NIP

Home Nieuwskamer NIP participeert in DESTRESS: nieuw grootschalig onderzoek om stress bij werkenden sneller te kunnen signaleren

Geschreven op:

NIP participeert in DESTRESS: nieuw grootschalig onderzoek om stress bij werkenden sneller te kunnen signaleren

Op 12 september 2024 trapte het Amsterdam UMC, samen met alle betrokken partners, het innovatieve project DESTRESS feestelijk af. Dit project richt zich op het vroegtijdig herkennen van stress bij werkenden. De sectie A&O van het NIP is vanuit de werkgroep Arbeid & Gezondheid betrokken. Psychologen die werkzaam zijn op het terrein van arbeid en gezondheid worden op korte termijn uitgenodigd om met hun expertise en vanuit hun werkpraktijk bij te dragen.

Werkend Nederland gezonder en veerkrachtiger

Stress op de werkvloer kan veroorzaakt worden door zaken die spelen op het werk of in de privésituatie. Het kenbaar maken en bespreken van stressklachten is echter niet altijd vanzelfsprekend. Het gevolg is dat oplopende stress vaak te laat wordt opgemerkt met als gevolg dat mensen soms langdurig uitvallen. Daarom worden binnen DESTRESS betrouwbare stresssignalen met bijvoorbeeld wearables gemeten en worden factoren die stress veroorzaken in kaart gebracht, zowel in de privésituatie als in het werk en de werkomgeving.

“Deze combinatie van signalen en factoren worden vervolgens met een app op basis van kunstmatige intelligentie (AI) op een ethisch verantwoorde en veilige manier teruggekoppeld,” vertelt Noortje Wiezer van kennisinstituut TNO: “Zo versterken we de dialoog tussen werknemers en werkgevers, waar nodig ondersteund door arboprofessionals. Daardoor krijgt stress geen kans om te escaleren en dragen we bij aan een gezonder en veerkrachtiger werkend Nederland.”

Samenwerking tussen wetenschap en praktijk

DESTRESS wordt de komende 8 jaar uitgevoerd door een multidisciplinair publiek-privaat consortium en wordt gefinancierd door NWO. Onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen werken samen met werkgevers, vakbonden, ministeries en beroepsverenigingen aan het meten van stresssignalen en het ontwikkelen van de applicatie. Ook arbodiensten spelen een cruciale rol binnen het project, zowel in het verzamelen van data als in de implementatie van de toepassing.

Samen werken aan een verandering in Nederland

Op 12 september kwamen alle partners van het DESTRESS-consortium voor het eerst bij elkaar in het Volkshotel in Amsterdam om een feestelijke en vliegende start te maken.

“In de samenwerking kunnen de partners optimaal profiteren van elkaars expertise. Of het nou gaat om het bepalen wat ethisch verantwoord is en juridisch mag, of het meten van stressoren bij organisaties en medewerkers”, aldus Vinkers.

Wat doet het NIP?

De sectie A&O van het NIP is betrokken bij alle fasen van het project, van het formuleren van voorwaarden en ethische afwegingen voor gebruik van de app, tot de identificatie van stressoren in de werkomgeving en in het individu en het testen van de methode. De sectie ziet veel kansen in de methode voor psychologen die werken op het terrein van Arbeid & Gezondheid.

De preventieve insteek, waarbij vroege signalering moet leiden tot een tijdig gesprek om erger te voorkomen, in combinatie met de aandacht voor stressoren in de werkomgeving, sluit nauw aan bij hun werkwijze. Naast de actieve leden die nu al bij betrokken zijn bij het project, nodigt de sectie leden die vanuit hun kennis en werkpraktijk ook willen bijdragen van harte uit. Binnenkort volgt daarover meer informatie.

Kijken en luisteren

In deze animatie wordt het project op een toegankelijke manier toegelicht. Om DESTRESS voor het grote publiek bekend te maken, zijn tijdens de lancering ook podcasts opgenomen. In de eerste aflevering van de podcast bespreken Christiaan Vinkers, Jurriaan Penders (directeur medische zaken bij HumanTotalCare) en Karen Nieuwenhuijsen (onderzoeker en universitair hoofddocent bij de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC) de stelling in hoeverre DESTRESS ervoor zorgt dat in de toekomst stress op de werkvloer niet meer voorkomt.