SEP Netwerkborrel: Technologie en Gedrag – de toekomst van interactie!
Welkom in de boeiende wereld van technologie en gedrag! In een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, staan we voor spannende uitdagingen en mogelijkheden. Als gepassioneerde psychologen binnen de sociale en economische psychologie willen we je graag uitnodigen voor een inspirerende en interactieve netwerkborrel.
Tijdens dit evenement duiken we dieper in het intrigerende samenspel tussen technologie en menselijk gedrag. Ontdek hoe technologie onze handelingen, beslissingen en communicatie beïnvloedt, en welke psychologische mechanismen daarbij een rol spelen. We belichten niet alleen de fascinerende mogelijkheden, maar ook de ethische vraagstukken die ontstaan bij het toepassen van technologie.
Laat je inspireren door de impact van technologie op ons leven en werk. Ontmoet gelijkgestemde collega-psychologen en breid je netwerk uit! Na de presentaties en discussies is er alle ruimte om te netwerken en inspirerende contacten te leggen. Laat je enthousiasme de vrije loop en ontdek wat andere psychologen binnen ons werkveld te bieden hebben.
Programma
Naast netwerken bieden we tijdens deze borrel ook een inhoudelijk programma met drie sprekers.
Spreker 1 – Mischa Coster (Mediapsycholoog NIP)
Artificial Intelligence (AI) is tegenwoordig bijna dagelijks in het nieuws en veel professionals gebruiken het al actief in hun werkproces. We zien regelmatig verbazingwekkende berichten voorbijkomen: AI die uit zichzelf een nieuwe taal blijkt te hebben aangeleerd, AI die het artsenexamen met succes (en een hogere score dan de gemiddelde arts) aflegt, maar ook AI die ingezet wordt door criminelen om high quality phishing e-mails te maken of biometrische beveiliging te omzeilen. Tegelijkertijd is er zich naast deze specifieke toepassingen een onderliggend psychologisch effect aan het vormen dat voor de gebruiker, en daarmee voor de maatschappij, een groot gevaar oplevert. Namelijk, onze groeiende menselijke neiging om informatie en advies klakkeloos voor waar aan te nemen, vooral wanneer deze afkomstig zijn van zelflerende systemen op basis van big data en vaak ontwikkeld door bekende merken.
Mischa Coster zal ingaan op het fenomeen dat hij ‘De Trust Pandemic’ noemt. Aan de hand van reeds bekende en bewezen biases zal hij uitleggen hoe dit bijna blinde vertrouwen tot stand komt en waarom hij vindt dat deze neiging een eigen ‘bias’ verdient. Mischa zal ook zijn gedachten delen over hoe we dit risico kunnen verkleinen, zowel vanuit communicatief als technologisch oogpunt.
Spreker 2 – Hester Gersonius (Communicatiestrateeg en datingcolumnist)
Technologie heeft onze wereld drastisch veranderd, en dat geldt zeker ook voor de manier waarop we daten en relaties aangaan en onderhouden. De opkomst van datingapps en -websites heeft de zoektocht naar liefde veranderd. Mensen hebben bijvoorbeeld toegang tot een breder scala aan potentiële partners, waardoor ze gemakkelijker kunnen zoeken naar specifieke criteria die ze belangrijk vinden, zoals gedeelde interesses, levensstijlen of zelfs geografische locaties. Bovendien bieden datingapps en -websites de mogelijkheid om nieuwe sociale en culturele perspectieven te verkennen, en hebben ze de manier waarop mensen met elkaar in contact komen en communiceren veranderd, van swipen en chatten tot video’s en spraakberichten. Toch hebben deze ontwikkelingen ook een keerzijde en roepen ze belangrijke vragen op over wat deze revolutie betekent voor de wereld van ‘modern love’ en de dynamiek tussen mensen.”
Hester Gersonius deelt haar inzichten over de invloed van technologie op dating en relaties, en hoe deze veranderingen ons allemaal beïnvloeden. Ze biedt niet alleen inzichten in de universele thema’s waarmee mensen die daten te maken krijgen, maar deelt ook haar eigen ervaringen op dit gebied. Hester werpt een nieuw licht op de ‘modern-love’-scene en hoe deze zich ontwikkelt in onze gedigitaliseerde wereld.
Spreker 3 – Jan Willem de Graaf (Professor Brain & Technology, Saxion University of Applied Sciences)
In een wereld waar technologische vooruitgang een alomtegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, rijzen er steeds meer vragen over de impact ervan op onze samenleving en onze planeet. Technologie, in al haar glorie, heeft ons ongekende mogelijkheden geboden. Het heeft ons leven efficiënter gemaakt, ons verbonden met mensen over de hele wereld en ons in staat gesteld om onvoorstelbare problemen op te lossen. Maar het heeft ook schaduwzijden. Films over dreigende Apocalypsen onthullen dat technologie niet de oplossing is, maar ook de oorzaak van vele problemen. Bewegingen zoals Extinction Rebellion dagen ons uit om na te denken over ons vertrouwen in technologie, vooral in tijden van crisis. Is onze drang naar perfectie en vooruitgang altijd in het belang van onze planeet?
Jan Willem de Graaf zal dieper ingaan op de paradox van technologie en daagt ons uit om te reflecteren op ons vertrouwen in de technologische vooruitgang. Hij zal ons leren hoe we onze psychologische benadering van technologie kunnen heroverwegen en hoe we bewustere keuzes kunnen maken voor een duurzamere toekomst.
Praktische informatie
Wanneer: donderdag 12 oktober 2023
Hoe laat: 17:00 – 19:00 uur
Waar: NIP kantoor, Arthur van Schendelstraat 650 in Utrecht
Doelgroep
Op deze netwerkborrel zijn alle psychologen werkzaam binnen het werkveld sociale & economische psychologie en psychologiestudenten met interesse in deze richting van harte welkom. Je hoeft geen NIP-lid te zijn. Ben je geen psycholoog, maar wel werkzaam in ons werkveld? Dan ben je ook van harte welkom je aan te melden.
Let op: Deelname aan deze netwerkborrel is gratis. We maken echter wel kosten voor elke deelnemer, dus we vragen je om je pas aan te melden als je zeker bent van je komst.
Schrijf je vandaag nog in en maak deel uit van een inspirerende avond waarin we de grenzen van technologie en gedrag verkennen. Tot dan!
Aanmelden
Nog geen lid? Sluit je dan meteen bij ons aan, zodat we ons samen hard kunnen maken voor psychologen werkzaam in de sociale & economische psychologie!
Het NIP zit aan tafel bij de verschillende ministeries om de belangen van de sociaal en economisch psychologen te behartigen. Hoe groter de achterban van de sectie SEP, hoe meer we ons kunnen inzetten voor deze doelgroep. De sectie SEP is bezig met het ontwikkelen van ethische kaders, het verspreiden van kennis via onze expertgroep Klimaat & Gedragsverandering en het verbinden van de wetenschap met de praktijk. Ga naar onze word lid pagina. Meld je aan en profiteer meteen van de ledenkorting en andere ledenvoordelen.