Hulpmiddelen en tips voor beleid & werkwijze ‘gelijke kansen bij werving en selectie’
Er ligt een wetsvoorstel ‘Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ bij de Tweede Kamer. Deze wet heeft als doel arbeidsdiscriminatie te voorkomen, zodat ieder gelijke kansen krijgt. In voorbereiding op deze wet kun je als werkgever of HR-medewerker het werving- en selectiebeleid van jouw organisatie al tegen het licht houden. Gebruik daarbij deze hulpmiddelen.
Checklist Arbeidsdiscriminatie
De Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) heeft een Checklist Arbeidsdiscriminatie voor werkgevers ontwikkeld. Daarmee kunnen risico’s op discriminatie in het recruitmentproces in kaart worden gebracht. Ook staan er tips in hoe de risico’s te voorkomen. Hierbij wordt ingegaan op de verschillende fasen in het werving- en selectieproces:
- werving
- screening
- interview
- selectie.
In de checklist staat ook het advies om binnen de organisatie te bespreken of de gebruikte tests beoordeeld zijn door de COTAN, de Commissie Testaangelegenheden Nederland van het NIP.
Werving en selectiegids
Het College voor de Rechten van de Mens heeft een Werving en selectiegids opgezet. Die helpt te bepalen welke eisen aan een sollicitant gesteld mogen worden. Bijvoorbeeld: mag je een molisma vragen haar hoofddoek af te doen? En welke discriminatiethema’s zijn er?
Kennisdocument Divers werven en selecteren
Diversiteit in bedrijf heeft een Kennisdocument Werven en selecteren dat ingaat op de vraag welke stappen bedrijven kunnen zetten om meer diversiteitsbewust en -bestendig te werven en selecteren. Waar vind je divers talent en hoe zorg je ervoor dat zij voor jouw organisatie kiezen? Naomi Ellemers, sociaal-psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, adviseert in het kennisdocument een ‘check’ te doen voor en na een sollicitatiegesprek of beoordeling; “Vooraf kijk je nog een keer naar je eigen criteria: wat zoek ik en waarom? Achteraf controleer je of je echt hebt geoordeeld op feitelijke zaken als prestaties en diploma’s en niet op eigen gevoel. Een simpele methode én effectief.”