 uur per week in het werkveld arbeids- en gezondheidspsychologie
- Je bent lid van het NIP en onderschrijft daarmee ook de Beroepscode voor psychologen van het NIP
De uitgebreide toelatingseisen vind je in het Registratiereglement Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP (pdf).
Kosten
Aan de registratie zijn kosten verbonden.
Heb je vragen?
Heb je nog vragen? Kijk eerst even bij onze FAQ’s. Staat jouw vraag hier niet bij, neem dan contact op met het NIP via info@psynip.nl. Heb je tijdens het traject nog vragen of twijfels? Je kan via je dossier of via de mail je vragen altijd stellen.
Wist je dat…
Ben je al Arbeid & Organisatiepsycholoog NIP? Dan kun je via NSPOH een verkort traject tot Arbeid & Gezondheidspsycholoog NIP volgen. Meer daarover vind je op de site van NSPOH.
Registratie A&G: Vragen en antwoorden
Als ik de opleiding bij NSPOH en/of andere relevante scholing volg, kom ik dan automatisch in het register A&G?
Nee, Je kunt via de NSPOH (alle of een deel van) de verplichte scholing volgen. De aanvraag voor toelating tot het register loopt via het NIP, klik hier voor meer informatie. De scholing en supervisie die je nodig hebt om in het register te komen kan je volgen via de NSPOH, maar ook via andere aanbieders.
Hoeveel scholing en supervisie moet ik volgen?
Om te worden toegelaten tot het register moet je in totaal 480 uur (geaccrediteerde) scholing gevolgd hebben, uiterlijk 5 jaar na goedkeuring van je aanmelding. Daarnaast moet je 90 uur supervisie hebben gekregen van een door het NIP erkende supervisor Arbeids- en Gezondheidspsychologie. Voor deze supervisie moet je zelf voorafgaand een plan ter goedkeuring voorleggen aan de registratiecommissie en na afloop ook een eindverslag schrijven Lees om precies te weten wat je moet doen het registratiereglement.
Welke scholing moet ik volgen? Mag ik naast modules bij de NSPOH ook modules bij andere aanbieders volgen?
Ja, dat mag. Als je met de modules die je volgt maar aan de inhoudelijke scholingseisen van het register voldoet. Deze eisen zijn per categorie:
- Minimaal 107 punten in de categorie A&O Kennis
- Minimaal 87 punten in de categorie A&O Vaardigheden
- Minimaal 107 punten in de categorie Klinische Kennis
- Minimaal 87 punten in de categorie Klinische Vaardigheden
- Maximaal 92 punten in de categorie Overig (waarvan tenminste 20 uur voor een cursus Sociale zekerheidswetgeving)
Een punt voor het register staat voor één uur studiebelasting. Een surplus in de ene categorie (bijv. A&O Kennis) kan eventueel gebruikt worden voor een tekort in een andere categorie (bijv. A&G Kennis). Dit is ter beoordeling door de registratiecommissie.
Postacademische scholingsactiviteiten, gevolgd na je afstuderen, kunnen worden mee- geteld tot 5 jaar voor de datum van toelating tot het register.
Alle scholing die je volgt moet door het NIP geaccrediteerd zijn; deze scholing is te vinden in de scholingsagenda van PE-online. Zie voor meer inzicht in de inhoud van de categorieën het beroepsprofiel. Zie ook het registratiereglement. Voor overleg kun je altijd contact opnemen met de registratiecommissie A&G via info@psynip.nl.
De puntenverdeling van de klinische kennis en vaardigheden en A&O kennis en vaardigheden bij de modules van de NSPOH vind je hier. De NSPOH biedt ook een module arbo- en sociale zekerheidswetgeving aan.
Mijn aanmelding voor het register loopt nog, maar ik heb al trainingsdagen gevolgd. Worden deze toegevoegd aan het register of telt scholing pas op het moment dat de aanmelding tot het register is goedgekeurd?
Opleidingspunten, zoals voor trainingsdagen, worden bijgeschreven door de opleidings- instantie na afloop van de gevolgde training. Is jouw deelname (nog) niet ingevoerd, vraag dan eerst de opleidingsinstelling om jouw presentie alsnog op te voeren. Lukt dat niet, dan voer je de scholing in je dossier op voor afhandeling door de secretaris.
