NIP

Home Psychodiagnostiek congres Psychodiagnostiek congres 2025: programma Psychodiagnostiek congres 2025: keynotes & inhoudelijke sessies

Achtergrondinformatie sprekers Psychodiagnostiek congres 2025

Dr. Tony Bloemendaal

Dr. Tony Bloemendaal is klinisch psycholoog – psychotherapeut. Hij werkt als P-opleider bij Fivoor en is ook coördinerend regiebehandelaar binnen het TBS onderdeel van Fivoor.

Bij het Erasmus MC promoveert hij op zijn onderzoek naar de invloed van de eigen jeugd van hulpverleners op hoe zij omgaan met stress, trauma’s en geweld op de werkvloer. Daarnaast werkt hij bij Jeugdhulp Friesland, waar hij consulten doet voor pleegzorg en gezinshuizen en intervisie voor de gedragswetenschappers begeleidt. Ook is hij maat bij TeamNext, van waaruit hij NMT Mentor voor Europa is en nationaal en internationaal lezingen, workshops en consultaties verzorgt vanuit het Neurosequentiële Model.

Terug naar het programma 

Prof dr. David van den Berg

David van den Berg is bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit, klinisch psycholoog en hoofd van het Mark van der Gaag Research Centre van Parnassia Groep. Hij is VGCt supervisor en EMDR practitioner en is o.a. gespecialiseerd in psychologische behandeling van psychose.

David promoveerde op onderzoek naar traumagerichte behandeling bij mensen met psychosen (TTIP). Zijn huidige onderzoek richt zich op het testen van (nieuwe) psychologische interventies voor mensen met ernstige en langdurige mentale problemen, voorkomen dat mensen zo langdurig vastlopen en de ontwikkeling van nieuwe herstelgerichte modellen, taal en praktijken op basis van complexiteitsbenadering en de visie van Redesigning Psychiatry.

Dr. Carla Sharp

Dr. Carla Sharp is John and Rebecca Moores Professor of Clinical Psychology at the University of Houston and Associate Dean for Faculty and Research, and director of the Adolescent Diagnosis Assessment Prevention and Treatment (ADAPT) clinic and the Developmental Psychopathology Lab.

Her work has significantly advanced the scientific understanding of the phenomenology, causes, correlates and treatment of personality pathology across the lifespan, with a specific focus on mentalizing as cause, correlate and mechanism of change. She has published over 370 peer reviewed publications, 50 book chapters and 8 books. Her research has been continuously funded by the NIH for over a decade. She has won multiple awards recognizing her impact in the field of personality disorders and serve as editor or co-editor on multiple journals.

Drs. Ibrahim Akkaya

Ibrahim Akkaya is GZ-psycholoog en werkt vanuit zijn biculturele achtergrond in zowel reguliere als interculturele GGZ-instellingen. Hij combineert zijn praktijkervaring met wetenschappelijk onderzoek naar cultureel aangepaste behandelingen.

Door zijn jarenlange ervaring met diverse doelgroepen weet hij als geen ander hoe belangrijk cultural awareness is in de dagelijkse praktijk van de GGZ. Met zijn toegankelijke presentatiestijl weet hij complexe culturele thema’s begrijpelijk en praktisch toepasbaar te maken.

 

Terug naar het programma

MSc. Monique Zoet

MSc. Monique Zoet is GZ-psycholoog i.o. Klinisch psycholoog, werkzaam bij GGNet, in opleiding bij het Radboud Centrum voor Sociale wetenschappen met een passie voor psychodiagnostiek.

Monique was voorheen werkzaam als coördinator van het Diagnostiek Centrum waarbij zij meedacht over kwaliteitsbevordering van psychodiagnostiek binnen de organisatie. Zij voert momenteel een pilotstudy uit naar een mogelijke verandering op het gebied van klachtenniveau, herstel en welbevinden na de uitvoer van psychodiagnostiek.

Dr. Nadia van der Spek

Dr. Nadia van der Spek is GZ-psycholoog en systeemtherapeut. Zij is directeur van De Amsterdamse, een psychologisch behandelcentrum met als expertisegebieden jongvolwassenen en systeemtherapie. Daarnaast is zij als senior onderzoeker verbonden aan het Amsterdam UMC, van waaruit zij de Academische werkplaats Shift Left coördineert.

In dit samenwerkingsverband tussen AUMC en Arkin onder leiding van prof Claudi Bockting wordt onderzoek gedaan naar innovatieve vormen van kortdurende behandeling, preventie en terugvalpreventie. Daarnaast leidt zij een bi-nationale RCT naar de effectiviteit van Attachment Based Family Therapy voor suïcidale jongvolwassenen.

Drs. Lars Veldmeijer

Lars Veldmeijer is docent en onderzoeker bij NHL Stenden Hogeschool en promovendus bij UMC Utrecht.

Als promovendus combineert hij zijn doorleefde ervaring in de GGZ met zijn expertise als ontwerpgericht onderzoeker. Zijn droom is een GGZ waarin ruimte is voor een variatie aan verklaringsmodellen en bottom-up georganiseerde experimenten in co-creatie met mensen met doorleefde ervaring.

 

Terug naar het programma

Dr. Anne Buunk

Dr. Anne Buunk is klinisch neuropsycholoog en postdoctoraal onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ze is tevens werkzaam als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2019 promoveerde ze aan deze universiteit op het proefschrift The impact of the invisible: Cognitive deficits, behavioral changes, and fatigue after subarachnoid hemorrhage. Haar onderzoek richt zich op de gevolgen van hersenschade, zoals een hersenbloeding of (de behandeling van) een hersentumor, voor cognitie en gedrag. Sinds 2020 is Anne voorzitter van de sectie Neuropsychologie van het NIP.

Dr. Nils Duits

Dr. Nils Duits is forensisch (kinder- en jeugd) psychiater. Hij is rapporteur pro Justitia voor volwassenen en jongeren en gepromoveerd op de kwaliteit van het onderzoek pro Justitia.

Vanaf 2013 ontwikkelde hij de Europese Database van veroordeelde terroristen en is hij medeauteur en trainer van de VERA-2R, het risico instrument voor gewelddadig extremisme. Hij publiceerde meerdere artikelen en is copromotor van twee promovendi op het onderwerp terrorisme.

Drs. Michelle de Groot

Tijdens mijn opleiding tot klinisch psycholoog ben ik gegrepen door de kracht van gendervariante personen. Zowel in mijn managementopdracht als in mijn wetenschappelijk onderzoek heb ik mij op dit thema gericht.

Ik ben Michelle de Groot, klinisch psycholoog bij Youz kinder- en jeugdpsychiatrie van de Parnassia Groep, cisgender vrouw, met een voorgeschiedenis waarin ik zoekende ben geweest naar mijn eigen positie en identiteit. De kracht die het vraagt om je kwetsbaar op te durven stellen zodat je je genderidentiteit durft te onderzoeken vanuit de relatie met anderen, binnen een context waarin dit zelden vanzelfsprekend is, vind ik bewonderingswaardig. Ik hoop met deze parallelsessie mijn bewondering te delen, met als doel dat gendervariantie een geïntegreerd onderdeel kan worden in het psychodiagnostiekproces dat wij in de GGZ met onze cliënten en diens gezinnen aangaan.

Terug naar het programma