NIP

Home A&O impactdag – Sociale veiligheid en professionele advisering

A&O impactdag – Sociale veiligheid en professionele advisering

Sociale veiligheid is een thema dat steeds meer aandacht krijgt in beleid en organisatie, mede ingegeven door allerlei recente en in de media breed uitgelichte incidenten waarbij het ging om grensoverschrijdend (onveilig) gedrag. Denk aan The Voice, maar ook aan wat zich afspeelde bij D66 en VOLT. Soms betreft het seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar soms ook om stalken, pesten, beledigen en onder druk zetten.

Aanmelden is niet meer mogelijk

Sociale veiligheid wordt steeds belangrijker als thema vanuit een maatschappelijk perspectief, maar als A&O psycholoog werk je de hele dag met dit onderwerp, impliciet of expliciet. In gesprekken voel je dat er iets speelt, dat er iets niet op tafel komt, merk je dat bepaalde opmerkingen telkens gemaakt worden of dat er iets in de onderstroom gebeurt waar je niet helemaal de vinger op kunt leggen. Hoe komt het dat in sommige gesprekken alles op tafel komt en in andere gesprekken juist niet? Wat maakt dat je soms zelf de vrijheid voelt om open te zijn en soms niet? Ben je in staat te zeggen wat er gezegd moet worden, de diversiteit op tafel te leggen en het ongemak wat daarbij hoort te hanteren of voel je dat daar geen ruimte voor?

Sociale veiligheid verkennen als professioneel adviseur gaat over de invloed op je gesprekspartners en hun context maar gaat óók over het verkennen van de invloed die het heeft op jou. Na deze dag loop je weg met een breder perspectief, meer kennis maar ook praktische handvatten die je gelijk kunt toepassen.

Deze Impactdag wordt georganiseerd door de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) en de sectie A&O van het NIP.

 

Deze bijeenkomst is interessant voor alle psychologen!

Programma

9.30 ontvangst Leuk wanneer je op tijd bent: We starten direct met een interactieve kennismaking in het thema sociale veiligheid.
10.00 – 11.00 uur: Joost Kampen
11.00 – 11.15 uur: Pauze
11.15 – 12.15 uur: Boukje Keijzer
12.15 – 13.15 uur: Lunch
13.15 – 14.15 uur: Paneldiscussie
14.15 – 14.30 uur: Pauze
14.30 – 15.30 uur: Arnold Bakker
15.30 uur: Borrel

Voor zowel de psychologen als de organisatiekundigen is het programma erg interessant. We gaan niet alleen maar luisteren en kijken. Je wordt zelf ook uitgedaagd om aan de slag te gaan met opdrachten. Wat is sociale (on)veiligheid? Wat veroorzaak sociale (on)veiligheid, en ook onder welke omstandigheden? Hoe voorkom je sociale onveiligheid? De volgende sprekers praten je bij op deze dag.

Over de sprekers

Joost Kampen

Joost Kampen is veranderkundige en combineert praktijk en wetenschap. Hij promoveerde in 2011 bij prof. Léon de Caluwé op de theorie van de verwaarloosde organisatie. Joost gaat ons alvast een eerste inkijk geven van zijn nieuwe boek: Destructief Leiderschap. Het eerste Nederlandstalige overzichtswerk van de theorie en praktijk van destructief leiderschap als grondoorzaak van grensoverschrijdend gedrag en wanprestaties.

Boukje Keijzer

Dr. Boukje Keijzer is als adviseur en procesbegeleider al ruim 20 jaar actief in de publieke sector. Van oorsprong is Boukje communicatiewetenschapper en (gepromoveerd) sociaal psycholoog. Haar proefschrift (2002) had als titel Changing perspectives, een motto dat als rode draad door haar carrière loopt. Haar boek; Regels en de rek bieden een mooie aanvulling op ons thema van de dag. Er zijn regels die onveiligheid kunnen oproepen maar ook regels die beschutting bieden om onveiligheid uit de weg te gaan.

Arnold Bakker

Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en 1 van de meest invloedrijke psychologen ter wereld. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar positief organisatiegedrag (bijv., bevlogenheid, werkgeluk, prestaties), job design, burnout, en work-life balance. Als afsluiter van de dag gaat hij ons leren om te zorgen voor een goed werkende organisatie, vanuit de menselijke kant, via Job Crafting en Bevlogenheid.

Hierna zal er een panelgesprek zal plaatsvinden.

Samen verkennen Ooa en de sectie A&O van NIP de verbinding tussen sociale veiligheid en professionele advisering tijdens deze gezamenlijke georganiseerde conferentie.

Locatie

Antropia te Driebergen-Rijsenburg

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP & Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voor: 5 PE-punten voor het bijwonen van deze Impactdag

Kosten voor deze dag:
NIP-leden:                                                     € 50
niet NIP leden:                                               € 250
studenten SPS-NIP lid:                                  € 15
Startende psychologen NIP-lid:                     € 25

Let op: leden van OOA kunnen gratis deelnemen aan deze impactdag. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Organisatie: Sectie Arbeid & Organisatie
Datum: 22 september 2022
Locatie: Antropia – Driebergen

Aanmelden is niet meer mogelijk