Psychologen werken samen aan uniek onderzoek klimaatbeleid
Bijzondere call ‘Gedragsinzichten voor Klimaatbeleid’
Begin 2024 verscheen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de call ‘Gedragsinzichten voor Klimaatbeleid’. Direct bij het begin waren er al psychologen betrokken bij deze call. Lisa de Kok en Sarocha Chootipongchaivat zijn beide psycholoog en werken als programmamedewerker bij wetenschapsfinancier NWO. Zij leggen uit wat deze call bijzonder maakt; “Dit is een bijzondere samenwerking tussen vijf verschillende ministeries die samen hun behoefte voor handelingsperspectieven kenbaar hebben gemaakt om de effectiviteit van klimaatbeleid te verbeteren.”
Ze vullen aan; “Een ander uniek element is dat het een programma is waarbij de ministeries samen met onderzoekers aan de slag gaan om het project zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de beleidscontext. NWO vervult hierin een verbindende rol door wetenschappelijke kennis en maatschappelijke vraagstukken samen te brengen, zodat vernieuwende inzichten op een effectieve manier bijdragen aan een toekomstbestendig beleid.”
2,9 miljoen toegekend voor het onderzoeksproject
Er waren zo’n 15 initiatieven ingediend. Inmiddels is 2,9 miljoen toegekend voor het onderzoeksproject ‘ChangeAble’. Doel van het onderzoek is het klimaatbeleid van de ministeries effectiever en beter uitvoerbaar te maken. Daarbij wordt uitdrukkelijk gekeken naar menselijk gedrag. Menselijk gedrag speelt immers een cruciale rol bij klimaatverandering.
Reint-Jan Renes, lector Psychologie voor een duurzame stad aan de Hogeschool van Amsterdam is één van de co-leads bij dit project. Ook is hij lid van de expertgroep klimaat- en gedragsverandering van het NIP. Hij geeft aan over dit project; “Gedragsverandering is een cruciale sleutel tot klimaatoplossingen, maar alleen als wetenschap en praktijk elkaar versterken. Met dit project willen we deze kloof overbruggen en inzichten uit de gedragswetenschap samen met de praktijk direct vertalen naar impactvolle acties en beleid.”
Intensieve samenwerking op vijf beleidsterreinen
Zes universiteiten (TU/e, UvA, RUG, RU, UT, WUR), drie hogescholen (HvA, THUAS, HAS), TNO en zeven maatschappelijke organisaties (Natuur en Milieu, MVO Nederland, Milieu Centraal, Stichting Klimaatpsychologie, Behavioural Insights Nederland, Nationaal Klimaat Platform, HIER) zullen voor dit onderzoek samenwerken. Er staan vijf beleidsterreinen centraal in het onderzoek:
- De verduurzaming van de gebouwde omgeving;
- De verduurzaming van het midden- en kleinbedrijf (mkb);
- Circulaire economie – consuminderen & gedragingen hoog op de R-ladder;
- Duurzame landbouw en landgebruik, en het voedselsysteem;
- Financieel en fiscaal klimaatbeleid.