NIP

Home Nieuwskamer NIP onderschrijft Europees Manifest voor Mentale Gezondheid

Geschreven op:

NIP onderschrijft Europees Manifest voor Mentale Gezondheid

De Europese Federatie van Verenigingen van Psychologie (EFPA), waar het NIP lid van is, roept het Europees Parlement op om prioriteit te geven aan mentale gezondheid en te komen tot een geïntegreerde EU-strategie om de mentale gezondheid te bevorderen. In de Europese Week van de Mentale Gezondheid (13 tot 19 mei 2024) vertellen we er graag meer over.

Noodzaak tot actie mentale gezondheid

De noodzaak om actief meer aandacht en middelen te besteden aan het beschermen en bevorderen van de mentale gezondheid is belangrijk. De impact van de coronapandemie, de huidige oorlog in Oekraïne, de kosten van levensonderhoud en de bezorgdheid over de gevolgen van de klimaatverandering onderstrepen het belang van een goede mentale gezondheid en de dringende behoefte aan actie. Ook de EU-instellingen erkennen de noodzaak van actie op het gebied van mentale gezondheid.

Samen beter: co-creëeren van de toekomst van mentale gezondheid

Samenwerking is dit jaar het thema van  de Europese Week van Mentale Gezondheid. Vele organisaties geven deze week gezamenlijk extra aandacht aan mentale gezondheid. Ook het NIP en de EFPA trekken hierin samen op.

Zeven actiepijlers

Er zijn zeven actiepijlers benoemd in het manifest van de EFPA:

  1. Mental health in all policies. Een focus op mentale gezondheid moet deel uitmaken van al het EU-beleid. Immers, mentale gezondheid speelt niet alleen in het zorgdomein. Ook bij zaken als financieel beleid (financiële stress), klimaatbeleid (omgeving die bijdraagt aan mentale gezondheid) en onderwijs (psychologische educatie) is mentale gezondheid verweven met het beleid en is er een wisselwerking.
  2. Mentale gezondheid moet een kernonderdeel zijn van een reactie op maatschappelijke crises.
  3. Gemeenschapsgerichte mentale gezondheid. De oproep van de WHO voor meer gemeenschapsgerichte mentale gezondheid moet ondersteund worden.
  4. Mentale gezondheid op het werk moet prioriteit krijgen.
  5. Er is inzet nodig voor ondersteuningsprogramma’s in verband met de impact van klimaatverandering op mentale gezondheid.
  6. De opleiding van beoefenaars van geestelijke gezondheidszorg moet onder andere gebaseerd zijn op een erkende norm en naar behoren gefinancierd worden.
  7. Burgers moeten als partners worden betrokken en moeten gelijke toegang hebben tot passende geestelijke gezondheidszorg van hoge kwaliteit.

NIP inzet

Het NIP maakt zich ook sterk voor deze punten. Zo heeft het NIP ook bij de kabinetsformatie en eerdere verkiezingen opgeroepen tot mental health in all policies. Door de sectie Arbeid & Organisatie van het NIP zijn papers opgesteld over bijvoorbeeld de aanpak van burn-out klachten en het bevorderen van bevorderen van psychologische veiligheid in organisaties. Vanuit de expertgroep klimaat- en gedragsverandering wordt vanuit de psychologie gewerkt aan klimaatvraagstukken. Ook zet het NIP zich in voor de kwaliteit van het vak en de opleiding van psychologen.

Europese verkiezingen

Aanleiding voor het manifest zijn de Europese Verkiezingen die in Nederland plaatsvinden op 6 juni. Dit jaar kiest Nederland 31 Europarlementariërs. Dat zijn er meer dan in 2019. Dat komt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en doordat de Nederlandse bevolking is gegroeid.