NIP

Home Webinar – De effecten van psychotherapie bij depressie 

Webinar – De effecten van psychotherapie bij depressie 

Online

Op dinsdag 12 december van 16.00 tot 17.00 uur organiseren RINO Groep, het NIP en RINO Zuid een webinar over de effecten van psychotherapie bij depressie. 50 jaar onderzoek naar de effecten van psychotherapie bij depressie: Wat heeft het opgeleverd?

Dit webinar komt voort uit de Vraag van de Week, een initiatief van Prof. dr. Bas van Alphen, waarbij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek centraal staat. Met de Vraag van de Week en deze webinars dagen wij jou als professional uit om je kritische, wetenschappelijke blik aan te scherpen en je kennis actueel te houden. Niet als doel op zich, maar vanuit de gedachte dat een kritische, wetenschappelijke attitude bijdraagt aan goede zorg.

Prof. dr. Pim Cuijpers neemt je mee in zijn onderzoek (zie hieronder) met een introductie door Prof. dr. Bas van Alphen.

Onderzoek Prof. dr. Pim Cuijpers

In de afgelopen 50 jaar zijn er bijna 1.000 gerandomiseerde trials uitgevoerd naar de effecten van psychologische behandeling van depressie. In dit webinar geeft Prof. dr. Pim Cuijpers een overzicht van de resultaten van deze trials op basis van een groot project waarin al deze trials zijn verzameld. Hij gaat onder andere in op:

  • de effecten van de diverse beschikbare therapieën
  • de effecten bij de verschillende leeftijdsgroepen en de specifieke doelgroepen
  • de effecten van de verschillende ‘formats’ waarin de behandelingen toegepast kunnen worden
  • de vergelijkingen met medicatie en gecombineerde behandelingen
  • en wat er bekend is over predictoren van de uitkomst

Cuijpers vertelt dat evidence-based behandelen niet altijd wil zeggen dat patiënten erdoor opknappen. In feite is het vaak een minderheid die opknapt door een eerste evidence-based therapie. Hoe zit het met de effectiviteit van nieuwe therapieën ten opzichte van de reeds bestaande? In welke behandelingenmethodieken en bij welke specifieke doelgroepen hebben wetenschappelijke ontwikkeling volgens Cuijpers de grootste toegevoegde waarde?

Dat en meer tijdens dit inspirerende webinar, waar we je graag voor uitnodigen!

Spreker

Prof. dr. Pim Cuijpers is emeritus hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het WHO Collaborating Centre for Research and Dissemination of Psychological Interventions. Daarnaast is hij editor-in-chief van het journal of consulting and clinical psychologie.

 

 

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor het webinar. Je ontvangt vervolgens een week vantevoren een e-mail met een link naar de Zoomsessie.
Deelname is gratis. Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP en FGzPt.

RINO Premium

Dit webinar wordt gehost door RINO Premium. Als lid van RINO Premium krijg je handvatten om je wetenschappelijke attitude te versterken en de kloof tussen wetenschap en praktijk te verkleinen. Zo krijg je toegang tot diverse podcasts en kun je kosteloos deelnemen aan interessante webinars, lezingen of masterclasses. Lees meer.