Studieavond – Diversiteit in ouderschap
OnlineDe sectie Jeugd – Het Jonge Kind organiseert in 2023 weer een reeks studieavonden voor professionals die werken met het jonge kind. Het thema dit jaar is: de port of entry, een goede analyse als start van je behandeling. We onderzoeken met verschillende specialisten, vanuit zowel de recente wetenschappelijke kennis als de ervaring in de klinische praktijk, welke port of entry zij belangrijk vinden om onder de aandacht te brengen. Het doel is de jonge-kind-specialisten te inspireren bij het maken van hun analyse bij de start van de behandeling van jonge kinderen en de gezinnen.
De derde studieavond staat in het teken van ‘diversiteit in ouderschap’. Steeds meer kinderen groeien op in andere gezinsvormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor, een homostel dat een co-ouderschap aangaat met een single vrouw, of een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen. Welk effect heeft dit op de ontwikkeling van het jonge kind? En hoe kunnen zorgprofessionals hier in hun begeleiding en behandeling rekening mee houden?
Henny Bos zal de laatste wetenschappelijke inzichten op dit gebied met ons delen. Zo gaat ze in op hoe het met deze gezinnen gaat, welke ervaringen zij hebben als het gaat om negatieve opmerkingen en hoe zij hier mee kunnen omgaan.
Sara Coster zal aan de hand van praktijkvoorbeelden en anekdotes ingaan op de rol van professionals in de begeleiding van deze gezinnen. Zo zal ze stilstaan bij de vooroordelen die professionals zelf kunnen hebben en juridische zaken die in de hulpverlening langs kunnen komen (bijvoorbeeld gezag, etc.). Daarnaast deelt ze praktische tips en tricks over communicatie met deze ouders.
Sprekers
Prof. dr. Henny Bos is hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op kinderontwikkeling in non-traditionele gezinnen, zoals geplande homoseksuele gezinnen en samengestelde gezinnen. Zo is ze is co-onderzoeker van de Amerikaanse National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), de langstlopende studie naar lesbische moeders die in de jaren tachtig via donorinseminatie een kind kregen. Ze heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan in verschillende peer-reviewed tijdschriften, onder meer in New England Journal of Medicine, Journal of Sex Research, Journal of Health Psychology en Pediatrics. Ze is tevens lid van de redactieraad van verschillende vaktijdschriften, waaronder Journal of Lesbian Studies en Journal of GLBT Family Studies.
Sara Coster is kinderwenscoach/counselor Andere Gezinsvormen. Ze helpt aanstaande ouders verder op het pad van hun kinderwens, middels gesprekken, tips, informatie, workshops en ervaringen van anderen. Ze is ook bestuurslid bij Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor regenboog/roze ouderschap). Daarnaast geeft Sara regelmatig nascholingen aan zorgprofessionals over andere gezinsvormen. Bijvoorbeeld aan verloskundigen, kraamverzorgenden, verpleegkundigen, artsen en uitvaartleiders. Sara beschrijft in haar roman ‘De wens en de vaders’ haar eigen ervaringen als heterovrouw die een co-ouderschap aangaat met een homoseksueel stel.
Tijd
19.00 – 21.30 uur
Locatie
Online webinar
Prijzen
NIP leden gratis
NVO/DAIMH leden € 25
SPS-NIP leden gratis
Niet NIP-leden € 30
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor Kinder- en Jeugdpsychologen NIP, Orthopedagoog Generalist NVO.