NIP

Home Nieuwskamer Belastingdienst akkoord met nieuwe zzp-modelovereenkomsten

Geschreven op:

Belastingdienst akkoord met nieuwe zzp-modelovereenkomsten

De Belastingdienst is akkoord met nieuwe zzp-modelovereenkomsten voor gz-psychologen, specialisten en psychotherapeuten.

Sinds de inwerkingtreding van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in 2016 kunnen opdrachtgever en zzp’er op basis van een door de Belastingdienst positief beoordeelde modelovereenkomst ‘buiten dienstbetrekking’ werken. Daarmee wordt vooraf duidelijk dat de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen. Op 2 februari van dit jaar gaf de Belastingdienst zijn positieve oordeel over de nieuwe, geactualiseerde modelovereenkomsten voor gz-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro-)psychologen. Deze zijn opgesteld en voorgelegd door NIP en LVVP in samenwerking met P3NL en VvAA.

Beschikbaarheid overeenkomsten

De twee nieuwe modelovereenkomsten zijn beschikbaar via belastingdienst.nl. Het gaat om de:

Beperkte aanpassingen in overeenkomsten

Het belangrijkste verschil met de vorige overeenkomsten is een verdere beperking van de mogelijkheden van de zzp’er om patiënten of personeel van de (voormalige) opdrachtgever te werven. Daarnaast wordt ook van de zzp’er verlangd dat hij zich aan de nieuwe Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) houdt. Bij lopende samenwerkingen met een beperkte resterende looptijd, is het niet strikt noodzakelijk een nieuwe overeenkomst te sluiten.

Minicollege ‘Zzp’er in de zorg in tien minuten’

Wil je alles weten over het werken met of als een zzp’er? Bekijk het online VvAA-minicollege en veel meer via vvaa.nl/zzp.

Gratis juridische ondersteuning

Ben je lid van het NIP, dan kun je naast de algemene voordelen van het lidmaatschap rekenen op extra voordelen. Je kunt o.a. gratis gebruikmaken van de juridische ondersteuning van de VvAA en voordelig verzekeringen afsluiten.