NIP

Home Nieuwskamer Laatste info over vermelden van DSM en GB GGZ op factuur per 1 jan 2025

Geschreven op:

Laatste informatie over het vermelden van DSM gegevens en GB GGZ profielen op de factuur per 1 januari 2025

Gisteren hebben we onze leden via onze nieuwsbrief geadviseerd de declaraties na 31/12/2024 aan te houden (geen declaraties indienen na 1 januari 2025) vanwege de juridische risico’s die eraan kleven. Ook hebben we toen aangegeven de website in de gaten te houden in verband met te verwachten nieuwe ontwikkelingen.

Update 8 januari 2025

Op dinsdag 7 januari was er een spoedoverleg op het ministerie met veldpartijen, waaronder het NIP. Onze indruk is dat iedereen is doordrongen van het feit dat snel tot een oplossing gekomen moet worden. De verwachting is dan ook dat dat in januari (in concept) het geval gaat zijn. Tot die tijd blijft ons advies ongewijzigd om vanwege de juridische risico’s die kleven aan het aanleveren van de gegevens zonder een wettelijke basis, declaraties per 1 januari 2025 niet in te dienen.

Inmiddels heeft VWS inderdaad een kamerbrief gepubliceerd over dit onderwerp. Hierin staat aangegeven dat VWS zo spoedig mogelijk een ministeriele regeling gaat maken welke zij ook gaan voorleggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit betekent dat vanaf dat moment alsnog aan de noodzaak tot een wettelijke grondslag wordt voldaan. Daarnaast maakt de NZa t.b.v. de patiënt één gezamenlijke privacyverklaring (opt-out) voor zowel gegevens t.b.v. zorgvraagtypering en van de DSM-gegevens en de GB GGZ profielen. Let wel: de huidige privacyverklaring van de NZa gaat vanaf 1 januari 2025 alleen nog over de zorgvraagtypering en niet meer over de DSM-hoofdgroep dan wel het GB GGZ profiel.

Het maken van een dergelijke ministeriele regeling vergt echter tijd. We verwachten dat deze regeling in het voorjaar 2025 gereed zal zijn en geldig is  tot en met 2027. Daarom blijft ons advies voorlopig van kracht: houdt de declaraties aan vanaf 1 januari 2025.

Wij realiseren ons dat dit grote gevolgen heeft voor (vrijgevestigde) zorgaanbieders. Er kunnen immers liquiditeitsproblemen ontstaan. VWS heeft de veldpartijen gevraagd om bij fricties in de dagelijkse praktijk in de periode tot aan het moment van vaststelling van de regeling gezamenlijk een praktische oplossing  te zoeken.

Voor de tussenliggende periode kun je je, in geval van liquiditeitsknelpunten, wenden tot individuele zorgverzekeraars. Aangegeven wordt dat individuele afspraken mogelijk zijn. In januari volgt zo spoedig meer nieuws hierover.

Achtergrond

Op landelijk niveau is de afgelopen periode veel overleg gevoerd of de aanleververplichting moet blijven bestaan en zo ja, op basis van welke gronden.

De NZa heeft geconstateerd dat zij per 2025 geen juridische basis heeft om de DSM hoofdgroep en de GB GGZ profielen te blijven uitvragen. De verplichting om de DSM hoofdgroep of de GB GGZ profielen op de factuur te vermelden verdwijnt per 1 januari 2025 uit de NZa regelgeving.

Hoewel de DSM hoofdgroep en de GB GGZ profielen niet meer nodig zijn voor de bekostiging, worden deze gegevens op dit moment ook gebruikt voor andere relevante doelen zoals de risicoverevening, wachtlijstinformatie en de rechtmatigheidscontroles.

VWS stelt, mede op basis van het advies van de landsadvocaat, dat de grondslag voor de registratie‐ en aanleververplichting van onder andere de DSM en de GB GGZ profielen volgen uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). En dat om deze reden de gegevens nog steeds aangeleverd kunnen worden door de zorgaanbieders. Veldpartijen, waaronder het NIP, dringen al geruime tijd aan op meer helderheid en hebben, mede op basis van ingewonnen juridisch advies, aangegeven deze grondslag te betwisten. Wij hebben VWS dan ook verzocht een regeling op te stellen zodat er weer een grondslag bestaat om de gegevens te noteren. Ook hebben wij verzocht om zo snel mogelijk de privacyverklaring te kunnen gebruiken en hebben wij aandacht gevraagd voor de liquiditeitsproblemen die kunnen ontstaan bij het niet kunnen declararen van de geleverde zorg.

In haar laatste brief zegt VWS toe een ministeriele regeling te treffen, Hierdoor is sprake van de door veldpartijen gewenste juridische grondslag. Voor de tussenliggende periode kunnen zorgaanbieders, in geval van liquiditeitsproblemen, met individuele zorgverzekeraars in gesprek. ZN is hierover bestuurlijk al met branches en zorgverzekeraars in gesprek.