In je aanmelddossier zie je nog geen scholing. Wanneer de aanmelding is goedgekeurd word je toegelaten tot het register en krijg je een registratiedossier. Nu worden ook de door de opleider ingevoerde scholingen zichtbaar. Maar wel alleen die scholingen die vallen binnen de periode van het komende opleidingstraject en tot 5 jaar terug vanaf de datum van jouw toelating tot het register.
Heb je A&O/A&G geaccrediteerde scholing gevolgd, maar zie je dit niet terug in je registratie- dossier? Misschien valt deze scholing buiten de periode van maximaal 5 jaar terug. Check jouw portfolio in PE-online voor een overzicht van jouw, bij het NIP bekende, scholingen. NB: PE-online genereert zelf een periode van je aanmelddossier. Dit is niet perse gelijk aan de startdatum van jouw opleidingstraject; je kan dus meer scholing zien dan uiteindelijk kan meetellen.
Heb je in de afgelopen 5 jaar niet-geaccrediteerde postmasterscholing gevolgd die je wil laten meetellen? Deze kun je opvoeren in je registratiedossier wanneer je bent toegelaten tot het registratietraject. De registratiecommissie beoordeelt of deze scholing mag mee- tellen en zo ja, voor hoeveel punten. De scholing wordt dan aan jouw portfolio toegevoegd
Ik werk al jaren als psycholoog op het gebied van Arbeid & Gezondheid en heb ook al veel scholing gevolgd. Kan ik me ook op een andere manier registreren?
Voor deze specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met de registratiecommissie A&G via info@psynip.nl voor informatie en overleg.
Voor de scholing is het soms mogelijk om een EVC-traject (Erkenning van Verworven Competenties) te starten. In het traject toon je met bewijsmateriaal uit je werkpraktijk aan dat je de leerdoelen van één of meerdere modules al hebt behaald. Kijk op de website van de NSPOH voor de mogelijkheden of neem contact op met de NSPOH via d.metsemakers@nspoh.nl voor informatie en overleg.
Ik zou me graag zowel A&O als A&G willen registreren. Moet ik nu twee registratieprocessen bij het NIP starten?
A&O- en A&G-registratie vereisen verschillende opleidingstrajecten. Maar er is zeker wel inhoudelijke overlap (zie vraag 3). Ondanks dat is het praktischer om de opleidings- en registratietrajecten na elkaar te doen. Anders krijg je een zware studiebelasting.
Behaal ik met de postmaster van de PAO, naast de A&O-punten, ook punten voor A&G-registratie? Hoeveel?
De postmaster A&O van de PAO leidt op voor de A&O registratie. De postmaster van de
NSPOH voor de A&G registratie. Grofweg de helft van het aantal te behalen punten van de A&G-registratie bestaat uit A&O kennis en vaardigheden en de andere helft bestaat uit klinische kennis en vaardigheden en kennis over wet- en regelgeving. Zie ook vraag 3.
Wanneer je na je A&O registratie je A&G registratie wil halen, dan kun je contact opnemen met de NSPOH of met het NIP via info@psynip.nl voor advies over deze route.
Welke scholing telt mee en wanneer wordt dat geregistreerd?
Opleidingspunten voor door het NIP geaccrediteerde modules wordt na afloop door de opleider in het register doorgegeven. Voor de meerjarige opleidingen van de PAO en de NSPOH gebeurt dit aan het eind van ieder opleidingsjaar. Zie ook vraag 4.
Hoeveel werkervaring heb ik nodig om me te registreren als Psycholoog A&G?
De werkervaringseis omvat 2790 uur relevante werkervaring in de vijf jaar dat je registratietraject loopt, waarvan minimaal 16 uur per week. Zie voor de inhoudelijke eisen het registratiereglement. Je toont aan dat je voldaan hebt aan de werkervaringseis met één of meerdere werkgeversverklaringen.
Wanneer moet ik mijn werkervaring aantonen met de werkgeversverklaring? Maakt het uit bij welke werkgever ik dit opvraag als ik in de registratieperiode bij verschillende werkgevers werkzaam ben geweest?
