NIP

Home Panelbijeenkomst – Herdenkingsjaar afschaffing trans-Atlantische slavernij

Panelbijeenkomst – Herdenkingsjaar afschaffing trans-Atlantische slavernij

Online

Psychologen, psychiaters en orthopedagogen verenigen zich om tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij gezamenlijk aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan, zowel in Nederland, in Suriname en op de Caribische eilanden. Op 1 juli 2023 start het herdenkingsjaar en wordt herdacht dat de trans-Atlantische slavernij in 1873 door Nederland werd afgeschaft. Op 22 juni is er in aanloop naar het herdenkingsjaar een panelbijeenkomst over de gevolgen van het traumatische slavernijverleden op Identiteit en het Zelf.

Het doel van de bijeenkomsten is om te komen tot erkenning en een breder begrip van het pijnlijke gedeelde verleden en een toenemend  bewustzijn bij psychologen, psychiaters en orthopedagogen van de invloed en reikwijdte van het slavernijverleden op individu en samenleving.

 

 

In de aanloop naar Keti Koti (1 juli) en Dia di Tula (17 augustus), organiseren de Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), het Netwerk Mensenrechten & Psychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een panel over de gevolgen van het traumatische slavernijverleden op Identiteit en het Zelf.

 

Over de sprekers

Prof. Dr. Manon Sanches, hoogleraar Anton de Kom Universiteit in Paramaribo.

Manon Sanches, orthopedagoog, (1965) promoveerde in 1997 aan de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland) aan de faculteit der Sociale Wetenschappen. Haar proefschrift was getiteld: De houding van jongeren van Marokkaanse, Surinaamse en Turkse afkomst ten opzichte van sociale grenzen. Sinds 2013 is zij verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, als richting coördinator van de studierichting Psychologie, zowel een bachelor als masterstudie.  Haar focus ligt op de ontwikkeling van jongeren, in het bijzonder van bescherming van het kind en jeugd in situaties van geweld. 23 februari 2022 heeft zij het ambt van hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychologie en Orthopedagogie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname aanvaard.  Van 2015-2021 is zij voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen geweest. Vanaf 2015 vicevoorzitter van STICRIS, een opvanghuis voor vrouwen en hun kinderen die vluchten voor geweld.

 

Inleiding door Dr. M. Sanches

De trans-Atlantische slavernij heeft een grote (negatieve) impact op de samenlevingen die er mee te maken hebben gehad, dit is onze gedeelde geschiedenis; Nederland, Caribisch Nederland en Suriname.  Een veel gebezigde term is doorwerking, doorwerking van trauma en de pijnlijke impact die nu nog spelen in de samenleving. Als gedragswetenschappers zowel in Nederland, Caribisch Nederland en Suriname is het belangrijk om hier aandacht aan te geven, in het belang van onze cliënten en in het belang van de beroepsuitoefening.  Dit herdenkingsjaar kan gezien worden als het beginpunt van het gesprek met elkaar, respectvol en eerlijk met als doel een betere professional te worden door processen en zaken onder ogen te zien in een ander perspectief in het belang van de client en de gedragswetenschapper.

 

Dr. Angela Roe

Angela E. Roe is een Nederlandse antropologe, schrijfster en filmmaakster van Curaçaos-Surinaamse komaf. In 2014 produceerde Roe Sombra di Kolò (De Schaduw van Kleur), een documentaire over rassenrelaties op Curaçao. Kort daarna behaalde Roe haar doctorale graad in Global and Sociocultural Studies aan Florida International University, met specialisaties in Culturele Antropologie, Comparitive Sociology en African Diaspora Studies. Momenteel is Angela Roe werkzaam aan de International Business faculteit aan de Haagse Hogeschool, waar ze coördinator is van de minor Sustainable Business. Hier past ze haar activistische antropologie toe op de thema’s diversiteit en inclusie, aangevuld met hoe het bedrijfsleven een rol speelt in verduurzaming en bestrijding van klimaatverandering.

 

Over Sombra di Koló

In de documentaire Sombra di Kolò (De Schaduw van Kleur) laten dertig Curaçaoënaars zien welke invloed huidskleur heeft op hun dagelijks leven.

In haar inleiding zal Roe vertellen hoe ze tot het thema van de documentaire is gekomen, en hoe haar eigen reis door haar identiteit verliep als kind van een Curaçaos-Surinaamse moeder en een Nederlandse vader van Joodse komaf.

 

Programma

Het panel vindt online plaats op donderdag 22 juni van 17.00 uur tot 18.30 uur (CET) / 12.00 uur tot 13.30 uur (UTC-3).

16.45                  Inloop

17.00                  Welkom door de initiatiefnemers

17.10                  Inleiding van Dr. Manon Sanches

17.30                  Inleiding op de documentaire door Dr. Angela Roe

17.35                  Vertoning van de documentaire Sombra di Koló

18.05                  Interactief gedeelte met de panelleden en de deelnemers

18.30                 Afsluiting

 

Terugkijken

De panelbijeenkomst is voor NIP leden na afloop terug te kijken via www.psynip.nl/webinars

 

Aanmelden

NIP leden: Gratis

SVPO leden en NVvP leden: Gratis

Niet leden: 50,-