NIP

EuroPsy

EuroPsy (Europees certificaat in de psychologie) is een Europese certificering voor psychologen. Het certificaat is interessant als je in een internationale werkomgeving en/of in een ander Europees land werkt of wil werken. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je het EuroPsy certificaat aanvragen. De Nationale Toekennings Commissie (National Awarding Commitee (NAC)) beoordeelt de aanvraag. Het EuroPsy-certificaat en de inschrijving in het EuroPsy register is zeven jaar geldig. Na deze periode kun je een herregistratieverzoek indienen voor verlenging.

Wat houdt EuroPsy in?

EuroPsy is ontwikkeld door de European Federation of Psychologists Associations (EFPA). Met dit certificaat en de gezamenlijke richtlijnen voor vakbekwaamheid, zorgt EFPA met EuroPsy voor een Europese kwaliteitsstandaard voor psychologen die werken met cliënten. Het EuroPsy Register helpt mensen bij het vinden van een gekwalificeerde psycholoog in een bepaald werkveld. Dit Europese certificeringssysteem stimuleert de erkenning van het psychologievak in Europa.

Heb je het basis EuroPsy-certificaat? Dan draag je de titel ‘geregistreerd EuroPsy-psycholoog’. Je staat in het online EuroPsy Register. Het aanvragen van specialistische certificaten (bijvoorbeeld voor specialisaties als psychotherapie, arbeids- en organisatiepsychologie of onderwijspsychologie) is in Nederland nog niet mogelijk.

Registratie-eisen EuroPsy

Zie ook het EuroPsy reglement. De vertaling van dit reglement kun je opvragen bij registraties@psynip.nl.

Hoe werkt het aanvraagtraject?

Voor het indienen van een EuroPsy-aanvraag doorloop je de volgende stappen:

  1. Je meldt je aan in PE-online. Kies voor EuroPsy. Ben je niet lid van het NIP dan kun je inloggegevens voor PE-online aanvragen.
  2. Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
  3. Als je dossier compleet is dien je het in. De NAC Nederland beoordeelt je dossier. Tip: log regelmatig in op PE-online of er vragen of berichten over je ingediende dossier zijn.
  4. Bij een positieve beoordeling word je ingeschreven in het EuroPsy-register en ontvang je een certificaat van de EFPA.

Wijzigingen, bijvoorbeeld in werkadres, stuur je naar registraties@psynip.nl met een wijzigingsverzoek.

Aanvragen

Aanmelden kan door in te loggen in Mijn NIP.

Kosten

Aan het aanvragen van een EuroPsy certificaat zijn kosten verbonden.

Vacatures National Awarding Committee (NAC)

Vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van psychologen? En lijkt het je interessant om kennis te maken met een Europees keurmerk voor psychologen? Dan is deze commissie misschien interessant voor je. Het NIP zoekt per direct enthousiaste kandidaten, waaronder een voorzitter, voor de NAC.