NIP

Home Nieuwskamer Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel over werving en selectie

Geschreven op:

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel over werving en selectie

De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het wetsvoorstel ‘toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ bij sollicitanten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met het voorstel. Het wetsvoorstel is onderdeel van een breder plan om arbeidsmarktdiscriminatie aan te pakken. Wij hebben in de loop van het proces geregeld input geleverd voor het wetsvoorstel. We hebben bijvoorbeeld gereageerd op de consultatie voor het wetsvoorstel.

Verplicht voor psychologen werving en selectie

Het wetsvoorstel verplicht werkgevers en intermediairs (inclusief psychologen die actief zijn in de werving en selectie) om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij werving en selectie van werknemers. Werkgevers met 25 of meer werknemers moeten deze werkwijze schriftelijk vastleggen.

Bij externe arbeidskrachten

Bij het extern inhuren van arbeidskrachten moet een werkgever ook nagaan of deze verplichting wordt nageleefd. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet erop toe dat werkgevers een dergelijke werkwijze hebben. Als die ontbreekt, kan de Inspectie daarvoor een boete opleggen, die vervolgens ook openbaar wordt gemaakt. Het doel is om werkgevers bewuster te maken van arbeidsmarktdiscriminatie.

Hoe nu verder?

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer waar deze behandeld zal worden. Als zowel de Tweede én Eerste Kamer het wetsvoorstel hebben aangenomen dan ondertekenen de Koning en de minister de wettekst. De wet wordt dan gepubliceerd in het Staatsblad en werkgevers krijgen dan nog 9 maanden de tijd om de wet uit te voeren.