NIP

Home Uitreiking en presentatie scriptieprijs forensische psychologie

Uitreiking en presentatie scriptieprijs forensische psychologie

Online

De NIP sectie forensische psychologie heeft wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel staan. Jaarlijks wordt daarom de scriptieprijs uitgereikt aan een psychologiestudent die een masterscriptie heeft geschreven over een onderwerp binnen de forensische psychologie.

13 december werd de winnaar bekend gemaakt van de scriptieprijs 2024: Esmeé Feijen met haar scriptie The Mediating Role of Identity in a Relationship Between Childhood Trauma and Criminal Behavior.

In haar scriptie benadrukt Esmeé het belang van het stimuleren van een gezonde identiteitsontwikkeling bij adolescenten om het risico op crimineel gedrag te verminderen en moedigt ze aan om meer onderzoek te doen naar dit onderwerp om de relatie tussen jeugdtrauma, identiteit en crimineel gedrag verder te verklaren.

De jury prees de scriptie o.a. om de relevantie voor zowel de forensische praktijk als de maatschappij en om de heldere, goed gestructureerde schrijfstijl.
Klik hier voor een korte samenvatting van het onderzoek.

Tijdens dit webinar op 18 februari van 19.30 tot 20.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Daarnaast krijgt Esmeé Feijen het podium om haar onderzoek te presenteren.

Meld je direct aan.

Datum en tijd

Dinsdag 18 februari van 19.30 tot 20.30 uur, online

Aanmelden

Deelname aan dit webinar is gratis. Meld je aan via onderstaande link. Enkele dagen voorafgaand aan het webinar ontvang je de deelnamelink.

The Mediating Role of Identity in a Relationship Between Childhood Trauma and Criminal Behavior

scriptieonderzoek door Esmée Feijen

In deze scriptie wordt de relatie onderzocht tussen jeugdtrauma en crimineel gedrag. Om deze relatie verder te begrijpen, is er gekeken naar de invloed van de drie SCIM identiteitsschalen: geconsolideerde identiteit, verstoorde identiteit, en gebrek aan identiteit.

Uit de resultaten bleek gebrek aan identiteit als enige van de drie schalen geassocieerd te zijn met de vertoning van crimineel gedrag. Gebrek aan identiteit bleek tevens de enige mediator te zijn in de relatie tussen jeugdtrauma en crimineel gedrag; wanneer iemand trauma ervaart in de kindertijd, is er meer kans op het vertonen van gevoelens van leegte, wat weer kan leiden tot het laten zien van crimineel gedrag. Verklaringen voor het niet vinden van significante resultaten voor de invloed van geconsolideerde identiteit en verstoorde identiteit zijn te vinden in de complexiteit van identiteitsontwikkeling, het belang van andere variabelen (bijv. identiteitsangst en zelfcontrole), de substantiële invloed van jeugdtrauma, en de ernst van de verstoring in identiteitsfunctioneren bij gebrek aan identiteit.

Dit onderzoek benadrukt het belang van het stimuleren van een gezonde identiteitsontwikkeling bij adolescenten, ongeacht hun blootstelling aan jeugdtrauma, om het risico op crimineel gedrag te verminderen en moedigt het aan om meer onderzoek uit te voeren naar dit onderwerp om de relatie tussen jeugdtrauma, identiteit en crimineel gedrag verder te verklaren.