Wanneer je aan het einde van je registratietraject je aanvraag tot registratie indient, toon je ook aan dat je voldoet aan de werkervaringseis. De hele periode van je traject (maximaal vijf jaar) moet gedekt zijn, met verschillende werkgeversverklaringen als dit van toepassing is. Verzamel tijdens je registratietraject alvast werkgeversverklaringen wanneer je van werk- gever verandert. Het is handig om dit bij te houden.
Kan ik mijn registratietraject onderbreken? Zijn de werkgeversverklaringen ook nog geldig als ik het een paar jaar later jaar pas afrond?
Dien een verzoek voor onderbreking in bij de registratiecommissie wanneer het gaat om zwangerschap, ziekte en andere begrijpelijke redenen waardoor er stagnatie is opgetreden.
Geef aan hoeveel uitstel je nodig hebt.
Vooral de supervisie is duur. Verdien ik dat geld wel terug?
De scholing en supervisie kosten inderdaad nogal wat geld én tijd. Soms betaalt je werkgever een deel van de kosten of kan je een deel in (betaalde) werktijd doen. Maar als je je eigen onderneming hebt dan is dat meestal geen optie, hoewel bemiddelaars hun interne scholing, supervisie en intervisie (die je vaak tegen een laag tarief kunt volgen) steeds vaker laten accrediteren. Of je je investering zal terugverdienen in de zin van meer of grotere opdrachten is echter niet met zekerheid van tevoren te zeggen.
Toch zijn er goede redenen om je hoe dan ook wél te laten registreren. We noemen er een aantal die genoemd worden door geregistreerde A&G-psychologen zelf.
- Voor jezelf. Je neemt het vak en jezelf als professional serieus. Daarom volg je regelmatig bijscholing, nascholing, opleidingen, cursussen, congressen, etc. om de ontwikkelingen in je vakgebied te volgen en je doorlopend professioneel verder te bekwamen. De kosten hiervan zijn een investering in jezelf, die onderdeel is van het uitoefenen van je beroep.
- Voor je werk- of opdrachtgever. Het register Psycholoog A&G is een kwaliteitsregister, waaruit blijkt dat je aan alle kwaliteitseisen (en meer) voldoet. Dit kan je gebruiken in je promotie richting werk- of opdrachtgevers. Ook vinden steeds meer werk- en opdrachtgevers dat het kwaliteitskeurmerk dat het register is, het imago van hun organisatie positief beïnvloedt. Dat is tevens een reden voor steeds meer organisaties om de scholing en/of supervisie die ervoor nodig is (gedeeltelijk) te vergoeden.
- Voor je cliënten. Registerpsychologen A&G werken vaak ‘in de context’, veelal een werkorganisatie. Als A&G-psycholoog in loondienst of ‘in company’ word je betaald door de werkgever. Maar je wil aan je cliënten wel duidelijk maken dat deze volkomen open kan zijn over wat er speelt. Als je kunt uitleggen dat je een Registerpsycholoog bent en wat dat betekent, dan weet de medewerkers hoe hoog jij vertrouwelijkheid en veiligheid in het vaandel hebt staan. Medewerkers voelen meer ruimte om alles te vertellen, ook als het om een moeilijke situatie met leidinggevende of werkgever gaat.
Waarom registreren?
Als Psycholoog Arbeid en Gezondheid (A&G) bevorder je het welzijn en de (individuele) gezondheid binnen arbeidssituaties. Je biedt zorg gericht op motivatie, vitaliteit, effectiviteit, productiviteit en werkplezier. Voor organisaties is het van belang dat ze kunnen rekenen op kwaliteit en een ervaren en kundige professional die evidence based zorg en advies biedt. Jouw registratie zorgt daarvoor. Als je geregistreerd bent, dan mag je je Registerpsycholoog Arbeid en Gezondheid NIP noemen en het bijbehorende logo gebruiken. Je registratie is ook zichtbaar op de website van het NIP onder Vind een psycholoog. Je laat zien dat je je beroep serieus neemt en op het hoogste niveau uitoefent. Maar het traject houdt je ook een spiegel voor: beschik je als professional over de juiste kennis en vaardigheden? Door je iedere vijf jaar te herregistreren, heb je regelmatig de kans om te reflecteren en feedback te krijgen op hoe jij in de wedstrijd zit.